Witam.Otoz na gornej czesci intercoolera znajduje sie(a wlasciwie znajdowal bo wlasnie odpadl)jakis czujnik.I stad moje pytania:
1.Co to za czujnik i do czego sluzy?
2.Jaki moze byc skutek jego dluzszego braku?
Musze dodac ze nie odczuwam widocznych skutkow w dzialaniu mojej madzi.
Intercooler-co to za czujnik?
Strona 1 z 1
W intercoolerze sa dwa czujniki.Ten wyzej to czujnik temperatury powietrza za chlodnica powietrza.
Skoro go nie masz badz ci sie urwal a jest wciaz podlaczony PCM dostaje bledne dane dotyczace temp.powietrza.
Wniskuje ze wciaz dziala,bo inaczej mialbys blad =kontrolki na desce rozdzielczej.
Skutki
Wyzsze spalanie obnizona moc.
Skoro go nie masz badz ci sie urwal a jest wciaz podlaczony PCM dostaje bledne dane dotyczace temp.powietrza.
Wniskuje ze wciaz dziala,bo inaczej mialbys blad =kontrolki na desce rozdzielczej.
Skutki
Wyzsze spalanie obnizona moc.
Kafi
o ile pamietam to czujnik od temp. jest wkrecony w IC i raczej nie moze sie urwac
natomiast ten od cisnienia tak,bo jest na taki defekt bardziej narazony..
moze kolega wstawi fotke dla wyjasnienie 100%-ego. pozdr.E.
natomiast ten od cisnienia tak,bo jest na taki defekt bardziej narazony..
moze kolega wstawi fotke dla wyjasnienie 100%-ego. pozdr.E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Czujnik jest w gornej czesci intercoolera od strony kola.Jest (byl) wkrecony w aluminiowa obudowe ale koncowka tej wkreconej czesci przerdzewiala i czujnik po prostu wypadl.Zorientowalem sie bo przy wyzszych obrotach powietrze ktore dostawalo sie do IC glosno swiszczalo.Odpialem zwisajacy czujnik ale komputer nie pokazuje zadnych bledow.
- Od: 30 lip 2010, 23:40
gregor007 napisał(a):Czujnik jest w gornej czesci intercoolera od strony kola.....
czyli od temperatury!
pozdr.E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Wielkie dzieki za pomoc.Teraz juz wiem czego szukac.Czas siegnac do portfela.
Zastanawia mnie tylko dlaczego komputer nie zglasza bledu.Rozumiem ze nic nie pokazywal po wypadnieciu czujnika bo byl on caly czas podlaczony do kostki ale teraz po odpieciu... dalej nic!
Zastanawia mnie tylko dlaczego komputer nie zglasza bledu.Rozumiem ze nic nie pokazywal po wypadnieciu czujnika bo byl on caly czas podlaczony do kostki ale teraz po odpieciu... dalej nic!
- Od: 30 lip 2010, 23:40
Strona 1 z 1