Witam, mam ten sam problem, ale w Premacy ditd. Jednak wydaje mi się, że dzwięki te dobiegają gdzieś z rozrządu . Po odkręceniu kilku śrub z osłony paska rozrządu i odchyleniu jej dzwięk jest głośniejszy. Najbardziej słyszalny jest w okolicach prawego koła. Może ktoś miał podobny problem i udało się go wyleczyć.
Proszę odpowiedzcie.
U mnie cykanie ustało, sam nie wiem co to było....Teraz czasami kiedy odpalam samochód słyszę przez kilka sekund lekkie stuki i napinacz paska alternatora drży dość dziwnie. Pieron wie co to jest. Po 30 sekundach silniczek chodzi jak nowy
Jeździłem z tym odgłosem półtora roku (odwżny jestem ) i w końcu wymieniłem rozrząd z pompą i wszystko wróciło do normy. Najciekawsze jednak jest to, że wszystkie elementy nie wydają się być nadmiernie zużyte.
Witajcie Panowie! Odświeżam temat, gdyż w mojej M6 od jakiegoś czasu również słyszalne są brzydkie dźwięki z okolic alternatora. Kupiłem nowy napinacz z paskiem, założyłem będąc pewnym że to jest winowajca jednak nie, cykanie dalej trwało :/ Zdjąłem pasek wielorowkowy i bez ładowania cykanie ustało. Dodam że trwa to przez pierwsze kilka minut, do rozgrzania silnika, na 80% obstawiam tu sprzęgiełko alternatora ale sprawdzaliśmy z tatą luzy na tej rolce, szarpaliśmy i żadnych niepokojących ruchów nie zauważyliśmy. Czy miał ktoś do czynienia z czymś podobnym i rozwiązał problem?
Właśnie chodzi o to że sprawdzaliśmy domowym sposobem jego tendencję do blokowania się i spisało się dobrze, blokada normalnie wystąpiła No nic, pewnie wymienię sprzęgiełko a napinacz oddam
LooKasH8 napisał(a):Zdjąłem pasek wielorowkowy i bez ładowania cykanie ustało
Sam doszedłeś do wniosku że to alternator, ja ostatni swój oddałem do regeneracji i wymienili mi to sprzęgiełko łożyska, szczotki i chodzi teraz cichutko. A zapłaciłem 300 pln, więc się nie zastanawiaj.