jestem nowa na forum, ale mam nadzieję, że potraktujecie mnie panowie poważnie.
Mazda 6 Kombi 2.0 Sport to mój pierwszy w życiu diesel. Poprzednio byłam właścicielem jedynie benzyniaków. Szukając nowego nabytku zostałam skuszona na diesla. I dałam się namówić.
Niestety tu zaczęły się schody. W benzynie potrafię zrobić wszystko włącznie z wymianą rozrządu w garażu, gdzie jeszcze kilka dni temu stała moja niezawodna jak dotychczas Renia
Czasy się zmieniają potrzeby są inne więc i Renia wywędrowała na podwórko za miejsce zaszczytne w garażu zajęła ona Mazda 6 piękna i elegancka, ale coś jej chyba dolega.
Samochód zachowuje się dobrze, w miarę problem polega na tym, a może wydaje mi się tylko, że to problem, iż przy wymianie ostatnio filtra paliwa oraz powietrza. Przymierzając się do czyszczenia wtryskiwaczy, sitka w misce olejowej i zalaniu świeżym olejem.
Moim zdaniem ukazał mi się niepokojący widok, mianowicie w przestrzeni pod spodem akumulatora coś ewidentnie cieknie ponieważ widać tak błyszcząca świeżą powłokę czegoś mokrego.
Nigdzie więcej nie ma mokrych kawałków czy oznak.
Coś dziwnie tryka czy skwierczy przy pojemniku z płynem od wspomagania, ale sama pompa vakum nie wydaje niepokojących objawów i jest sucha.
Brudny jest strasznie pojemniczek od wlewu płynu wspomagania czy to możliwe, że gdzieś w nim coś jest nieszczelne ?
Może taki dźwięk tam ma być nie mam bladego pojęcia. Z rury wydechowej nic mi nie kopci, przy zdjęciu korka wlewu paliwa też nie wydobywa się żaden smog.
Dodatkowo zaniepokoił mnie fakt jak ostatnio robiłam 700 km prawie, że ciągiem z odpoczynkiem może 4 godziny, doszedł do mnie dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu jak by się łopatki metalowe coraz szybciej obracały, a przy ściągnięciu nogi z gazu wyhamowywały. Zaczyna tak mocniej to słychać przy około 2000 obrotach wcześniej tego dźwięku nie ma.
Może jestem przewrażliwiona, ale zanim ściągnę miskę i wyczyszczę smoka oraz wtryskiwacze. Muszę się upewnić czy jakiś inny element nie potrzebuje wcześniejszej naprawy.
Podpowiedzcie coś skąd tam może być mokro.
Przesyłam kilka zdjęć, może ktoś mi pomoże zanim narobię rabany w warsztacie
Może mi ktoś z was coś podpowie.