Odgłosy spod maski
macc9 napisał(a):witam w tym silnku nie ma turbo ....
wiem, to moje przeoczenie, sorry! pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
anduril napisał(a):Przy wciśniętym na luzie sprzęgle słyszę dość głośne piszczenie w takt obrotów silnika
Ciekawostka – po wymianie łożysk i paska, to co brałem za łożysko oporowe ucichło (Bogu dzięki), a to co brałem za pasek piszczy dalej. Zawsze przy mocniejszym depnięciu na zbyt wysokim biegu, albo przy przyspieszaniu pod górę. Mechanik oglądał koło pasowe, twierdzi że OK. Nie wierzyć, wymieniać?
- Od: 21 sie 2011, 23:21
- Auto: M6 GY 2.0/136 '04 Top
anduril napisał(a):anduril napisał(a):Przy wciśniętym na luzie sprzęgle słyszę dość głośne piszczenie w takt obrotów silnika
Ciekawostka – po wymianie łożysk i paska, to co brałem za łożysko oporowe ucichło (Bogu dzięki), a to co brałem za pasek piszczy dalej. Zawsze przy mocniejszym depnięciu na zbyt wysokim biegu, albo przy przyspieszaniu pod górę. Mechanik oglądał koło pasowe, twierdzi że OK. Nie wierzyć, wymieniać?
Można wiedzieć jaki był koszt wymiany? U mnie przy wciśniętym sprzęgle słychać właśnie lekkie piszczenie.
Witam, problem zaczyna się około miesiąc temu i trwa do dzisiaj, a mianowicie moja mazda 2.3 benz z silnikiem DOHC ma pewien nietypowy problem. przy prędkości obrotowej od 3000+ zaczyna występować dźwięk grzechotu coś w stylu grrrrrrrrr –>
1.rozrząd ustawiony w 100% ok (blokady)
2. luzy zaworowe ok
3. wymieniony napinacz łańcucha
4. łańcuch
5. przestawiasz fazy wymieniony koło zmiennych faz również
6 olej fordoski 5 w 30
Proszę o sugestie i pytania liczę na pomoc przy rozwiązaniu problemu, może ktoś borykał się z podobnym problemem.
1.rozrząd ustawiony w 100% ok (blokady)
2. luzy zaworowe ok
3. wymieniony napinacz łańcucha
4. łańcuch
5. przestawiasz fazy wymieniony koło zmiennych faz również
6 olej fordoski 5 w 30
Proszę o sugestie i pytania liczę na pomoc przy rozwiązaniu problemu, może ktoś borykał się z podobnym problemem.
-
Judasz
Witam,
Przeszukałem forum i nie znalazłem dokładnie takiej sytuacji więc piszę nowy wątek.
W mojej M6 Diesel (2003) słyszę nieustające buczenie. Hałas bardzo niskiej częstotliwości i po otworzeniu maski lokalizuje źródło mniej więcej w okolicach rozrządu (ciężko określić przy niskich częstotliwościach dźwięku). Na postoju dźwięk jest w miarę cichy.
Podczas jazdy hałas nasila się, a dźwięk zwiększa swą częstotliwość wraz ze wzrostem prędkości (obroty nie mają znaczenia, zmiana biegów/obrotów nic nie zmienia). Przy 120km/h jest już naprawdę głośny i wyższy, coś jak odkurzacz. Zrzucenie biegu czy wciśnięcie sprzęgła podczas jazdy niczego nie zmienia. Wszystko zależy tylko od prędkości. Dziwne jest to, że hałas jest też obecny podczas postoju więc łożyska odpadają.
Pomóżcie bo już mnie trafia.
Dzięki wielkie z góry.
Przeszukałem forum i nie znalazłem dokładnie takiej sytuacji więc piszę nowy wątek.
W mojej M6 Diesel (2003) słyszę nieustające buczenie. Hałas bardzo niskiej częstotliwości i po otworzeniu maski lokalizuje źródło mniej więcej w okolicach rozrządu (ciężko określić przy niskich częstotliwościach dźwięku). Na postoju dźwięk jest w miarę cichy.
Podczas jazdy hałas nasila się, a dźwięk zwiększa swą częstotliwość wraz ze wzrostem prędkości (obroty nie mają znaczenia, zmiana biegów/obrotów nic nie zmienia). Przy 120km/h jest już naprawdę głośny i wyższy, coś jak odkurzacz. Zrzucenie biegu czy wciśnięcie sprzęgła podczas jazdy niczego nie zmienia. Wszystko zależy tylko od prędkości. Dziwne jest to, że hałas jest też obecny podczas postoju więc łożyska odpadają.
Pomóżcie bo już mnie trafia.
Dzięki wielkie z góry.
--------------------------------------
Mazda 6 2.0D [136] Sport 4dr (2003)
- Od: 16 gru 2011, 21:09
- Auto: Mazda 6 Sport Diesel (2003) [136]
Mirooos napisał(a):Hałas bardzo niskiej częstotliwości i po otworzeniu maski lokalizuje źródło mniej więcej w okolicach rozrządu (ciężko określić przy niskich częstotliwościach dźwięku). Na postoju dźwięk jest w miarę cichy.
moze jakis filmik?
ps. lacze z dziwnymi odglosami spod maski...
Spróbuję coś nakręcić ale mam wrażenie, że może nie wyłapać szczególnie tego cichego buczenia. Odezwę się jutro. Dzięki.
Witam. Jestem tutaj nowy więc poproszę o taryfę ulgową:) posiadam Mazde 6 2002r. z silnikiem diesla. napotkałem pewnien problem mianowicie gdy silnik jest zimny słysze buczenie na niskich obrotach piszczenie paska od alternatora gdy silnik złapie temp. buczenie ustaje lecz ruszanie "bez gazu" powoli słychać jest ten odgłos i zapiszczenie paska... Panowie za co sie zabrać mechanicy straszą 2 wersjami że to jest napinacz bądź sprzęgło... nadmieniam że sprzegło sprawuje sie dobrze biegi nie wyskakują wszystko ładnie pracuje. Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam!
- Od: 5 cze 2011, 18:00
- Auto: Mazda 6!
maciekkos1990 napisał(a):Panowie za co sie zabrać mechanicy straszą 2 wersjami że to jest napinacz bądź sprzęgło.
a nie chodzilo im o sprzegielko alternatora?
ps. poszukaj watkow o piszczeniu paskow i porownaj objawy ze swoimi
Mała aktualizacja u mnie.
Pojechałem do (dobrego znajomego) mechanika i ten stwierdził, że na postoju nic nie słychać i że mam jakieś urojenia. Ów buczenie zaczyna się podczas jazdy i zwiększa z prędkością, dla niego to brzmi jak opona lub wczesne stadium łożyska, ale raczej stawia na oponę.
Potestuje zamieniając koła.
Po świętach zrobię zbieżność i zmienie przednie gumy bo już i tak słabo wyglądają.
Ktoś wie jaki jest koszt przedniego łożyska (w razie 'w')?
Pojechałem do (dobrego znajomego) mechanika i ten stwierdził, że na postoju nic nie słychać i że mam jakieś urojenia. Ów buczenie zaczyna się podczas jazdy i zwiększa z prędkością, dla niego to brzmi jak opona lub wczesne stadium łożyska, ale raczej stawia na oponę.
Potestuje zamieniając koła.
Po świętach zrobię zbieżność i zmienie przednie gumy bo już i tak słabo wyglądają.
Ktoś wie jaki jest koszt przedniego łożyska (w razie 'w')?
Witam... 2 min temu wróciłem od mechanika buczenie + piszczenie paska to jest właśnie sprzęgiełko od alternatora koszt sprzęgiełka 700zł! Nic tylko modlić się żeby pod choinką były same koperty 

- Od: 5 cze 2011, 18:00
- Auto: Mazda 6!
Mirooos napisał(a):Ktoś wie jaki jest koszt przedniego łożyska (w razie 'w')?
dodac nalezy ze interesuja kolege ceny w GBP
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from= ... Categories
Witam posiadam M6 2.0d 136km 2004r po odpoleniu zimnego silnika, po około minucie wydobywa sie z silnika syczenie (odgłos jest jakby powietrze z silnika uchodziło) .I tak sie dzieje do momentu zagrzania sie silnika .Z chęcią wysłucham wszelkich pomysłów . Pozdrawiam<nauka>
-
radziu122
I silnik bedzie jezdzil na kapciu

Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
watek lacze z... odglosami spod maski...
ps. na przyszlosc prosze...
Prosze o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
ps. na przyszlosc prosze...
Prosze o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...
Witam,
Mam od niedawna mazde 6 2,0 Benzyna 141KM 2002 rok,
Zauwazylem dziwne zgrzytanie przy niskich obrotach 1000 – 1500 obrotow, ten dzwiek to jakby cos skrzypilo z prawej strony... Tyle ze podczas jazdy i jak dodaje delikatnie gazu, prosze o pomoc
(jestem tu nowy)
EDIT(moderator)przeniosłem do odpowiedniego wątku.Proszę zapoznać się z regulaminem
Mam od niedawna mazde 6 2,0 Benzyna 141KM 2002 rok,
Zauwazylem dziwne zgrzytanie przy niskich obrotach 1000 – 1500 obrotow, ten dzwiek to jakby cos skrzypilo z prawej strony... Tyle ze podczas jazdy i jak dodaje delikatnie gazu, prosze o pomoc
(jestem tu nowy)
EDIT(moderator)przeniosłem do odpowiedniego wątku.Proszę zapoznać się z regulaminem

Ostatnio edytowano 2 lut 2012, 17:39 przez Michal2601, łącznie edytowano 2 razy
-
Michal2601