Witam od 2 miesięcy jestem posiadaczem Madzi i mam problem ostatnio zaświeciły mi się kontrolki check engine i DSCi stracił moc na niższych obrotach, samochód zaczął kopcić wyciągnąłem EGR wyczyściłem go i było ok ale tylko na 70 km potem znowu się zapaliły i znowu czarno w lusterku. Samochód zaczął kopcić przy mocniejszym bucie widać było czarną dużą chmurę w lusterku. Ale zobaczyłem że jak zdejmowałem gumowy przewód z EGR-a to silnik miał mniej mocy ale nie dymił. W sobote znowu zrobiłem operację czyszczenia EGR ale dodatkowo wyciągnąłem rurę gumową od intercoolera sprawdziłem jej szczelność pod wodą i żadnych pęcherzyków powietrza nie widziałem ale jakieś minimalne pęknięcia są(czy to jest przyczyna) i włożyłem palec do IC i na palcu został mi ślad oleju dodam że z zewnątrz IC jest suchy nic nie cieknie i nie ma jakich kolwiek wycieków. Od ostatniego czyszczenia EGR-a zrobiłem już 140 km i nic się nie pali ale przy mocniejszym depnięciu dalej widzę dym w lusterku. Poza tym silnik chodzi normalnie żadnych skoków obrotów nic. Proszę pomóżcie.
Teraz pytanie czy do wymiany mam EGR ,IC i czy to normalne że w środku była minimalna ilość oleju?
Czy jest to jeszcze coś innego czy to mogą lać wtryski?