Błędy P0088 i P0628 w mojej 6.

Postprzez karas95karas » 8 maja 2017, 12:33

Witam. To mój pierwszy post więc prosiłbym o wyrozumiałość. Zaczynając od początku. Mazda w trakcie jazdy po dość gwałtownym przyspieszeniu wyrzuca check i kontrole trakcji. Przechodzi w tryb awaryjny. Po zgaszeniu i zapaleniu błąd się świeci ale jadę normalnie. Po wyczyszczeniu i zaślepieniu egr błąd znika. Po jeździe próbnej jest ok. Gaszę auto, zapalam dodaje gazu i nagle auto nie spada z obrotów. Pozostaje na 1500 obrotów i wywala błąd. Odtykam egr, nadal to samo. Jade na komputer do kumpla i błędy p0088 i p0628. Usuniecie błędów pomogło ale to raczej rozwiązanie na krótką metę. Co mogło być powodem błędów? Dodam ze mazda i tak ma mieć wymieniany rozrząd wiec chciałbym zrobić odrazy i to. Samochód to mazda 6 2004 121km disel
karas95karas

Postprzez Pabllo » 8 maja 2017, 21:39

Witam,

błędy, które masz są spowodowane prawdopodobnie zaworem scv, który jak się psuje powoduje gaśnięcie samochodu, nierówna praca silnika i wywala wtedy też błąd na czujniku ciśnienia paliwa na listwie.

błąd P0088 to zbyt wysokie ciśnienie paliwa
błąd P0628 to zbyt niskie napięcie na zaworze scv.

Proponuję sprawdzić zawór scv, który w temperaturze 20stopni powinien mieć w przybliżeniu mierząc miernikiem 2.1Ohm oporu

jak miałem kiedyś przedlifta to własnie przez wadliwy zawór scv miałem takie problemy.
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 16:14
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez karas95karas » 9 maja 2017, 09:10

Dzięki kolego. Dziś sprawdze wieczorem i dam znać jakie ma napięcie.
karas95karas