Witajcie, może ktoś słyszał o podobnym przypadku.
Od pewnego czasu mam problem z madzia. W trakcie opadów deszczu auto zaczyna szarpać (dokładnie taki sam efekt jak w benzynie gdy zamokną przewody wysokiego napięcia. Gubi zapłony). Już trzy razy miałem taka przygodę. Lecz ostatnim razem nie obyło się bez lawety.
Sytuacja:
Mocny deszcz, prędkość około 60km/h, spora kałuża i zaczęło się – kilka szarpnięć, następnie nagła utrata mocy można było tylko podtrzymać prędkość, zero przyspieszenia i cały czas szarpanie plus odgłosy klekotania. Klekotanie było dziwne (ciężkie do zlokalizowania czy to z pod maski czy gdzieś z dołu) występowało tylko w czasie "gubienia zapłonu" (szarpania). Gdy zwolniłem przed skrzyżowaniem, nie było już szans na przyspieszenie. Tylko 20km/h, szarpanie i klekotanie. A że do warszawy było jeszcze około 80km zjechałem na pobocze i cóż, polisa, nr. tel. Po 40 min. zjawła się laweta.
Jako że była to niedziela i późne godziny wieczorne, zawiozłem Madzie pod dom.
Rano oczywiście jakby nic się nie stało, M6 zapaliła i poleciałem (moc i cala reszta ok) do Jarka – AutoJaksy. Tu na komputerze wywaliło trzy błędy. Jeden mi znany EGR. Nauczyłem się już z nim żyć. I dwa obce – P0200 – usterka obwodu wtrysku – oraz P0093 – wykrycie nieszczelności w układzie paliwowym. Oba wydaje się jak by od czapy po dyskusji z Jarkiem uznaliśmy ze te błędy były skutkiem nie przyczyna.
Za namowa Jarka Pojechałem do "DE dieselsystem" na ul. Sokratesa 15.
Tu auto stało cały dzień i po próbach prowokacji z woda, oczywiście nic nie wystąpiło. Werdykt auto zdrowe :–)
Mam świadomość ze takie usterki ciężko zdiagnozować dlatego zwracam się do Was, możne już ktoś miał taka przygodę.
Pozdrawiam Wojtek.
M6 diesel – gdy mokro szarpie i pokazuje P0200 i P0093
Strona 1 z 1
Strona 1 z 1