Wymiana rozrządu w dieslu (MZR-CD)
Jak hałasuje na zimnym to sprzęgło alternatora do wymiany też u siebie wymieniałem dostęp fatalny trzeba alternator wyjąć i najlepiej wyciągnąć czynnik chłodniczy bo łatwo uszkodzić rurki klimy. Ja u siebie tak robiłem.Pozdr.
Panowie czy te odgłosy po porannym odpaleniu może wydawać sprzęgiełko alternatora?
- Od: 9 lip 2010, 11:50
- Auto: Mazda 6 2.0 CD 136KM Sport Combi
Ja dzisiaj zakupiłem rozrząd w Carspeed. Za poniższy zestaw zapłaciłem 1030zł (przesyłka gratis w cenie)
– pasek rozrządu oryginał OE MAZDA w pudełku mazdy (świeży, dostawa styczeń 2013!)
– hydronapinacz oryginał OEM MAZDA – NTN w pudełku producenta
– rolka prowadząca oryginał OEM MAZDA – NTN w pudełku producenta
– rolka napinająca oryginał OEM MAZDA – NTN w pudełku producenta
– pompa wody i obudowa termostatu – oryginał OE MAZDA w pudełku mazdy
– uszczelki do pompy wody oryginał OE MAZDA
Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem z Mazdaparts za 1129zł
Pasek MAZDA
Napinacz OEM MAZDA
Rolka prowadząca OEM MAZDA
Rolka napinacza OEM MAZDA
Pompa wodna MAZDA
Uszczelka pierwsza pompy wody MAZDA
Uszczelka druga pompy wody MAZDA
Do tego podkładki pod wtryskiwacze i wysyłka gratis
Dla porównania w JapanMoto w Rumi oryginalny rozrząd z pompą wody AISIN (sprzedawca próbował powiedzieć iż jest to pompa idąca na pierwszy montaż) 990 zł
Dla osób z okolic trójmiasta koszt wymiany rozrządu z pompą wody w polecanych warsztatach jaki mi zaoferowano:
AutoWest Chwaszczyno : ok 1200zł – części zamienniki + robocizna – gwarancja 60 tyś
ok 1700zł – części oryginalne + robocizna – gwarancja 120 tyś
sama robocizna ok 350 netto – 450 bruto
Motoconsul Bolszewo : ok 2050zł – części oryginalne + robocizna – gwarancja chyba 120 tyś
zamienników nie montują
sama robocizna – 350zł
– pasek rozrządu oryginał OE MAZDA w pudełku mazdy (świeży, dostawa styczeń 2013!)
– hydronapinacz oryginał OEM MAZDA – NTN w pudełku producenta
– rolka prowadząca oryginał OEM MAZDA – NTN w pudełku producenta
– rolka napinająca oryginał OEM MAZDA – NTN w pudełku producenta
– pompa wody i obudowa termostatu – oryginał OE MAZDA w pudełku mazdy
– uszczelki do pompy wody oryginał OE MAZDA
Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem z Mazdaparts za 1129zł
Pasek MAZDA
Napinacz OEM MAZDA
Rolka prowadząca OEM MAZDA
Rolka napinacza OEM MAZDA
Pompa wodna MAZDA
Uszczelka pierwsza pompy wody MAZDA
Uszczelka druga pompy wody MAZDA
Do tego podkładki pod wtryskiwacze i wysyłka gratis
Dla porównania w JapanMoto w Rumi oryginalny rozrząd z pompą wody AISIN (sprzedawca próbował powiedzieć iż jest to pompa idąca na pierwszy montaż) 990 zł
Dla osób z okolic trójmiasta koszt wymiany rozrządu z pompą wody w polecanych warsztatach jaki mi zaoferowano:
AutoWest Chwaszczyno : ok 1200zł – części zamienniki + robocizna – gwarancja 60 tyś
ok 1700zł – części oryginalne + robocizna – gwarancja 120 tyś
sama robocizna ok 350 netto – 450 bruto
Motoconsul Bolszewo : ok 2050zł – części oryginalne + robocizna – gwarancja chyba 120 tyś
zamienników nie montują
sama robocizna – 350zł
- Od: 11 sty 2013, 18:23
- Auto: Mazda6 2.0 MZR-CD (CiTD) 121 KM 2004r
Mam pytanie czy rozrząd, który znalazłem na allegro będzie pasował do mojego auta i czy według tego opisu jest to oryginał? Głównie chodzi mi o pasek OE.
Zestaw zawiera:
– pasek rozrządu ORYGINAŁ MAZDA –> OE MAZDA (nr kat. RF5C-12-205)
– napinacz hydrauliczny ORYGINAŁ MAZDA –> NTN (nr kat. RF2A-12-770
– rolka prowadzaca pierwsza ORYGINAŁ MAZDA –> NTN (nr kat. RF5C-12-700)
– rolka prowadząca druga ORYGINAŁ MAZDA –> NTN (nr kat. RF5C-12-730)
Zestaw zawiera:
– pasek rozrządu ORYGINAŁ MAZDA –> OE MAZDA (nr kat. RF5C-12-205)
– napinacz hydrauliczny ORYGINAŁ MAZDA –> NTN (nr kat. RF2A-12-770
– rolka prowadzaca pierwsza ORYGINAŁ MAZDA –> NTN (nr kat. RF5C-12-700)
– rolka prowadząca druga ORYGINAŁ MAZDA –> NTN (nr kat. RF5C-12-730)
Ostatnio edytowano 15 sty 2013, 10:41 przez bieski, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniosłem. Dopisujemy się do odpowiednich wątków i trzymamy ich temat :>
Powód: Przeniosłem. Dopisujemy się do odpowiednich wątków i trzymamy ich temat :>
- Od: 30 gru 2008, 16:25
- Auto: Mazda 6,136 kM 2,0 diesel
wg. opisu wszystko jest do RF5C poza napinaczem hydraulicznym, ale przypuszczam, ze od RF2A jest taka sama..
E.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Napinacz jest ok. Wg poradnika portalu ma odpowiedni symbol, właśnie RF2A. Właściwe to miałem tylko wątpliwości co do paska. Natomiast nawet w ASO, jak się dowiadywałem to nie ma jednego producenta tych pasków, nawet mają contitecha, który raczej nie jest polecany. Ten pasek OE to też nazwa producenta?
Marekz6` napisał(a):Ten pasek OE to też nazwa producenta?
Oe – Original Equipment – czyli na nasze oryginalne wyposażenie
Nie ładuj innego paska, szkoda spokojnego snu. Pompę wody miałeś te 40k temu wymienianą ?
Bo jeśli nie to może teraz warto to przemyśleć.
Marekz6` napisał(a):Natomiast nawet w ASO
Kurde Aso to powinno lepiej wiedzieć
Nie wiem niestety czy była wymieniana. Mechanik, który robi mi auto mówił żeby nie wymieniać bo w dobrym stanie. Książkowo wymiana powinna być przy 240 tys. Tyle to nie zrobie, bo powiem że mazda wyczerpała moją kieszeń i cierpliwość. Chociaż to wymiana rozrządu spowodowana jest tutaj nie z winy mazdy tylko jakiegoś pseudo mechanika, który zapomniał dokręcić przy wymianie napinacz. Brak słów 
Czyli lepiej kupić pasek Gates – unitta ? Czy jest możliwość kupna takiego paska poza ASO?
Czyli lepiej kupić pasek Gates – unitta ? Czy jest możliwość kupna takiego paska poza ASO?
Zanim wymieniłem rozrząd w swojej Mazdzie przejrzałem kilka wątków i podsumowując napiszę 2 najważniejsze rzeczy odpowiadające chyba na większość pytań:
– kupujesz auto = wymień rozrząd. Są na tym forum potwierdzone przypadki zerwania paska po tym jak ktoś zaufał sprzedawcy, albo sugerował się przebiegiem. Owszem, można mieć trochę więcej szczęścia, ale to już inna historia. Ja miałem przebieg 135000km, ale z obawy, że ktoś z licznika zdjął "jedynkę" na przedzie, wymieniłem kompletny rozrząd + filtry. To co mnie ucieszyło to, kazało się, że przebieg jednak jest całkiem realny, a rozrząd niedawno był wymieniany, ale nie wyobrażam sobie sytuacji odwrotnej tj. co by się stało gdybym jednak go nie wymienił, a przebieg byłby kręcony... Można więc spać spokojnie
– części kupujemy oryginalne i z pewnego źródła. Mogę z całą pewnością polecić sklep MazdaParts.pl – fachowe doradztwo, bardzo dobry kontakt i miła obsługa. Na pewno wiele osób znajdzie coś odrobinę tańszego, ale często okazuje się, że sprzedawcy wysyłają "nie ten rozrząd" i nie mają zielonego pojęcia co sprzedają
Mam nadzieję, że teraz pozostanie mi się jedynie cieszyć z jazdy
– kupujesz auto = wymień rozrząd. Są na tym forum potwierdzone przypadki zerwania paska po tym jak ktoś zaufał sprzedawcy, albo sugerował się przebiegiem. Owszem, można mieć trochę więcej szczęścia, ale to już inna historia. Ja miałem przebieg 135000km, ale z obawy, że ktoś z licznika zdjął "jedynkę" na przedzie, wymieniłem kompletny rozrząd + filtry. To co mnie ucieszyło to, kazało się, że przebieg jednak jest całkiem realny, a rozrząd niedawno był wymieniany, ale nie wyobrażam sobie sytuacji odwrotnej tj. co by się stało gdybym jednak go nie wymienił, a przebieg byłby kręcony... Można więc spać spokojnie

– części kupujemy oryginalne i z pewnego źródła. Mogę z całą pewnością polecić sklep MazdaParts.pl – fachowe doradztwo, bardzo dobry kontakt i miła obsługa. Na pewno wiele osób znajdzie coś odrobinę tańszego, ale często okazuje się, że sprzedawcy wysyłają "nie ten rozrząd" i nie mają zielonego pojęcia co sprzedają
Mam nadzieję, że teraz pozostanie mi się jedynie cieszyć z jazdy
- Od: 16 lis 2012, 21:21
- Auto: Mazda 6 '04 2.0 136KM
Traviz napisał(a):...
– kupujesz auto = wymień rozrząd. ...
-sprzedawcy wysyłają "nie ten rozrząd" i nie mają zielonego pojęcia co sprzedają![]()
-Mam nadzieję, że teraz pozostanie mi się jedynie cieszyć z jazdy
absolutnie przychylam sie do tych trzech, polecen/zyczen.
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Witam,
proszę o ocenę tego kpl.
Niby pompa wody oryginał ale.. ?
Jakoś tak tanio...;/
http://allegro.pl/show_item.php?item=29 ... 71e1e483bb
proszę o ocenę tego kpl.
Jakoś tak tanio...;/

http://www.grandpixel.pl My WebSite :)
s4v4g3 napisał(a):Witam,
proszę o ocenę tego kpl.
Jakoś tak tanio...;/http://allegro.pl/show_item.php?item=29 ... 71e1e483bb
Na allegro raczej bym nie kupował ,po przeczytaniu wątku najbezpieczniejszy wydaje się zakup w sklepach internetowych mazdaparts i carspeed. Za ten zestaw z allegro z przesyłką zapłacisz 1010zł w carspeed masz przesyłkę gratis a zestaw za 1030zł różnica przy tej kwocie niewielka a jazda spokojniejsza.
Swoją drogą kpl. rozrządu z carspeed dostałem bez 1 uszczelki od pompy wody
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 11 sty 2013, 18:23
- Auto: Mazda6 2.0 MZR-CD (CiTD) 121 KM 2004r
cylek napisał(a):Natomiast części od nich są na pewno oryginalne potwierdził to mechanik
ale nie można wykluczyć, że oferowaneelemety z powyższej aukcji orygonalne nie są...a jeżeli ktokolwiek to stwierdzi, to zawsze można zwrócić
cylek napisał(a):Na plus tego sklepu z allegro jest gwarancja która wynosi 24msc
Mazda daje 12msc więc jeśli ktoś kupuje z oficjalnego źródła i daje 24msc to chyba sam zapłaci za ewentualna szkodę
saverio napisał(a):Także klient kupujący towar musi mieć dwa lata gwarancji
o czym dokładniej mówisz?? bo z tego co się orientuję, to mamy ZAWSZE rok z tytułu rękojmi, natomiast gwarancja dawna przez producenta/sprzedawcę jest DOBROWOLNA i to on(a nie ustawa) ustala jej zasady