Tempomat (Cruise control) – Różne problemy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez wiszmu » 5 sie 2015, 10:10

Witam,
u mnie z kolei jest inny problem. Tempomat włącza się tylko jeden raz i działa. Następnie po wyłączeniu lub naciśnięcie pedału hamulca już niemożna ustawic na określonej prędkości – lampka Cruise się nie włącza. Itak w kółko ;). po kilku dniach tak samo. Czasami przy próbie usatawienia prędkości zielona lampka Cruise delikatnie miga i gaśnie – również już od tego momentu nie da się ustawić.
Jeżeli już się załączy to wtrakcie działania wszystkie przyciski na kierownicy działąją poprawnie.
czy ktoś może miał podobny problem?
Początkujący
 
Od: 11 paź 2012, 08:01
Posty: 7
Auto: mazda 6 kombi 2004

Postprzez Zbyk » 5 sie 2015, 18:14

Musisz zacząć od podłączenia auta pod komputer i sprawdzić po kolei czujki na pedałach później kierownicy. zobaczyć czy czujnik biegu jałowego i włączonego biegu są ok. U Ciebie problem leży w tych elementach, ewentualnie przetarty kabel. Jeśli okaże się, że wszystko ok a Ty masz auto 2004 to będzie sprawa linek i mechanizmu tempomatu.
Ja stawiam na czujniki hamulca, sprzęgła lub gazu.
Komputer i forscan prawdę Ci powie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2015, 13:19
Posty: 139 (2/3)
Skąd: Kutno
Auto: Mazda 6 Sport Wagon, GL 2018, 2.0
silnik benzyna 165KM
wersja SkyEnergy

Postprzez wiszmu » 10 sie 2015, 08:44

ok. Dzięki za info.
W wolnej chwili podejmę walkę ;)
Początkujący
 
Od: 11 paź 2012, 08:01
Posty: 7
Auto: mazda 6 kombi 2004

Postprzez szeszol » 9 kwi 2016, 07:55

posiadam mazde 6 z 2003 r diesel i ostatnio mam problem z nia pierwszy podczas jazdy na wyższej predkosci gdy włączam tempomat gasnie silnik :( ktos moze spotkał sie z czyms podobnym
szeszol
 

Postprzez brodaM6 » 9 kwi 2016, 13:04

Sprawdzales przy różnych predkosciach,odcinavgo momentalnie ,dobrze opisany przypadek pozwala postawic trafniejsza diagnoze,j7z gadam jak te zjeby <rotfl>
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 kwi 2012, 17:42
Posty: 2363 (12/26)
Skąd: Łomża
Auto: M6 2.3AT UsA-spec.07r.

Postprzez dobrzyn22 » 9 kwi 2016, 18:24

Do kolegi szeszol :


Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...

tym razem łączę z istniejącym wątkiem
moja M3 SPRZEDAM belkę zderzaka tył M3 BN/BM
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5054 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez calibuster » 11 cze 2016, 04:27

Witam wszystkich.
Od 1,5 roku jestem posiadaczem najuboższej wersji jaka istnieje M6 GG 2.0 MZR z podtlenkiem lpg.
Postanowiłem ją na stare lata doposazyc i jest juz podlokietnik, USB, sterowanie z kierownocy, ale naszedł czas na dołożenie tempomatu. Przeczytalem mnostwo watkow nt tempomatu, bylem u Jaksy 2 razy, ale nadal nie wiem o co chodzi, otoż: kierownice wielofuncyjną już mam podpieta (sterowanie radiem dziala elegancko), sensor polozenia pedalu hamulca zmieniony na 4pin. Zostalo dolozyc ten potencjometr gazu i tu rodzi sie moje pytanie. Czy możliwym jest aby bez tego potencjometru nie wyswietlala sie w ogole kontrolka cruise po wcisnieciu na kierownicy on/off (na postoju, na zaplonie, w czasie jazdy) Nadmienie takze ze przy wykonaniu testu zegarow (z poziomu ukrytego menu zegarow) tez nie wyswietla sie zadna kontrolka dotyczaca tempomatu.
Czyzby w mojej, mega spartanskiej wersji Mazdy był licznik ktory nie obsluguje tempomatu? Czy tez winnym nie wyswietlania sie kontrolki jest brak potencjometru?
Pytam, bo nie wiem czy jest sens dalej brnąć w zakupy, ktore moga okazac sie niepotrzebnymi.
Z gory dziękuje za odpowiedz.
Przyczepnosci!
Początkujący
 
Od: 11 cze 2016, 04:05
Posty: 4
Skąd: Warszawa (Bielany)
Auto: GG Sedan '03 2.0 MZR 141KM

Postprzez DeviS » 16 cze 2016, 01:04

Nie pamiętam jak u mnie było ale chyba tak jak mówisz, dopiero po podłączeniu modułu odblokuje się kontrolka CRUISE ;) Koszt jest niewielki tempomatu a jaka radość z jazdy ! ;D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 wrz 2013, 23:58
Posty: 475 (1/14)
Skąd: Parczew/Warszawa
Auto: Była: Mazda 6 GG 1.8 '05r + LPG
Jest: Mazda 6 GJ 2.5 '15r

Postprzez calibuster » 21 lip 2016, 22:16

Potencjometr kupiony i podlaczony. CRUISE CONTROL juz sie zapala, lecz niestety SET COAST juz nie.
Po wcisnieciu przez 5 sekund RES ACCEL zapala sie na 2-3 sek kontrolka CRUISE. Po czym gasnie.
Czy czujnik pedału sprzęgła też musze wymienic na 4 pinowy ?
Początkujący
 
Od: 11 cze 2016, 04:05
Posty: 4
Skąd: Warszawa (Bielany)
Auto: GG Sedan '03 2.0 MZR 141KM

Postprzez cisiel1981 » 1 paź 2016, 13:09

Szanowni forumowicze, czy może ktoś opisać co oznaczają poszczególne ilości mrugnięć podczas testu tempomatu, tj 1- mrugnięcie odpowiada za, 2- mrugnięcia to, itd.
U mnie mruga aż 5 razy – ???
Będę wdzięczny za pomoc. :|
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 sie 2014, 19:36
Posty: 157 (0/1)
Skąd: LODZ
Auto: Obecnie:
Mazda 3 (15.07.2007)
1.6 benzyna

Poprzedni:
Mazda 6 (27.05.2005)
Model – GM1J EAH
MOTOR – L8
FARBE 29Y GH7

Postprzez spider666 » 3 lip 2017, 15:41

Witam,
chciałbym doposażyć moją madzię w tempomat. M6 benzyna PO LIFT
Założyłem kierownicę ze sterowaniem tempomatem. W kierownicy wtyczki pasowały.
Sterowanie radiem działa, komp pokazuje spalanie (ale to już na poprzedniej kierownicy było)
Nie działa CRUISE CONTROL. <nie>

Jak ogarnąć tą przeróbkę <co?> . Moje auto jest modelowo 2007, czyli GY po faceliftingu.
Przepustnica jest elektroniczna (jak mniemam tempomat realizuje już komputer auta)
Jest to automat 5b (to komputer też czyta jaki tam bieg włożony)
Pod hamulcem jest czujnik z miejscem na 4 przewody, podłączone są jednak tylko 2 przewody,
bo taka jest wiązka = dwużyłowa. Światła stopu działają.

Czy wystarczy odblokować komputerem jakąś funkcję? (jak czym)

Proszę o pomoc kogoś dobrze kumającego tą przeróbkę.
Początkujący
 
Od: 22 wrz 2015, 08:20
Posty: 6
Auto: M6 2.3 AT AWD

Postprzez vinci76 » 17 wrz 2017, 16:06

Witam mam problem od tygodnia studiuje fora między innymi KLUB MAZDASPEED jednak nie moge uporać się z problemem.Chodzi o to że tempomat w moim aucie działa bez zarzutu przyciski na kierownicy działają...natomiast nie świecą kontrolki cruise na zegarach.Przejrzałem wszystko (tak mi się wydaje) od sprawdzenia zarówek w tyle auta po przejrzenie kostek przy pedałach a także wymontowaniem zegarów sprawdzeniem czy układ scalony nie jest uszkodzony (spalone diody).Najdziwniejsze jest to że robiąc kontrole serwisową zegarów diody te się zapalają.Proszę o pomoc. Pozdrawiam
vinci76
 

Postprzez kostra » 13 wrz 2018, 20:06

Hej,

Odkopuję wątek ponieważ też mam problem z tempomatem i na dodatek został przez elektronika zidentyfikowany problem – taśma w kierownicy ma część ścieżek przepalonych/przerwanych. Potrzebuję ją zanabyć, ale żeby to zrobić muszę znać part number. Czy może mi ktoś pomóc?

Przegrzebałem się przez chyba (ewidentnie nie) wszystkie działy "Mazda Parts Catalog" i za cholerę nie mogę znaleźć części związanych z cruise control.

Pacjent: Mazda 6 GY MZR-CD 2003
Początkujący
 
Od: 15 lip 2009, 19:02
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda6 GY CD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6