Witam, niestety również jestem w wielkim kłopocie, ponieważ moja Mazda nie odpala.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce, słyszę dźwięk, jakby coś się zacięło w samochodzie. Na desce nie pokazuje żadnych awarii silnika.
Proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z takim samym problemem ?
Filmik, który przedstawia dokładny dźwięk, jaki wydaje silnik, podczas uruchamiania:
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
nie odpala, jakby coś się zacinało [Filmik]
Strona 1 z 1
a jak wskaźniki na desce, czy nie przygasają? sprawdź akumulator, połączenie klem, ew. spróbuj odpalić na kablach lub innym akumulatorze, jeśli dalej nic sprawdź następnie rozrusznik
Akumulator jest nowy, 2 miesięczny. Co do klem, przeczyściłem je i jeszcze raz podpiąłem, solidnie. Efekt jest taki sam...
-
komorowski
sprawdź najlepiej na kablach próbując odpalić od innego auta, zobacz też połączenie przewodów przy rozruszniku,
co do akumulatora może i nowy, ale np. alternator nie ładował i padł, jeżeli napięcie będzie za niskie możesz podładować prostownikiem
co do akumulatora może i nowy, ale np. alternator nie ładował i padł, jeżeli napięcie będzie za niskie możesz podładować prostownikiem
Gdyby był padnięty aku, to wówczas kolega miałby wariacje c-mol na desce rozdzielczej po przekręceniu na zapłon i próbie odpalania. Jeśli takich objawów nie ma, to akumulator należy wykluczyć. Podejrzenia skierował bym tak, jak wyżej wspomniano, na mechaniczne uszkodzenie części rozrusznika, bendiks.
tak jak już wspominali co po niektórzy , sprawdź masę i przeczyść styki na rozruszniku oraz baterii. Potem bierz się za bendiks z rozrusznikiem i wymień szczotki węglowe. Przed tymi operacjami możesz wziąć drewnianego kołka dostawić do rozrusznika i puknąć w kołek młotkiem. Szczotki powinny się odwiesić i autko odpalić. jeżeli się scenariusz sprawdzi to masz odp.
U mnie jak się szczotki zawiesiły to była totalna cisza... tak jakby ktoś akumulator odłaczył.
Podobny dźwięk miałem jak byl słaby akumulator, ale piszesz że nówka to stawiam na problemy z bendiksem. Uderz pare razy w rozrusznik jakimś kluczem
Podobny dźwięk miałem jak byl słaby akumulator, ale piszesz że nówka to stawiam na problemy z bendiksem. Uderz pare razy w rozrusznik jakimś kluczem
Strona 1 z 1