Mazda 6 "kopie prądem"

Postprzez andrzej12345 » 4 maja 2014, 17:15

Na początku, jako że założyłem dziś nowe konto – na forum byłem już wcześniej tylko że zapomniałem hasła do starego <glupek2> – tak więc chciałbym się przywitać, Witam wszystkich!
Temat z szybkimi pytaniami został zamknięty więc postanowiłem, że założę w tym dziale swój nowy. Mam jeden mały problem i kilka pytań.

Mazda 6 rocznik 2003 diesel 121km

Problem:

Od około 4 dni gdy wyłączę silnik to Madzia kopie mnie jakby prądem, dochodzi do tego głównie, gdy dotykam drzwi(raz zdarzyło się przy stacyjce). Co może być tego przyczyną? Auto mam 1,5 roku i dopiero od tych kilku dni ma to miejsce. Dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić? Jakiś problem z instalacją? Czytałem, że można założyć pasek elektrostatyczny, który może rozwiązać problem. Niby rozwiązanie dobre, ale dziwnie będzie wyglądało auto z nim... Generalnie to te "kopnięcia" mi nie przeszkadzają, nie są one nie wiadomo jak wielkiej mocy, ale czy lekceważąc ten problem nie powstanie jakiś jeszcze większy np. z instalacją?
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Niedługo mam zamiar wymienić rozrząd i chciałbym się dowiedzieć jaka jest obecnie jego przybliżona cena wraz z wymianą? Wcześniej wymieniany był przy stanie 120 tys 6 lat temu, obecnie mam nakręconych 222tys. Czy rozrząd daje jakiś znak, że trzeba go wymienić, czy od razu się zrywa?

z góry dzięki za odpowiedzi
Ostatnio edytowano 4 maja 2014, 18:06 przez andrzej12345, łącznie edytowano 1 raz
andrzej12345

Postprzez dobrzyn22 » 4 maja 2014, 17:54

andrzej12345 napisał(a):Wcześniej wymieniany był przy stanie 120 tys 6 lat temu

Witaj.

Nazwij proszę temat tak, aby ktoś używając wyszukiwarki znalazł wątek wpisując powód problemu.

andrzej12345 napisał(a):Wcześniej wymieniany był przy stanie 120 tys 6 lat temu,

rozrząd oryginalny powinno się wymieniać co MAX 120 tys km, lub co 5 lat (co będzie wcześniej).

koszt takiego rozrządu to ok. 1200-1400 zł, natomiast ceny montażu są różne (popytaj w okolicy)

PS.1. wyładowania elektrostatyczne nie są niczym złym, albo niepokojącym...

PS.2. zasada jest taka, że 1 wątek = 1 problem, żeby nie robić zamieszania na forum.
Odnośnie wymiany rozrządu wątki istnieją, więc zapraszam do lektury <czytaj>
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06