Witam.Od kilku dni rano świeci mi się "check engine" później już się nie świeci. I co ciekawe tylko rano, po dłuższym postoju około 10 godzin. Ostatnio jazdę zakończyłem około 1 w nocy i rano około godziny 8mej po uruchomieniu kontrolka ta nie świeciła się. Dodam, że nie ma żadnej różnicy w jeździe, w porównaniu do jazdy przed świecącą kontrolką(moc, przyspieszanie,spalanie... itd. wszystko jest ok). Poprzedzając zaświecenie się w/w kontrolki było tak, że kilka razy pod rząd (jak nigdy wcześniej) auto jeździło na rezerwie. Po prostu żona, miała dużo załatwień i mało czasu 9jak to baba:) no i tankowała po 50-100zł. Zastanawiam się, czy nie zassało jakiegoś syfu. Dodam, że w tym roku wymieniałem wszystkie świece żarowe, wszystkie filtry i oleje. Tankuje VERWE na Orlenie(wiem,że nasze paliwa dają dużo do życzenia ale do tej pory nie narzekam).W między opisanymi tankowaniami auto było zatankowane na jakiejś innej "no name"stacji, oczywiście za 50zł. Póki co zalałem cały bak i wlałem środek czyszczący bebechy. Dzisiaj byłem na kompie i wyszedł błąd P0380-Glow Plug/Heater Circuit "A" Malfunction – "świeca żarowa/obwód grzałki "A" wadliwe działanie". Czy to oznacza, że spalona jest świeca żarowa, czy też jakieś inne opisywane na forum problemy z całą tą elektryką związaną ze świecami żarowymi??? Dopiero w środę jadę do mechanika i będę wiedział po sprawdzeniu czy to faktycznie spalona świeca, ale w razie "W" wolę zapytać co to może być innego. Podobny temat zrobiłem w odpowiedniku mojego modelu, jednak doradzono mi zapytać tutaj:) Generalnie wykluczam jako "sprawce"po dzisiejszej diagnostyce opisane (tankowanie i jazdę na rezerwie)które podejrzewałem wcześniej, ale wolę o tym wspomnieć.
pozdrawiam
CHECK ENGINE + błąd P0380
Strona 1 z 1
To dzisiaj wyskoczyło na kompie.
Kod błędów P0380.
Opis: Glow plug control circuit
Status: Continuous Memory DTC
Czy to przekaźnik świec żarowych?
Kontrolka 'check engine' pojawia się tylko na zimnym silniku
EDIT(moderator) – łączę z istniejącym wątkiem
Kod błędów P0380.
Opis: Glow plug control circuit