W końcu dostałem odpowiedź z szlifierni:
-wał się nadaje do szlifu powinien wyrobić na drugi szlif bo już był po pierwszym (a kupowałem kiedyś ponoć nominalny, zawiozłem jeszcze go do sprawdzenia w mieście w szlifierni i potwierdzili... a na panewkach też jest napisane 0,25mm)
– wtryski 2 za dużo przelewają, a 2 ponoć mają za niskie dawki ja biegu jałowym (niby 2 jeszcze by można założyć ale nie są pewni :/ przy odbiorze mam dostać wydruki to tu wrzucę może ktoś podpowie
– głowica do wymiany 7 zaworów i uszczelniacze i coś z prowadnicami, na tym tłoku gdzie przekręciło panewkę spory luz był na zaworze, poza tym szczelna i płaszczyzna jest nie trzeba szlifować
-korbowody 1 do honowania ten 1 co się przekręciła panewka, reszta ok oprócz tulejek, wszystkie 4 do wymiany
– blok i tu mnie nieco zaskoczyli – tłoki w cylindrach mają luz 0,04mm (cztery setne milimetra) chcieli honować i byłby 0,10mm ale mogłaby mazda brać olej ew. mogliby wstawić tłoki nadwymiarowe.... dodatkowy koszt jakieś 1600-1700zł na tą chwilę odpuściłem z blokiem jak myślicie konieczne będzie wymienienie tych tłoków?
Pytałem o przyczynę – zapytali o smoka (smok czysty był), potem o pompę olejową i tu mam zagwozdkę, jakby to była wina pompy to nie zatarło by najpierw panewki na 4 cylindrze? Jaka mogła być przyczyna tego wszystkiego?
Za całość razem z nowymi panewkami i uszczelką pod głowicę Panowie chcą 1500-1800zł i za tydzień ma być zrobione.