Temat z szybkimi pytaniami został zamknięty więc postanowiłem, że założę w tym dziale swój nowy. Mam jeden mały problem i kilka pytań.
Mazda 6 rocznik 2003 diesel 121km
Problem:
Od około 4 dni gdy wyłączę silnik to Madzia kopie mnie jakby prądem, dochodzi do tego głównie, gdy dotykam drzwi(raz zdarzyło się przy stacyjce). Co może być tego przyczyną? Auto mam 1,5 roku i dopiero od tych kilku dni ma to miejsce. Dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić? Jakiś problem z instalacją? Czytałem, że można założyć pasek elektrostatyczny, który może rozwiązać problem. Niby rozwiązanie dobre, ale dziwnie będzie wyglądało auto z nim... Generalnie to te "kopnięcia" mi nie przeszkadzają, nie są one nie wiadomo jak wielkiej mocy, ale czy lekceważąc ten problem nie powstanie jakiś jeszcze większy np. z instalacją?
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Niedługo mam zamiar wymienić rozrząd i chciałbym się dowiedzieć jaka jest obecnie jego przybliżona cena wraz z wymianą? Wcześniej wymieniany był przy stanie 120 tys 6 lat temu, obecnie mam nakręconych 222tys. Czy rozrząd daje jakiś znak, że trzeba go wymienić, czy od razu się zrywa?
z góry dzięki za odpowiedzi