Witam!
Opiszę pokrótce moją sytuację:
Mam madzię 6 CiTD 121KM bez dpf (wersja japońska) 2005.
Wymieniłem silnik po zatarciu (zgubiłem olej na trasie i voila...). Silnik goły – osprzęt mój. Pierwsze 500 km bajka – żadnych problemów. W pewnym momencie poziom oleju wzrósł tak, że bagnet cały zalany (regularnie kontrolowałem i na początku było super). Pojechałem do mechanika. Mechanik najpierw mówił o uszczelniaczu pompy paliwa, ale stwierdził, że tam jest pasek więc nie ma szans dostawać się ropa tamtędy. Dodatkowo "komisyjnie" (rada 4 mechaników) stwierdzili, że w spuszczonym oleju nie było ropy i że to mógł być bład pomiarowy. Wymienił olej, filtry. Pokazał mi na bagnecie 60% stanu. Powiedział też, że ten bagnet jest mało czytelny (?)... Zajechałem do domu ~15 km. Rano sprawdzam poziom: znowu grubo ponad max. Silnik chodzi płynnie, nic nie dymi...
Możliwe, że źle badam? (... wiem brzmi to aż niewiarygodnie)
Zmienić mechanika?
Jakieś inne sugestię?
dzięki z góry i pozdrawiam.
Silnik CiTD (bez DPF) nabiera oleju z szybkim tempie
Strona 1 z 1
mogą wtryski lać i pod deklem zaworów tego nie widać radził bym zdjąć pokrywę zaworów i sprawdzić czy główka wtrysku nie jest zluzowana , bo może tamtędy ropa dostawać się do oleju
Jkotemu napisał(a):Rano sprawdzam poziom: znowu grubo ponad max. Silnik chodzi płynnie, nic nie dymi...
kotemu napisał(a):Możliwe, że źle badam? (... wiem brzmi to aż niewiarygodnie)
Jak napiszesz jak badasz to powiemy czy dobrze czy źle...
Albo źle badasz stan oleju albo do oleju dostaje się ropa ...
Czekam na opis jak badasz poziom oleju, na co zwracasz uwagę..
Już sprawdzone wtryski. Jeden ma za duży przelew ale nieszczelności nie było. Ropa na pewno się dostaje do oleju bo spuścilem prawie 7l. No i spalił (zgubił) 7 l ropy przez 30 km... Mechanik twierdzi że w takim razie będzie sprawdzał obieg powrotny.
Jakieś sugestie?
Jakieś sugestie?
głupie pytanie,ale czy gumowe przewody przelewów masz podłączone do stalowego przewodu powrotu paliwa,czy może jest pomyłka i zostały podłączone do stalowej rurki podciśnienia ?
Strona 1 z 1