Proszę o pomoc w rozpoznaniu części
Strona 1 z 1
Witam, na dodanym zdjęciu zaznaczyłem pewien element który pękł i muszę go wymienić, czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest, do czego to służy i udzielić wszelkich innych informacje tak żebym mógł wyjaśnić sprzedawcy w miarę prosty i zrozumiały sposób o co mi chodzi.
-
KrystianCK
Spróbuj coś dobrać, może z innego samochodu. Często coś takiego widziałem przy gaźnikach, tyle że tam ważny był kierunek montażu. W środku był zawór zwrotny w jedna stronę i małe otworki w przeciwną. Działało to tak że w jedną stronę był swobodny przepływ powietrza, a w drugą bardzo ograniczony. Podobnie właśnie jak w amortyzatorach – dlatego nazwa damper.
Krystian, to zaznaczone na zdjęciu to tylko tłumik, zaworek kierunkowy jest gdzie indziej.
Tutaj ten element jest od sterowania zmiennej geometrii turbiny, gdzie "grzybek" porusza się w jedną stronę za pomocą podciśnienia. Zaworek kierunkowy nie ma tam zastosowania, chodzi tylko o to by podcisnienie nie otwierało gwałtownie jak również grzybek i cały zespół kierownic nie uderzał z siłą podciśnienia i nie powracał w pierwotne położenie z hukiem
Tutaj ten element jest od sterowania zmiennej geometrii turbiny, gdzie "grzybek" porusza się w jedną stronę za pomocą podciśnienia. Zaworek kierunkowy nie ma tam zastosowania, chodzi tylko o to by podcisnienie nie otwierało gwałtownie jak również grzybek i cały zespół kierownic nie uderzał z siłą podciśnienia i nie powracał w pierwotne położenie z hukiem
Strona 1 z 1