Nie pali, nie kręci

Postprzez ceeste » 23 cze 2013, 20:07

Drodzy forumowicze mam problem w mojej M6.

Wczoraj jak probowalem wrocic z nad wody auto nie chcialo palic, nawet nie krecilo. Po przekreceniu kluczyka tylko resetowalo sie radio i auto ani drgnelo. Odpalilem na pych i zlapal od razu (wiem, teraz powinienem dostac opierd.. ze diesla sie nie odpala na pych ale nie moglem tam zostawic auta a holowanie nie bylo mozliwe z takiej odleglosci – moje szczescie, ze nic sie nie stalo).

Akumulator sprawdzilem w samochodzie kumpla zaraz po powrocie (tez diesel) i wszystko ladnie chodzilo.. pamietam, ze dawno temu zdazyla mi sie taka sama sytuacja, otworzylem maske, zdjalem klemy przeczyscilem prowizorycznie i zlapal od strzalu. Tym razem to nie pomoglo mimo tego, że czyszczenie nie było już tak prowizoryczne. Świeci się też cały czas check engine a chyba powinna zgasnąć? Czytałem na forum o podobnym problemie związanym z rozrządem ale po pierwsze robiłem rozrząd z pół roku temu a po 2 czy byłaby możliwość odpalenia "na pych" bez żadnych problemów i normalnej pracy silnika?
Kiedy alfa romeo osiąga największą prędkość? Podczas holowania
Obrazek
Początkujący

Od: 31 sie 2012, 14:34
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD @ 136 KM 2002

Postprzez Enduro » 24 cze 2013, 14:46

sprawdz styk na rozruszniku od tzw. bendixa, tej, elektormagnetrycznywlacznik
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Traviz » 29 wrz 2014, 08:34

Mam podobny problem. Zaczęło się jakieś 3-4 tygodnie temu od zgaszenia w trasie, po czym rozrusznik nie chciał zakręcić. Przeciściłem delikatnie klemy papierem ściernym i odpaliła. Był spokój na jakieś 2 tygodnie do czasu kiedy po trasie 50km żona zgasiła pod sklepem i po 5 minutach nie mogła odpalić – efekt ten sam, nawet nie kręci. Odpalił ją ktoś z kabli. Był spokój na tydzień czasu kiedy to z rana to samo. Obecnie wystarcza to na dzień, czasem nawet nie.

Mierzyłem napięcie na postoju.
Po zgaszeniu silnika 16.8V
Gdy nie chce odpalić 12.9V

W dniu wczorajszym spadło z 16.8V do 12.9V w 3 godziny :(
W trakcie odpalania potrafi na mierniku wskoczyć 6.5V

Auto mam 2 lata, nie wiem ile czasu siedzi obecny akumulator. Jutro chcę kupić nowy, tylko pytanie czy za chwilę nie załatwię nowego jeśli to nie jest przyczyna. Jak można to sprawdzić?
Początkujący

Od: 16 lis 2012, 21:21
Auto: Mazda 6 '04 2.0 136KM

Postprzez Enduro » 29 wrz 2014, 08:52

akumulator mozesz spec. testerem sprawdzic/ zmierzyc, jaka jest jego sprawnosc.
polecam sprawdzic stan wody w nim i podladowac przez noc.
potem mozna pomyslec o nowym.
polecam tez sprawdzic styk, laczenie koloru jasnego ktore jest widoczne na kablu w okolicy silnika za wentylatorami po srodku jak i styk na rozruszniku od bendixa (elektormagenz odplajacy rozrusznik.)

pozdr.R
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez krystian77 » 29 wrz 2014, 09:01

Traviz napisał(a):Mierzyłem napięcie na postoju.
Po zgaszeniu silnika 16.8V

Coś mi się wydaje że 16,8 V po zgaszeniu silnika to ciut za dużo. Sprawdź jakie masz napięcie przy włączonym silniku bo mi to wygląda na to że masz za duże napięcie przy ładowaniu i elektrolit z akumulatora CI się "wygotował"
Mi ELM327 12,9V pokazuje zawsze przy wyłączonym silniku.
Sprawdź też woltomierz bo I pomiar jest dla mnie co najmniej zastanawiający.
I na koniec cytaty z wikipedii:
"Prawidłowe napięcie ładowania – minimalne: 13,9 V – maksymalne 14,5 V
Po pełnym naładowaniu napięcie szybko spada do 13,2 V a później powoli do 12,6 V
Napięcie akumulatora powinno być mierzone 12 godzin po ładowaniu aby zapewnić dokładny pomiar
Napięcie przeładowania – występujące w trakcie wydzielania wodoru > 14,4 V"
Resumując: Ja przed wymianą AKU sprawdził bym regulator ładowania aby nie popsuć nowego.
Forumowicz

Od: 30 sie 2007, 18:10
Auto: M6 GL 2.2 SH (2016r.)
M6 GH 2.0 MZR-CD (2008r.)
ex. 323F BA Z5 (1998r.)
ex. 323 BF (1989r.)