kontrolka oleju
1, 2
Witam. Dzisiaj rano po przejechaniu ok 300 metrów dosłownie na ułamek sekundy mignęła mi kontrola oleju, nigdy wcześniej nie miało nic takiego miejsca, trochę się tym faktem zaniepokoiłem bo chyba takie coś nie powinno się zdarzyć. Chciałem się zapytać czy mogło to być po prostu spowodowane jakaś drobnostką np jakieś zwarcie lub coś w tym stylu, czy może to być objaw czegoś poważniejszego co jeszcze się nie objawiło? Dodam ze poziom oleju jest ok, był wymieniany ok 1500km temu, miska olejowa była zdjęta przy poprzedniej wymianie oleju czyli jakies11000tys km, smok czyściutki, także największą bolączke tych silników bym wykluczył. Gdzie powinienem szukać przyczyny? Od czego zacząć? Co sprawdzić? a może po prostu przesadzam za obawami i dać sobie spokój, może to tylko jakieś zwarcie było
- Od: 8 paź 2013, 13:03
- Auto: mazda 6 2.0 2003r
snuf1 napisał(a):....mignęła mi kontrola oleju, ...
trochę się tym faktem zaniepokoiłem..
tym faktem nelezy byc i to mocno ,bardzo mocno zaniepokojny.
jesli wszystko jest czyste, oleju jest wystarczajaco, to koniecznie sprawdz jakie jest cisnienie oleju podaje pompa..
jesli jest dobre, to moze czujnik kuleje, jesli zbyt niskie: to pompa oleju jest wyeksplatowana
i wymaga natychmiastowej wymiany.
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
trzeba wykrecic czujnik oleju i tam pomiaru dokonac
na wolnych ok 1,5 ATM na wysokich ok 3,5 ATM
E
na wolnych ok 1,5 ATM na wysokich ok 3,5 ATM
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Byłem dzisiaj u 3 mechaników i żaden nie mógł sprawdzić ciśnienia oleju bo czujnik ma jakiś nietypowy gwint, jeszcze jutro podjade do jednego, ale znając życie to ten tez nie bedzie miał i czekać mnie będzie wizyta w serwisie. Mogę jeszcze dodać ze kabelek był bardzo zaśniedziały, może to była przyczyna, zobaczymy wkrótce.
snuf1 napisał(a):... kabelek był bardzo zaśniedziały, ....
to daje nadzieje, ze to nie pompa oleju
ale po kontroli cisnienia sprawa bedzie jasna no i sen do tego niezburzony sie pojawi.
pozdr.
E
Wychodzi na to że pompa jest sprawna, na wolnych obrotach pokazywało 2,1 ATM więcej niż podałeś ale to chyba nie stanowi problemu? na wyższych obrotach spokojnie dobijało do 3,5 ATM. Powinienem dalej szukać przyczyny czy po prostu wymienić profilaktycznie czujnik i jezdzic dalej bezstresowo?
moze to nie czujnik tylko kabel albo styki.
sprawdz !jak nie pomoze, to go lepiej wymien
pozdr.
E
sprawdz !jak nie pomoze, to go lepiej wymien
pozdr.
E
Ostatnio edytowano 1 mar 2015, 11:18 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Styki wyczyszczone. Puki co kontrolka ponownie nie zapaliła się, licze ze wszystko będzie dobrze. Mechanik poradził mi żebym przy moim przebiegu (210tys km) zalał następnym razem trochę gęstszy olej, mogę to zrobić czy twardo się trzymać 5W30?
jesli nie masz problemu z cisnieniem, a wyglada na to ze nie masz (masz cisnienie na wolnych wyzsze niz podawane przez mazde)
i nie ma spalania oleju, to trzymaj sie tego co lejesz.
warto co jakis czas przeczyscic miske, wymienic podkladki i obserwowac ubytki oleju.
pozdr.
E
i nie ma spalania oleju, to trzymaj sie tego co lejesz.
warto co jakis czas przeczyscic miske, wymienic podkladki i obserwowac ubytki oleju.
pozdr.
E
snuf1 napisał(a):(...) Mechanik poradził mi żebym przy moim przebiegu (210tys km) zalał następnym razem trochę gęstszy olej, mogę to zrobić czy twardo się trzymać 5W30?
Lej 5W30. Ja mam 239 tys. km w swoim dieslu i nadal będę taki lał, a ubytki znikome. Po więcej info zajrzyj tutaj: viewtopic.php?f=329&t=128239
moj kolega mial prawdziwe 320 tys i wlewal polsyntetyk do dnia sprzedaz auta, mial chipa a auto po wygladzie i stan. tech. mozna bylo ocenic na ok. 120-150tys km.
E
E
centralnie na bloku, po srodku...
E.
E.
Hmm mam kolejne pytanie. Po wymianie silnika przeszczep z angola. Mam kolejny problem. Nie jestem w stanie stwierdzić czy problem powstał od razu po wymianie czy po kilku dniach ale nie świeci mi się przy wł. zapłonu kontrolka oleju. Wykonałem test zegarów i w teście też nie zaświeca się ta kontrolka. Spotkał się ktoś z takim problemem? Czy może mechanior dla żartu odlutował diode żeby mnie w oczy nie gryzło 
- Od: 10 mar 2012, 22:28
- Auto: Mazda 6 '03 2.0 CiTD
1, 2