Dwie Mazdy 6 2.0 Diesel z uszkodzonymi silnikami...

Postprzez camil » 26 sty 2016, 02:10

Cześć wszystkim,

mam problem, a w zasadzie 2 jak w temacie... czyli mam dwie mazdy 6 z takimi samymi (?) silnikami, 2.0 diesel... w jednym strzelił rozrząd, drugi najpewniej uległ zatarciu, aczkolwiek to jest jeszcze do zweryfikowania. W każdym razie mam kilka pytań z tym związanych:
1. Czy w tych silnikach są i przy strzale rozrządu pękają dźwigienki zaworowe, czy raczej gną się zawory? (wiadomo, że bywa różnie, ale jak jest na ogół?)
2. Ile kosztuje wymiana rozrządu w tym silniku? Mam na myśli głównie części, ale i średnie/przykładowe ceny robocizny są też mile widziane.
3. Czy części składowe silnika (jak wspomniane dźwigienki, zawory, czy inne tego typu) są dostępne w zamiennikach, czy tylko oryginały?
4. Czy możecie polecić mi jakiegoś rzetelnego mechanika w Wawie, który ogarnia Mazdę a przy okazji jest rozsądny cenowo?
5. Jakich w ogóle kosztów się spodziewać przy naprawie jednego i drugiego silnika? Mam tu namyśli rząd wielkości, nie dokładne kwoty, bo tego co oczywiste nikt mi nie poda bez obejrzenia samochodu.

Z góry bardzo dziekuję za poświęcony czas i ewentualne podpowiedzi w temacie.

--
Pozdrowienia
Camil
camil

Postprzez glinka333 » 26 sty 2016, 12:34

1) U mnie popękały dźwigienki
2)Oryginalny komplet ok 1000 zł.Wymiana zależy od tego jakiego mechanika masz drogiego lub serwis (300 do 1000 zł ??)
3)Są zamienniki
5)Mi jak strzelił rozrząd wszystko zamknęło się ok 3 tys
Początkujący

Od: 30 gru 2013, 15:38
Auto: Mazda 6 2.0 CDTI 121 km.
2004 rok