Około miesiąca temu padła moja Mazda na całe szczęście przed wyjazdem na urlop, a nie w trakcie. Jechałem sobie pozałatwiać sprawy przed urlopem, może z 5min lekko piłowałem silnik, a następnie jechałem już spokojnie przez kolejne 5min, następnie zatrzymałem się aby skoczyć do sklepu – nie było mnie może z 2min. Po powrocie odpalam auto a tu stuki jak by mi silnik miał wyskoczyć. Przerażony zgasiłem silnik, odpaliłem dalej to samo, pomyślałem co jest jeszcze chwilkę temu pracowała jak marzenie. Odpiąłem klemę od aku, poczekałem kilka sekund, podłączyłem z powrotem, odpaliłem i niestety dalej to samo. Dojechałem jakoś do bliskiego mi warsztatu około 2-3 km (wiem, że nie powinienem) autko miało być przebadane ale niestety chłopaki przez tydzień urlopu nic nie zrobili. Jedyne co przy mnie sprawdzali to to czy leje paliwo z CR -tak leje, czy pod pokrywą zaworów wygląda wszystko OK – tak. Teraz przechodząc do rzeczy.
– silnik stuka jak by od góry (pod pokrywą zaworów nic niepokojącego nie widać po za luzami)
– brak jest mocy – do 2 tyś obr. jakoś jedzie powyżej bałem się, że silnik mi wyskoczy.
– autko leje z każdego węża z CR
– odłączanie zasilania wtryskiwaczy patrząc od rozrządu (1 silnik gaśnie, 2 i 3 zero różnicy w pracy silnika, 4 silnik gaśnie) – wiem że tego tak nie wolno robić ale cóż do takich fachowców trafiłem...
– wydaje mi się, że ubyło około litra płynu chłodzącego
– brak jest jakichkolwiek oznak uszkodzenia uszczelki głowicy po za przypuszczalnym ubytkiem płynu.
– wtryskiwacze 2 i 3 podmieniłem na jakieś ze szrotu – brak różnicy w pracy silnika.
– miałem poprzecierane kable przy wtyczce do SCV i pompy, ale zaizolowałem aby zwarcia nie robiły
– BŁĘDY JAKIE FORSCAN MI POKAZUJE TO:
IC U1900-FF
RCM B1342 – Moduł układu SRS
RCM B1884
ABS C1119
ABS U1900
co do błędów ABS czy deski to komp już wcześniej je pokazywał jak kiedyś sobie diagnozowałem – wiem, że mam niesprawny emulator poduszki.
Nie mam siły już na mechaników z Zielonej Góry bo albo boją się tego auta i spławiają mnie albo nie znają się wcale.
Proszę was o pomoc bo prędzej to zrobię z waszą pomocą niż jakiś partacz pseudo mechanik.
Stuki i brak mocy
Strona 1 z 1
Strona 1 z 1