Demontaż miski olejowej
1, 2
mam zamiar zdemontować miske olejowa (podejrzewam ze mam zapchany smok) i mam nastepujace pytanie czy sa jakies problemy z demontazem michy i czy potrzebuje nowa uszczelke a moze lepszy sylikon? wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi
-
krasnek
Nie ma tam niespodzianek , silikon mozesz kupic , zastepuje uszczelke .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Miske nie jest problem ściągnąć tak jak kolega wspomniał silikon zamiast uszczelki tylko dobry silikon za 70zł kup..ja miałem skrzywioną miskę jak ją prostowałem to składa się ona tak jakby z dwóch części do tej drugiej jest podpięta klimatyzacja i bodajże układ chłodzenia..więc uważaj i dobrze podłącz później...
- Od: 23 mar 2011, 19:52
- Auto: Mazda 6 2.0 Mzr-cd 2004r.
Jutro mam zamiar odkręcić tę miskę by zobaczyć jak tam smok w mojej Madzi wygląda i teraz pytanie. Co prócz osłony pod silnikiem muszę zdemontować by odkręcić miskę??
SIKSPAK napisał(a):jest podpięta klimatyzacja i bodajże układ chłodzenia..więc uważaj i dobrze podłącz później...
Ja zdejmowałem miskę w M6 bo czyściłem smoka ( ale nie było prawie z czego). Zdejmujesz osłonę pod silnikiem a potem odkręcasz kilka śrub. Będziesz musiał poluzować troche uchwyt od rurki od odmy bo ta rurka zakrywa śruby. Smoka czyścisz benzyną ekstrakcyjną potem suszysz i zakładasz miske na silikon wysokotemperaturowy a następnie przykręcasz śruby. To wszystko
Ostatnio edytowano 23 lut 2012, 21:48 przez Burzyk, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 25 sie 2009, 14:35
- Auto: MAZDA MPV
O olejach jest osobny temat, a miska jest po prostu uszczelniana na silikon.
A co do demontażu, to ja się napociłem, bo ni cholery nie chciała się odkleić, aż mi się trochę pogięła.W jednym miejscu jest w misce nagwintowany otwór i wkręcając weń śrubę odpycha się miskę od silnika. Ale poklepałem (smok był czysty na szczęście) przymocowałem na silikon i póki co nic nie cieknie.
A co do demontażu, to ja się napociłem, bo ni cholery nie chciała się odkleić, aż mi się trochę pogięła.W jednym miejscu jest w misce nagwintowany otwór i wkręcając weń śrubę odpycha się miskę od silnika. Ale poklepałem (smok był czysty na szczęście) przymocowałem na silikon i póki co nic nie cieknie.
- Od: 29 lip 2008, 22:36
- Auto: M6 GY 2.0 diesel `04 136 KM
Burzyk dzięki za odpowiedź, już jestem po tym zabiegu.Tak jak vienek również miałem problemy z odklejeniem jej i też trochę się pogięła przy tym nagwintowanym otworze, no i smok był w 1/4 części zapchany więc cieszę się że to zrobiłem. A zajęło mi to tylko 4 godziny, a ile spokojniejszy jestem jak wsiadam do auta i jadę w trasę 1500 km 
w mojej madzi ten zabieg planuje dopiero na grudzien az sie boje co tam zobacze poczym chce zmienic olej ale za cholere nie wiem na jaki bo jedni doradzają 5W a inni 10W a ja juz zglupialem
moze ktos wie jaki olej wlac dieslowi??
moze ktos wie jaki olej wlac dieslowi??
- Od: 24 kwi 2009, 19:41
- Auto: Mazda 6 2.0 CiTD 121KM
5w30 Dexelia / elf – tylko. 90% szóstek jezdzi na takim oleju ....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa ma całkowitą racje tylko dexelia lub elf 5W/30. Niemcy zalewają czasami M6 też dexelia 10w/40 ale moim zdaniem ten olej nie dociera wszędzie tam gdzie powinien np do vakum. Wymiana co 10tys Nie żałujcie na to pieniedzy. Ja przeszedłem z 10W/40 przy 140tys za radą Jaksy na elf evolution 5w/30 i nie narzekam.
- Od: 25 sie 2009, 14:35
- Auto: MAZDA MPV
Słyszałem juz opinie ze to mineral....Arkadius 73 napisał(a):Dexelia to półsyntetyk
1, 2