Witam !
Samochod: Mazda 6 2.0 benzyna wer. po lifcie 147KM.
Problem jest nastepujacy.
Zapala sie kontrolka check engine. Diagnostyka ECu wykazala blad czujnika polozenia walka rozrzadu. Wymienilem na nowy, blad niestety pojawia sie znowu po przejechaniu parunastu kilometrow.
Sprawdzilem polaczenia na kostkach i wyglada ze wszystko ok, polaczenie jest drozne.
Czujnik wydaje sie sprawny, odlaczenie go calkowite powoduje oczywiscie zgasniecie silnika.
Co moze powowdowac jeszcze ten blad ? Niedokladnosc ustawienia rozrzadu ?
Dzieki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Tomek
Temat poprawiony – proszę używać polskich liter – to ważne dla poszukujących w przyszłości podobnego tematu (proszę o poprawę w tekście) /Myjk
Błąd Czujnika wałka rozrządu
Strona 1 z 1
alien8 napisał(a):Diagnostyka ECu wykazala blad czujnika polozenia walka rozrzadu.
Nie mam pojęcia jak to jest w M6, ale w jednym z poprzednich autek – Suzuki Swift – ten błąd był stanem "normlnym" i oznaczał na zgaszonym silniku (przy włączonym zapłonie) brak impulsów z tego czujnika (bo nic sie nie kręci)
Brak sygnału z niego=zgaśniecie silnika – wg niego jest ustalane położenie cylindrów i kolejność zapłonu
moim zdaniem gdyby ten czujnik nawalał – silnik musiałby przerywać
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Niedokladnosc ustawienia rozrzadu ?
Bardzo mozliwe , rozebrac i sprawdzic.
Bardzo mozliwe , rozebrac i sprawdzic.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Witam mam problem z moja Mazda ... jakies 4 tygodnie temu z dnia na dzien probowalem odpalic mazde rano krecila ale nie odpalala. pogrzebalem na internecie i odlaczylem czujnik walka rozrzadu auto odpalilo ale krecilo tak jest do dzis swieca sie kontrolki : kontrola trakcji i check engine ...
sprawdzalem klin jest caly , wymienilem czujnik walka rozrazadu ale tez lipa nie mam pojecia co to moze byc pasek przeskoczyl na rozrzadzie czy co ? pomocy
sprawdzalem klin jest caly , wymienilem czujnik walka rozrazadu ale tez lipa nie mam pojecia co to moze byc pasek przeskoczyl na rozrzadzie czy co ? pomocy
- Od: 28 lut 2015, 12:34
- Auto: MAzda 6 2.0 diesel 89 kw 2003
Strona 1 z 1