krzysiekk38 napisał(a):Co masz Myjk na mysli piszac"rozbieganie silnika"nie bardzo rozumiem ten zwrot?
To jest to, co dopadło ponoć
mdpk. Jest trochę na forum o tym. Proponuję poszukać.
W telegraficznym skrócie, w wyniku nadmiernej zawartości ON w oleju dochodzi do rozpędzenia
silnika powyżej obrotów krytycznych i niemożności jego zgaszenia poprzez wyjęcie kluczyka ze stacyjki.
W wyniku tego silnik zaciera się, a wg niektórych nawet eksploduje wywalając przednią maskę – hehe
krzysiekk38 napisał(a):Zreszta ja jezdze 10 km w jedna strone do pracy w druga 10 km
krzysiekk38 napisał(a):Cz to wedlug Ciebie sa ekstremalne warunki???
Jak na Diesla są to ekstremalne warunki. Ten silnik nie sprawdza się zupełnie na krótkich trasach.
krzysiekk38 napisał(a):tempomat 2500 obr na min.przez okolo 20 minut jako"dbanie o PDF
Ale robisz to w momencie gdy odbywa się procedra przepalania filtra?
Jeśli nie, to niepotrzebnie tylko powodujesz większe spalanie.
krzysiekk38 napisał(a):Piszesz ze Tobie sie nigdy nie udalo"przepelnic"oleju
Nigdy, to trochę na wyrost powiedzenie. Samochód ma przejechane dopiero 23 tysiące kilometrów.
Olej wymieniałem planowo przy 20 tysiącach i do tego czasu go nie przekroczyłem. Obecnie mam
przejechane kolejne 3 tysiące i poziom oleju stoi na F. Tylko że ja przejeżdżam ~60/80 km dziennie.
krzysiekk38 napisał(a):wiec interesuje mnie(bardzo interesuja)jak to robisz jezdzac po miescie
Nie pałuję silnika . Pilnuję momentu wypalania DPFu i tak dobieram warunki jazdy, aby umożliwić mu skuteczne przepalenie się. Przy czym po zmianie softu naprawdę ciężko mi jest trafić na przepalanie.
PS
newbie, myślisz, że byłaby możliwość zamontowania kontrolki informującej o procesie wypalania DPFu?