Witam. Kilka dni temu zakupiłem Mazde 6 2007 143km, przebieg 87kmiles. Auto było używane jako firmowe, ma pełna ksiażka serwisowa w mazdzie ostatni serwis 09.2011. Mam miesiąc gwarancji i staram sie jakoś rozwiązać wyżej wymieniony problem.
Problem pojawia sie tylko przy odpaleniu auta po dlugim postoju, rano. Metaliczny stukot trwa do momętu gdy wskazowka od temperatury sie ruszy. Nie pojawia sie już nawet po kilku godzinnym postoju. Ten dzwięk przypomina mi klepanie zaworów. Po przeczytaniu podobnych tematów na tym forum do glowy przychodzi mi tylko jeden pomysł – przytkany smok i słabe smarowanie przy zimnym silniku. Plan mam taki, kupie olej filtry i odkręce miske olejowa zobaczyć co tam sie dzieje, może jeszcze jakiś płyn do czyszczenia układu(czy moge go zastosować z dpf?) .
Druga opcja to jechać do mazdy , ale jak auto sie zagrzeje to już nie bedzie nic słychać i chyba nie pomogą..., chyba że sie myle.
Prosze mi powiedzić co o tym myślicie i jeżeli wtryskiwacz sie kończy to serwis jest w stanie to zdjagnozować przez podłaczenie do komputera.
LInk: http://www.youtube.com/watch?v=e2ko1fL2 ... e=youtu.be
Słychać to dokladnie po 1:40.
Podczas jazdy gdy silnik jest obciążony w kabinie słychać to klekotanie wyraźnie i po kilku minutach jazdy zanika.
Stuki przy odpaleniu – zimny silnik
Strona 1 z 1
Jeżeli jechać do ASO to jechać na fajrant i zostawić im auto na noc i rano mogą zimny diagnozować.
Jeżeli nie ASO to zerknij na ten film... viewtopic.php?f=90&t=128699
Po opisie nie bardzo wiadomo gdzie szukać przyczyny...
Uzupełnij dane o sobie, skąd jesteś i jakie auto (w profilu).
Jeżeli nie ASO to zerknij na ten film... viewtopic.php?f=90&t=128699
Po opisie nie bardzo wiadomo gdzie szukać przyczyny...
Uzupełnij dane o sobie, skąd jesteś i jakie auto (w profilu).
Jutro to nagram i wstawie, a jestem z Uk i to jest problem. Specjalistów rodaków brak w mojej okolicy, a myśle że nawet jak zapytam a ASO o regulacje zaworów to pewnie nie bedą wiedzieć o czym mowa..
-
Mati1980
Obejżałem filmik ale to nie przypomina mojego problemu, bo na filmie ten problem nie mija po kilku minutach po rozgrzaniu silnika. Jutro ocenicie 
-
Mati1980
Paski wymieniałeś ?
Stare paski potrafią tak klekotać na zimno. Polej je wodą – jak przestanie to paski.
Było już przerabiane na forum. Poszukaj.
viewtopic.php?f=89&t=53690
Gdzie jesteś w UK ? Może się ktoś znajdzie ....
Stare paski potrafią tak klekotać na zimno. Polej je wodą – jak przestanie to paski.
Było już przerabiane na forum. Poszukaj.

Gdzie jesteś w UK ? Może się ktoś znajdzie ....
Rozrząd robiny przy 73k, wiec pewnie inne paski tez wymienili, a jestem z Banbury.
Przeczytałem ten temat z linka ktory mi podales, co prawda to o dtid ale jutro rano sprawdze, kto wie..
ale powiedz mi przyszło Ci to dolwy na podstawie tytułu postu czy po obejrzeniu filmiku.?
Przeczytałem ten temat z linka ktory mi podales, co prawda to o dtid ale jutro rano sprawdze, kto wie..
ale powiedz mi przyszło Ci to dolwy na podstawie tytułu postu czy po obejrzeniu filmiku.?
-
Mati1980
Powiem Ci, że u mnie jest podobnie. Jak odpalam rano i od razu ruszam, to dźwięk jest taki, jakby któryś cylinder nie palił i przechodzi po dosłownie 200m. potem jest normalnie. Ja podejrzewam, że któraś świeca niedomaga.
Do wyregulowania zaworów nie potrzebujesz specjalisty od mazd, wystarczy ogarnięty mechanik.
Ja po nowym roku będę chciał to zrobić w swojej i wstawiam do znajomego mechanika w Reading.
Do wyregulowania zaworów nie potrzebujesz specjalisty od mazd, wystarczy ogarnięty mechanik.
Ja po nowym roku będę chciał to zrobić w swojej i wstawiam do znajomego mechanika w Reading.
- Od: 7 paź 2007, 12:20
- Auto: M6 GH 2008r. 2,0 klekot 168KM
szoszon1983 napisał(a):Ja podejrzewam, że któraś świeca niedomaga.
przy takich temp. to bez świec powinien odpalić i ładnie chodzić.
Mati1980 napisał(a):..... czy po obejrzeniu filmiku.?
Film obejrzalem
Test jest prosty, więc go zrób.
Mati1980 napisał(a):.....Rozrząd robiny przy 73k, wiec pewnie inne paski tez wymienili....
Kontrola najwyższą formą zaufania, a szczególnie w stosunku do warsztatów w UK.
Ja bym się na przypuszczeniach nie opierał.

Mati1980 napisał(a): Jestem z Banbury.
Troche to daleko do mnie.
Wrzuc na viewtopic.php?f=77&t=26292
moze ktos ma blizej.
Dziś rano spryskałem pasek i niestety to nie to, a miało być tak pięknie. Po nowym roku, z Polski
wracaja moi miejscowi magicy i będziemy radzić
, chyba że koledzy mają jakieś inne pomysły co to
może być..
wracaja moi miejscowi magicy i będziemy radzić
może być..
-
Mati1980
Strona 1 z 1