Brak wyświetlania temperatury wewnętrznej
1, 2
Witam!!
Posiadam Mazdę 6 z 2003r.
Klima manualna.
Posiadam taki przycisk AMB, po jego naciśnięciu na wyświetlaczu pojawia się temperatura zewnętrzna w Celsjuszach oraz napis AMB, po ponownym naciśnięciu przycisku wszystkie dane znikają, nie ma pokazanej temperatury wewnętrznej:(
Czy wiecie może w czym jest problem??
Posiadam Mazdę 6 z 2003r.
Klima manualna.
Posiadam taki przycisk AMB, po jego naciśnięciu na wyświetlaczu pojawia się temperatura zewnętrzna w Celsjuszach oraz napis AMB, po ponownym naciśnięciu przycisku wszystkie dane znikają, nie ma pokazanej temperatury wewnętrznej:(
Czy wiecie może w czym jest problem??
Ostatnio edytowano 23 sty 2010, 14:58 przez bzycom, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 sie 2009, 00:07
- Auto: Mazda 6 2003r,
2.0 Diesel 121KM GG
może jest to spowodowane tym że nie masz automatycznej klimy ?
- Od: 27 paź 2009, 11:38
- Auto: M6 2.0 147KM
Z tego co mi wiadomo to temperatura wew. powinna być pokazana prawda??
Profesjonalne Projektowanie Stron WWW !!
- Strony WWW
- Szablony aukcyjne allegro
- Wizytówki
- Projekty graficzne
2.0 Diesel 121KM GG
Chodziło mi o pokazywanie temp. docelowej (dla klimy auto) a skoro to manual to po co ją pokazywać 
Czyli po prostu w samochodzie z klimą manualną nie ma pokazywanej temperatury wew.
?
Profesjonalne Projektowanie Stron WWW !!
- Strony WWW
- Szablony aukcyjne allegro
- Wizytówki
- Projekty graficzne
2.0 Diesel 121KM GG
Zapraszam do lektury FAQ forum i proszę o tytułowanie wątków zgodnie z zasadami albo źle zatytułowany temat trafi do Kosza i nie pomogą w tym ani wielkie litery, ani zbędne minki.
Czy w waszych 6 też tak jest że temperatura zewnętrzna musi się dość długo stabilizować? Jak parkuję w garażu mam rano na termometrze ok 4'C. Przy temp nawet takiej jak dziś zeby termometr pokazał te -15 muszę przejechać kilka ładnych kilometrów. W innych samochodach szybko temperatura się stabilizuje. Może trzeba przeczyścić czujnik? Gdzie właściwie znajduje się czujnik temp. zewnętrznej
- Od: 24 lip 2009, 07:58
- Auto: Mazda 6 2.0 CITD 121KM+AMH BOX
Tak szczerze się zapytam po co wam ta temperatura wnętrza , ważne ,że ciepło w środku a na zewnątrz ...no tam wiadomo...
-
Arkadius 73
daniel2505 napisał(a):Gdzie właściwie znajduje się czujnik temp. zewnętrznej
Właśnie, gdzie on się znajduje. Często jak odpalam to na wyświetlaczu pojawia się temp zawyżona. I po paru km osiąga realny poziom temp panującej na zewnątrz.
Podejrzewałem, że łapie czujnik ciepło ze spalin czy od silnika, ale raczej taki czujnik nie byłby umiejscowiony w pobliżu źródła ciepła

- Od: 28 maja 2009, 12:09
- Auto: M6 LF GY + LPG Prins
myślę, że ta temperatura to temp wewnątrz, w środku pod maską – dlatego wyższa zimą niż na zewnątrz gdzi wiatr owiewa...
Temperatura zewnętrzna jest docelowo pokazywana na wyświetlaczu z dość dużą dokładnością ( sprawdzałem to). Czujnik ten ma jednak zawstydzająco dużą bezwładność reakcji. Musi upłynąć dużo minut aby po wyjeździe z ciepłego garażu zaczął pokazywać prawdziwą temp ujemną ( jak do tego dojdzie – temperaturę wskazuje ok). Mazda dała tu ciała, ponieważ szybkośc reakcji wyświetlania temp zewn. jest w innych markach b. szybka, zwłaszcza jeżeli chodzi o spadek temperatury, co ma oczywiście znaczenia dla bezpieczeństwa.
- Od: 19 cze 2009, 11:47
- Auto: mazda 6 diesel 136KM
Czujnik znajduje się z przodu, przed chłodnicą zaraz za zderzakiem na belce. Powinny isc do niego 2 przewody, jeden biały w szare kropki a drugi chyba niebieski lub zielony we fioletowe kropki z tego co pamiętam.
Macie racje, u mnie również temperatura stabilizuje się po paru minutach po wyjechaniu z garażu.
Macie racje, u mnie również temperatura stabilizuje się po paru minutach po wyjechaniu z garażu.
2.0 Diesel 121KM GG
A kojarzysz co to za jeden? Moze mozna go zwyczajnie zamienic na inny o takich parametrach napieciowych, a mniejszej bezwladnosci?
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
bzycom napisał(a):Macie racje, u mnie również temperatura stabilizuje się po paru minutach po wyjechaniu z garażu.
A na postoju czujnik grzeje się dodatkowo od silnka
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
na desce pod szyba jest to czujnik naslonecznienia
1, 2