Zatarty silnik diesla
dziś podczas wyprzedzania moją 6 kombi ( czwarty bieg obroty około 4000) ,zgasł nagle mi silnik i już nie odpalił, rozrusznik nie kręci , podejrzewam że silnik jest zatarty. jeździłem na mobilu 0w40, coś chyba już od początku było nie tak (mazdę mam pół roku), bo dolewałem litr oleju na 3000 km, czy to zatarty silnik?
Ostatnio edytowano 27 kwi 2009, 21:38 przez mario345, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 18 sty 2009, 14:14
- Auto: mazda 6 2005 2.0TD16v GY
Poczytaj proszę tutaj http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=34301
Ostatnio edytowano 21 sty 2012, 14:53 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: porządki
Jeśli przekręcasz kluczyk to słychać "stuknięcie" elektromagnesu rozrusznika?
Kontrolki na tablicy przygasają?
Jeśli nie to masz problem z elektryką a nie zatartym silnikeim
Kontrolki na tablicy przygasają?
Jeśli nie to masz problem z elektryką a nie zatartym silnikeim
Benzyna ... paliwo idealne.
..................ale...................
....Teraz smakuję diesla....
..................ale...................
....Teraz smakuję diesla....
- Od: 14 kwi 2009, 09:17
- Auto: M6
Sprawdź czy da radę obrócić wałem – tylko delikatnie
Ostatnio edytowano 21 sty 2012, 14:54 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 2 razy
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Bedzie bolało ....mario345 napisał(a):jutro chyba będzie diagnoza
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
mario345 napisał(a):jest diagnoza w mojej madzi rozpadł się pierwszy tłok, powiedzmy na trzysta części, dosłownie, po zdjęciu głowicy widać że madzia już była robiona, nie wiem czy naprawa jest opłacalna czy lepiej kupić drugi silnik?
W/g mnie kup nowy silnik, mi kiedyś też pękł tłok na 2 części (patrz foto)
Zrobiłem generalny remont silnika, wydałem ponad 5tys. gdzie za te pieniądze dostałbym 2 silniki
Przy rozkręcaniu silnika okazało sie tak jak u Ciebie,że Madzia była po grubej stłuczce

Ps. od tego czasu nie kupuje samochodów z komisów.
pozdrawiam,
mckoper
a przy kupnie byłeś autem w ASO na generalnym przegladzie?? jak nie to należy mieć tylko pretensje do siebie...kupując od komisu możesz go pociągnąc do odpowiedzialności za to ze sprzedal ci bubel...co innego indywidulany sprzedawca...lepiej wydac 500zł za kontrole w ASO niż pozniej żałować...czytałem ze komisy jak że trudnią się sprzedażą aut odpowiadają za ich stan fizyczny i nie mogą wciskać że auto w 100% sprawne i bezwypadkowe jak po 2 miechach siada i sie okazuje ze było bite...na forum prawników można się wiecej dowiedziec...poza tym wg mnie lepiej jest wlasnie choćby z tego powodu kupić w komisie 
-
maxwell61
Samo zycie ....mario345 napisał(a):po zdjęciu głowicy widać że madzia już była robiona
To ja podpowiem ( z doswiadczenia ) kupuj drugi silnik , za dobry motor uzywany oczywiscie po przebiegu do 80 tys km zaplacisz miedzy 6-7 tys zł ( autentyczny przebieg i nie dłubany przez nikogo – fabrycznie zmontowany ) remont diesla na oryginale + szlify kosztowac bedzie fortune .... Ostatnie wyjscie to "dłubnac " tak aby uszczesliwic kogos innego samochodemmario345 napisał(a): nie wiem czy naprawa jest opłacalna czy lepiej kupić drugi silnik
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):To ja podpowiem ( z doswiadczenia ) kupuj drugi silnik , za dobry motor uzywany oczywiscie po przebiegu do 80 tys km zaplacisz miedzy 6-7 tys zł
I jest to chyba najsensowniejsze rozwiązanie. Jeśli kupiłeś jako osoba prywatna od komisu albo np. dealera, to skorzystaj z rękojmi. Żądaj obniżenia ceny.
Jaksa napisał(a):Ostatnie wyjscie to "dłubnac " tak aby uszczesliwic kogos innego samochodem
Panie Jaksa, biorąc pod uwagę pańską renomę, to takie rady nawet w żartach są imho nie na miejscu...
Dlatego na koncu jest "Waikiki napisał(a):Panie Jaksa, biorąc pod uwagę pańską renomę, to takie rady nawet w żartach są imho nie na miejscu...
dziękuję wszystkim za rady i decyduję się kupić drugi silnik już nawet namierzyłem, a czy resztę silnika starego można jeszcze gdzieś upłynnić i wziąć jakieś grosze, aby naprawa tak mocno nie bolała , a jeszcze jedno na co zwracać uwagę przy kupnie drugiego motoru?
- Od: 18 sty 2009, 14:14
- Auto: mazda 6 2005 2.0TD16v GY
mario345 napisał(a): decyduję się kupić drugi silnik

Mozesz wystawic na allegro zawsze trafi sie jakis " Kazio dłubek "mario345 napisał(a):czy resztę silnika starego można jeszcze gdzieś upłynnić i wziąć jakieś grosze
Zalezy od kogo kupujesz , sprawdz uszczelnienia – miska/plaster/blok ,fabrycznie jest ciemno szary silikon .mario345 napisał(a):jeszcze jedno na co zwracać uwagę przy kupnie drugiego motoru?
Lorento napisał(a):Nie wolno Ci tak pisać, nawet żartem.
Waikiki napisał(a):takie rady nawet w żartach są imho nie na miejscu...
a co , prawdy nie napisal , sklamal ?, takie rzeczy to normalka , a temat tyczyl porady a nie umoralniania ,wiec po co to oburzenie .
- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
mario345 napisał(a):szukam dalej silnika może ma ktoś namiar na dobrą jednostkę
Zapytam jutro znajomego czy da radę taki silnik załatwić bo przywozi z Anglii samochody na części.
Napisz dokładnie jaki to ma być silnik.