Posiadam mazdę 6 2002r 2.0 citd 121km od jakiegoś czasu zaczęła się psuć. Gasnąć przy dodawaniu gazu czasami nawet podczas jazdy gasła, po czym zapalały się kontroli od kontroli trakcji oraz od silnika. Po takim zapaleniu kontrolek nie da się jej wogóle zapalić. Dopiero po restarcie kompa odpala chwile pochodzi i gaśnie. Myślałem że to zawór scv, został wymieniony i nadal jest to samo. Czasami zapalają się też kontrolki od ładowania i oleju, mrugają po chwili gasną. Ogólnie wygląda to na jakieś zwarcie.
Nie wiem gdzie szukać problemu, może miał ktoś coś podobnego.
Proszę o jakąś poradę.
MAZDA 6 2.0 CITD GAŚNIE PO DODANIU GAZU
Strona 1 z 1
zlott19 napisał(a):.. Proszę o jakiś na miar na konkretnego specjalistę
na pierszy rzut, zdemontuj przedni zderzak i dokladnie obejrzyj kabel, ktory jest centralnie na Intercoolerze zamontowany.
zadrza sie, ze jest on przetarty...
a potem szukaj pomocnej dloni fachowca.
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
zlott19 napisał(a):Sprawdziłem tą wiązkę nad intercoolerem nic nie jest przypalone, skrzynka bezpieczników też jest ok, nie mam pojęcia w czym może być problem
jeszcze warto przemierzyc miernikiem przewodu od PCMa.
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Czytałem bardzo dużo na tym forum i znalazłem podobne tematy.
1. Czy to możliwe że przyczyną może być uszkodzony moduł alarmu odcinający zapłon?
Samochód pochodzi trochę i gaśnie nawet bez dodawania gazu nie ma no reguły raz 30s a czasami kilka min, po restarcie kompa odpala, sprawdzałem nawet po wyjęciu i włożeniu kluczyka kliknięciu na alarm i odblokowanie alarmu auto odpala bez restartu kompa.
2. Czy to możliwe że przyczyną może być zabity filtr paliwa, lub słabej jakości paliwo?
Dużo na tym forum jest podobnych przypadków, że zaświecają się kontrolki i samochód gaśnie, po zatankowaniu dobrej jakości paliwa, lub dolaniu uzdatniacza auto chodzi normalnie. Czy takie coś też wchodzi w grę?
1. Czy to możliwe że przyczyną może być uszkodzony moduł alarmu odcinający zapłon?
Samochód pochodzi trochę i gaśnie nawet bez dodawania gazu nie ma no reguły raz 30s a czasami kilka min, po restarcie kompa odpala, sprawdzałem nawet po wyjęciu i włożeniu kluczyka kliknięciu na alarm i odblokowanie alarmu auto odpala bez restartu kompa.
2. Czy to możliwe że przyczyną może być zabity filtr paliwa, lub słabej jakości paliwo?
Dużo na tym forum jest podobnych przypadków, że zaświecają się kontrolki i samochód gaśnie, po zatankowaniu dobrej jakości paliwa, lub dolaniu uzdatniacza auto chodzi normalnie. Czy takie coś też wchodzi w grę?
- Od: 14 sie 2012, 15:46
- Auto: MAZDA 6 2L citd 121km 2002r
viewtopic.php?f=92&t=121339 zlott19 dzwon tu polecany warsztat sam pare razy bylem Hubert Ci pomoze 
- Od: 14 lut 2010, 17:35
- Auto: M6 Hatchback MZR-CD 136HP 2005r.
Strona 1 z 1