Cześć wszystkim,
mam problem, a w zasadzie 2 jak w temacie... czyli mam dwie mazdy 6 z takimi samymi (?) silnikami, 2.0 diesel... w jednym strzelił rozrząd, drugi najpewniej uległ zatarciu, aczkolwiek to jest jeszcze do zweryfikowania. W każdym razie mam kilka pytań z tym związanych:
1. Czy w tych silnikach są i przy strzale rozrządu pękają dźwigienki zaworowe, czy raczej gną się zawory? (wiadomo, że bywa różnie, ale jak jest na ogół?)
2. Ile kosztuje wymiana rozrządu w tym silniku? Mam na myśli głównie części, ale i średnie/przykładowe ceny robocizny są też mile widziane.
3. Czy części składowe silnika (jak wspomniane dźwigienki, zawory, czy inne tego typu) są dostępne w zamiennikach, czy tylko oryginały?
4. Czy możecie polecić mi jakiegoś rzetelnego mechanika w Wawie, który ogarnia Mazdę a przy okazji jest rozsądny cenowo?
5. Jakich w ogóle kosztów się spodziewać przy naprawie jednego i drugiego silnika? Mam tu namyśli rząd wielkości, nie dokładne kwoty, bo tego co oczywiste nikt mi nie poda bez obejrzenia samochodu.
Z góry bardzo dziekuję za poświęcony czas i ewentualne podpowiedzi w temacie.
--
Pozdrowienia
Camil
Dwie Mazdy 6 2.0 Diesel z uszkodzonymi silnikami...
Strona 1 z 1
1) U mnie popękały dźwigienki
2)Oryginalny komplet ok 1000 zł.Wymiana zależy od tego jakiego mechanika masz drogiego lub serwis (300 do 1000 zł
)
3)Są zamienniki
5)Mi jak strzelił rozrząd wszystko zamknęło się ok 3 tys
2)Oryginalny komplet ok 1000 zł.Wymiana zależy od tego jakiego mechanika masz drogiego lub serwis (300 do 1000 zł
3)Są zamienniki
5)Mi jak strzelił rozrząd wszystko zamknęło się ok 3 tys
Strona 1 z 1