Błędne wskazania odległościmierza (trip)oszukuje o połowę

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez opman5 » 7 cze 2010, 11:57

Witam szanownych mazdowiczów
Mam problem z licznikiem w mojej madzi, jest to wersja angielska, problem polega na tym, że po przejechaniu odcinka o długości 10 mil licznik wyświetla 5 mil czyli zaniża dokładnie o połowę. Wiadome jest to, że problem nie powstał sam tylko wywołał go jakiś magik co chciał zaniżyć przebieg. Z tego co się do tej pory dowiedziałem to możliwe jest, że ktoś namieszał w PCM (ECU) przy czujnikach ABS ale co dokładnie to nie wiem??? I tu właśnie pada pytanie do Was koledzy gdzie i czego szukać czy ma ktoś jakiś pomysł a może ktoś miał podobny przypadek proszę o pomoc.
Początkujący

Od: 30 sie 2009, 21:27

Postprzez dexxbiker » 8 cze 2010, 16:31

Nie wiem czy ktoś namieszał ale mam inną hipotezę co do tego "magicznego zjawiska".
Otóż odległość komputer oblicza na podstawie impulsów z czujnika halla umieszczonego na wale napędowym, czujnik ten wysyła impulsy gdy zbliży się do niego magnes, możliwe że jeden z dwóch magnesów po przeciwnych stronach wału odpadł i dlatego też impulsy są wysyłane dwa razy rzadziej i stąd ten odczyt komputera.

P.S. żeby jeszcze palił według pokazanego dystansu to można by się z tym pogodzić.
Profesjonalny Serwis Elektroniczny
http://musiclab.com.pl/

Obrazek
Forumowicz

Od: 19 maja 2010, 12:16
Auto: 626 GF 2,0 136 KM 1998

Postprzez opman5 » 9 cze 2010, 10:00

A czy mógł byś mi powiedzieć gdzie ten czujnik się dokładnie znajduje, gdzieś na bloku skrzyni biegów bo nie wiem gdzie go szukać.

P.S. Co do spalania to średnie według komputera wychodzi około 23l na 100 mil czyli na 200 mil bo oszukuje o połowę no i nogę mam też ciężką.
Początkujący

Postprzez dexxbiker » 9 cze 2010, 19:35

Hmm w tym problem że ja też nie wiem jak to jest w Mazdach. Proponuje wizytę u mechanika ze specjalizacją w Mazdzie, albo ściągnij schematy do swojego samochodu i je przeszukaj.
Profesjonalny Serwis Elektroniczny
http://musiclab.com.pl/

Obrazek
Forumowicz

Od: 19 maja 2010, 12:16
Auto: 626 GF 2,0 136 KM 1998

Postprzez opman5 » 14 cze 2010, 09:49

A więc znalazłem manuala do diesli no i niestety w skrzyni biegów diesla nie ma żadnego czujnika HALL'a a więc odległość jak i prędkość mierzone są poprzez czujniki ABS (prędkość wskazuje mi dobrze) tak więc trzeba bedzie się udać do MAZDY gdzie najlepsi mechanicy Zielonej Wyspy stwierdzą, że hmmmm aaa yyyy ye ye ye I don't know i zaczną wymyślać rożne niestworzone rzeczy.
P.S. Dzięki za sugestie
Początkujący

Postprzez opman5 » 17 cze 2010, 09:47

Wiem że małe OT ale wie ktoś może gdzie jest ukryta CAN??
Początkujący

Postprzez opman5 » 21 wrz 2010, 15:32

Problem rozwiązany, ktoś grzebał przy liczniku po wymianie wszystko działa elegancko.
Początkujący