Licznik od benzyny w dieslu

Postprzez pabloxprt » 2 wrz 2009, 18:35

Witam.
Po spaleniu srodka mazdy o ktorym pisalem juz w innym poscie udalo mi sie zakupic licznik z przebiegiem podobnym do mojego. Wszystko bylo ladnie pieknie do czasu kiedy moj kolega mechanik zauwazyl ze na obrotomierzu mam skale do 8 k, a powinna byc do 6 k. okazalo sie ze mam obrotomierz od benzynowej wersji mojej mazdy 6.
Jakby obrotomierz krecil do konca czyli 8000 to by bylo pieknie wymienilbym tylko plastik na ktorym nadrukowane sa obroty ale w tym wypadku obrotomierz dziala jak powinien i kreci do ok 5600 czyli wskazowka znajduje sie jakby na "14 godzinie" .

I tu moje pytanie: Co jest odpowiedzialne za take wskazanie?
Czy to tylko potencjometr króry móglbym przelutowac ze starego dieslowego licznika?
Posiadam stary licznik, jest nadpalony ale obrotomierz akurat dziala.
Co jest odpowiedzialne za takie pokazywanie obrotów?
:|
Aha przepraszam za brak polskich znakow ale pisze to z angielskiego kompa.
pabloxprt

Postprzez magicadm » 2 wrz 2009, 21:38

pabloxprt napisał(a):Czy to tylko potencjometr króry móglbym przelutowac ze starego dieslowego licznika?

napewno nie

pabloxprt napisał(a):Posiadam stary licznik, jest nadpalony ale obrotomierz akurat dziala.

Jeżeli bardzo Ci zależy to porównaj elektronikę – może wysstarczy jakiś moduł podmienić – choć wątpię

pabloxprt napisał(a):Co jest odpowiedzialne za takie pokazywanie obrotów?

Sterowanie na 99% idzie z kompa
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez zmitru » 3 wrz 2009, 19:24

Nic z tym nie zrobisz są całkiem inne układy musisz kupić nowy licznik i przelutuj kostkę pamięci stanu licznika znajduje się na samym dole obok wyświetlacza LCD i mikrokontrolera
Początkujący

Od: 29 sie 2009, 12:40
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD 136KM sedan/limuzyna