Pompa oleju
Strona 1 z 1
WItam, Mam malutkie pytanie, odnośnie pompy olejowej silnika mazdy 2.0 CIDT 136km 2002rok. otóż tam jest taka śrubka na klucz 19 to jest niby zaworek , jest tam taka sprężynka i czy po odkręceniu jak się wkręca powinno stawiać opór ta sprężynka czy powinno się lekko wkręcić np. palcami? Proszę o odp.
- Od: 17 paź 2012, 20:25
- Auto: Mazda 6 2.0 Citd 2002rok 136KM
nie powinienas tam grzebac, bo może okazać się, że poprzez ten czynności jest pompa do wymiany.
E
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
w sumie to powinno sie uprzednio ustawic mechaniczne sprawy w tym przypadku zawory ,no a potem doregulowac elektronicznie ustawienie silnika m.in. dawke paliwa pop rzez kalibracje wtryskow, bo ona jest dopasowymwana do wielu czynnikow proces spalania...
pozdr.
Enduro
pozdr.
Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
WITAM!OD JAKIEGOŚ CZASU ZAUWAZYŁEM W SWOJEJ 6 WYCIEK OLEJU Z OKOLICY ROZRZĄDU.WYMIENIŁEM USZCZELNIACZ WAŁKA ROZRZĄDU LECZ TERAZ POJAWIŁ SIE WYCIEK NIZEJ TAK W OKOLICY POMPY OLEJU,CZY MOZLIWE JEST ZEBY TA POMPA PRZECIEKAŁA?CZY MOZE MACIE JAKIES INNE POMYSŁY CO TO MOZE BYC?JEZELI TO POMPA TO CZY SA TAM JAKIES USZCZELNIACZE ITP.ZA TO ODPOWIEDZIALNE??Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC
Witaj. Po pierwsze to nie krzycz. Po drugie to pod wałkiem rozrządu jest wał korbowy. Na wale znajduje się uszczelniacz,który może przecieka. Pompy oleju nie widać z zewnątrz silnika. Żeby zobaczyć pompę oleju to trzeba zdjąć miskę i dopiero zobaczysz zębatkę pompy,ale żeby pompę oleju zdemontować trzeba "plaster" odkręcić a najlepiej do tego wymontować całkowicie silnik ze skrzynią
. Wtedy już zobaczysz jak wygląda smog,dwumas,sprzęgło i ewentualnie co z panewkami.... Misa i ten plaster jest na silikon składany więc może gdzieś silikon przecieka.

Pompa olejowa napędzana jest zębatką bezpośrednio z wału. Tego elementu nie widać bez demontażu miski olejowej.
Musisz całą stronę silnika od rozrządu rozebrać włącznie ze zdemontowaniem paska rozrządu i koło/rolkę zębatą co jest do wału przykręcone.
Mechanik powiedział ze ciekło z pod srub łaczacych łape z blokiem czy cos w tym stylu w kazdym badz razie z pod srub wkreconych w blok silnika dla mnie to dziwne ale widziałem jak po wykreceniu jednej sączył sie olej.uszcelniacz wału korbowego suchy,uszczelniacz wałka rozrzadu suchy,z pod poduszki olejowek nic nie wycieka.Po przejechaniu kilku kilometrów okazuje sie ze jest sucho i nic nie kapie.mam nadzieje ze problem ustapił 
Witam wszystkich serdecznie
Proszę o pomoc. Od trzech miesięcy jestem posiadaczem Mazdy 6 2.0 diesel z 2006 roku przebieg 150000
stan idealny. Przy 145000 padła turbina została wymieniona na nowa, od czasu jak kupiłem to auto przejechałem 3000 km i się zaczęło padł silnik na 4 panewce ( życie ) Ale do rzeczy remont silnika wal po
1-wszym szlifie, nowe panewki plus jeden korbowód uszczelka pod głowicę całośc umyta sprawdzona przedmuchana.
Mechaniki mówi ze zatarcie silnika było spowodowane turbina która się zatarła poprzedniemu właścicelowi
i wypiła cały olej nie zauważył i silnik dostał wymienili turbinę nowy olej i do ludzi padło na mnie.
Radość nie trwała jednak długo wczoraj po przejechaniu 320 km od remontu zdechła pompa oleju ( była dobra ciśnienie było jak dzwon ).
Gdzie mogę dostać nowa pompę oleju i ile kosztuje proszę o pomoc czy może pasuje od jakiejś innej bo nie mogę nigdzie nic znaleźć, czy kupić jakąś używkę.
Proszę o pomoc. Od trzech miesięcy jestem posiadaczem Mazdy 6 2.0 diesel z 2006 roku przebieg 150000
stan idealny. Przy 145000 padła turbina została wymieniona na nowa, od czasu jak kupiłem to auto przejechałem 3000 km i się zaczęło padł silnik na 4 panewce ( życie ) Ale do rzeczy remont silnika wal po
1-wszym szlifie, nowe panewki plus jeden korbowód uszczelka pod głowicę całośc umyta sprawdzona przedmuchana.
Mechaniki mówi ze zatarcie silnika było spowodowane turbina która się zatarła poprzedniemu właścicelowi
i wypiła cały olej nie zauważył i silnik dostał wymienili turbinę nowy olej i do ludzi padło na mnie.
Radość nie trwała jednak długo wczoraj po przejechaniu 320 km od remontu zdechła pompa oleju ( była dobra ciśnienie było jak dzwon ).
Gdzie mogę dostać nowa pompę oleju i ile kosztuje proszę o pomoc czy może pasuje od jakiejś innej bo nie mogę nigdzie nic znaleźć, czy kupić jakąś używkę.
-
Arek40
Witam.
Mam problem z odgłosami z silnika
https://www.youtube.com/watch?v=SUesGD_ ... oTEVelxh1g
Przy ostatnim czyszczeniu smoka zauważyłem że pompa oleju ma luzy.Góra , dół i na boki (chodzi mi o tą zębatkę która widać po zdjęciu miski)
Dodam że te stuki zaczęły się jakiś czas po tym jak zerwał się pasek rozrządu.
Wie ktoś jak jest zbudowana pompa oleju i jak jest napędzana ?
Czy to może być to ?Wymieniał ktoś ją ?
Jak byłem u mechanika bez rozbierania stwierdził dwumas.Ale teraz nie jestem pewny tej diagnozy.
Pozdrawiam
Mam problem z odgłosami z silnika
https://www.youtube.com/watch?v=SUesGD_ ... oTEVelxh1g
Przy ostatnim czyszczeniu smoka zauważyłem że pompa oleju ma luzy.Góra , dół i na boki (chodzi mi o tą zębatkę która widać po zdjęciu miski)
Dodam że te stuki zaczęły się jakiś czas po tym jak zerwał się pasek rozrządu.
Wie ktoś jak jest zbudowana pompa oleju i jak jest napędzana ?
Czy to może być to ?Wymieniał ktoś ją ?
Jak byłem u mechanika bez rozbierania stwierdził dwumas.Ale teraz nie jestem pewny tej diagnozy.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1