Przetwornice xenonów
1, 2
Witam.
Auto to Mazda 6 2.0 Diesel z 2005 roku.
Musze kupic przetwornice i wiem ze oryginal to nr 1 307 329 086 – i takiej szukalem na allegro. Znalazlem ale sprzedawca chce mi sprzedac taka o nr 1 307 329 089 twierdzac ze moze ona zastapic oryginalna i ze sa w 100% identyczne.
Czy ktos sie spotkal z tymi drugimi przetwornicami i czy sprzedawca ma racje?
Auto to Mazda 6 2.0 Diesel z 2005 roku.
Musze kupic przetwornice i wiem ze oryginal to nr 1 307 329 086 – i takiej szukalem na allegro. Znalazlem ale sprzedawca chce mi sprzedac taka o nr 1 307 329 089 twierdzac ze moze ona zastapic oryginalna i ze sa w 100% identyczne.
Czy ktos sie spotkal z tymi drugimi przetwornicami i czy sprzedawca ma racje?
-
tmstp
atmstp napisał(a):1 307 329 086
tmstp napisał(a):1 307 329 089
tmstp napisał(a):ze sa w 100% identyczne.
daje do myślenia wyraz "IDENTYCZNE w 100 procentach" jak już numerki się nie zgadzają..
ale mogę się mylić..
Pozdro600
Dyzioo
Tak, wiem ze z numeracji wynika ze to nie sa te same przetwornice ale moze w miedzyczasie od produkcji auta MAZDA cos zmienila i w tej chwili byc moze wlasnie te drugie przetwornice sa montowane?
Dlatego wlasnie pytam czy ktos gdzies mial moze ztycznosc z tymi drugimi przetwornicami i moze potwierdzic ze to sa zamienniki?
A czy po wymianie przetwornic trzeba bedzie cos ustawiac komputerem? Czy tylko je wymienie i wszystko bedzie dzialalo jak na poprzednich od razu?
Dlatego wlasnie pytam czy ktos gdzies mial moze ztycznosc z tymi drugimi przetwornicami i moze potwierdzic ze to sa zamienniki?
A czy po wymianie przetwornic trzeba bedzie cos ustawiac komputerem? Czy tylko je wymienie i wszystko bedzie dzialalo jak na poprzednich od razu?
-
tmstp
Mam właśnie do sprzedania przetwornicę 1 307 329 086
Jak coś to możesz obadać na allegro
http://allegro.pl/item672042246_przetwo ... rawna.html
Jak coś to możesz obadać na allegro

-
Goodspit
Dokładnie , zakładałem przetwornice z allegro o w/w numerze i ..... działa lecz nie ma poziomowania.aqua39 napisał(a):Z tego co pamietam jedna przetwornica pracuje jako master a druga jako slave
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
No ok, ale zakladales dwie o jednakowych numerach czy dwie o roznych? I jak to sie zachowywalo?
Sprzedawca z allegro zapewnil mnie ze bedzie dzialalo samopoziomowanie.
Sprzedawca z allegro zapewnil mnie ze bedzie dzialalo samopoziomowanie.
Ostatnio edytowano 15 maja 2016, 21:40 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta (nie ma takiej potrzeby)
-
tmstp
Jak tak zapewnia to bierz ( chyba oddac zawsze mozna ? )tmstp napisał(a):Sprzedawca z allegro zapewnil mnie ze bedzie dzialalo samopoziomowanie
Było to dosc dawno i juz nie pamietam czy chłopaki zakładali dwie czy jednątmstp napisał(a): zakladales dwie o jednakowych numerach
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Zapraszam do poradnika w dziale diesel – jest tam o tych przetwornicach masa informacji.
Końcówka numerów oznacza model auta tak naprawdę. W obu przetwornicach musi być to samo oprogramowanie, chociaż prawa może mieć inne numery (ale tylko w niektórych przypadkach). Nominalnie obie są identyczne i lewa przelicza jako master a prawa działa jako slave. Jednak ktoś montował prawą od beemki i działało poziomowanie (chociaż w przetwornicy NIE było wcale procesora poziomowania) a bywa, że zamontowanie dwóch poprawnych przetwornic blokuje poziomowanie dynamiczne (niezgodność oprogramowania przetwornic – trzeba je ze sobą "zgrać").
Naprawa przetwornicy to koszt ok 40-50zł. Najczęściej nie pada wcale przetwornica tylko starter znajdujący się wewnątrz lampy.
Końcówka numerów oznacza model auta tak naprawdę. W obu przetwornicach musi być to samo oprogramowanie, chociaż prawa może mieć inne numery (ale tylko w niektórych przypadkach). Nominalnie obie są identyczne i lewa przelicza jako master a prawa działa jako slave. Jednak ktoś montował prawą od beemki i działało poziomowanie (chociaż w przetwornicy NIE było wcale procesora poziomowania) a bywa, że zamontowanie dwóch poprawnych przetwornic blokuje poziomowanie dynamiczne (niezgodność oprogramowania przetwornic – trzeba je ze sobą "zgrać").
Naprawa przetwornicy to koszt ok 40-50zł. Najczęściej nie pada wcale przetwornica tylko starter znajdujący się wewnątrz lampy.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
W moim przypadku padla przetwornica. Nie swieci prawa lempa a sprawdzilem to przekladajac lewa przetwornice do prawej lampy – zadzialalo.
Czytalem juz post o tej przetwornicy z BMW i widze ze to jest niezle pokrecone z ta numeracja. Zamowilem dwie przetwornice, chce zeby obydwie mialy identyczne numery. Jak przyjda to zaloze je i sprawdze jak sie zachowuje.
Wiem ze mozna je naprawiac ale tu w Szkocji nikt takich rzeczy nie robi – tu sie tylko wymienia.
Na czym polega to zgranie przetwornic?
Czy jest to do zrobienia po podpieciu sie komputerem do auta, jak np vag-com w VW?
Czytalem juz post o tej przetwornicy z BMW i widze ze to jest niezle pokrecone z ta numeracja. Zamowilem dwie przetwornice, chce zeby obydwie mialy identyczne numery. Jak przyjda to zaloze je i sprawdze jak sie zachowuje.
Wiem ze mozna je naprawiac ale tu w Szkocji nikt takich rzeczy nie robi – tu sie tylko wymienia.
Na czym polega to zgranie przetwornic?
Czy jest to do zrobienia po podpieciu sie komputerem do auta, jak np vag-com w VW?
Ostatnio edytowano 15 maja 2016, 21:40 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
-
tmstp
tmstp napisał(a):Na czym polega to zgranie przetwornic?
Kolego – w vag'ach (szmelcvagen ałdi gróp) sa przetwornice tej samej firmy – oprogramowanie w nich też się dostosowuje. Analogicznie jest w mazdzie – przez komputer w serwisie...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
xANDy napisał(a):Nominalnie obie są identyczne i lewa przelicza jako master a prawa działa jako slave.
Nieprawda, mialem lewa nieoryginalna (nie poziomowala) a prawa oryginalna (poziomowala i dale poziomuje
Zadna nie pracuje jako master i zadna jako slave.
Jak podepniesz inna niz oryginalna, to komputer nie bedzie mogl sie z nia skomunikowac (nie bedzie dzialalo poziomowanie i w kompie beda bledy).
Przerabiane u mnie.
Kup przetwornice z oryginalnym numerem.
Jak kupisz nowa, to bedzie potrzebne zaprogramowanie jej w komputerze (wizyta w ASO, lub gdzie indziej, kto to potrafi zrobic) inaczej nie bedzie dzialalo poziomowanie, uzywana powinna w pelni dzialac od razu po wymianie (choc glowy obciac sobie nie dam)
Pozdrawiam.
Moze masz i racje sprawdze , rzadko wymieniamy przetwornice bo cena zabijaCichyq napisał(a):Zadna nie pracuje jako master i zadna jako slave.
Cichyq napisał(a):mialem lewa nieoryginalna (nie poziomowala
Napisałem wyzej ale oczywiscie allegro a raczej sprzedawcy wiedzą lepiej.
Racja , jest odpowiednia procedura aby wgrac program ( IDS )Cichyq napisał(a):Jak kupisz nowa, to bedzie potrzebne zaprogramowanie jej w komputerze
Bedzie działac .... montowałem takie z innego auta .Cichyq napisał(a):uzywana powinna w pelni dzialac od razu po wymianie (choc glowy obciac sobie nie dam)
Jaksa napisał(a):Bedzie działac .... montowałem takie z innego auta
Działać powinna chociaż może być problem z poziomowaniem dynamicznym – na postoju poziomuje, w czasie jazdy nie chce.
Test na działanie poziomowania w ogóle: właczasz światła, przekręcasz kluczyk bez odpalania silnika i widzisz, czy lampy się wyrównują do poziomu. A dynamiczne poziomowanie – to już w czasie jazdy...
Problem z przetwornicą używaną jest – jak widzę z obserwacji – tylko przy sporych różnicach w datach produkcji. Dwie przetwornice "równo stare" działają bez problemów, ale dwie z rozpiętością 2-3 lat nie potrafią się dogadać w czasie jazdy.
Jak jest na 100% nie powie do końca nikt.
W każdym razie powyższy sposób na poziomowanie przed startem silnika jest dobry jak trzeba policmajstrowi wykazać, że masz poziomowanie i tylko jemu się wydaje, że jest inaczej... niech mandat dal asfaltowi, że krzywy a nie Tobie...
xANDy napisał(a):Test na działanie poziomowania w ogóle: właczasz światła, przekręcasz kluczyk bez odpalania silnika i widzisz, czy lampy się wyrównują do poziomu.
dzisiaj do swojej mazdy zalozylem przetworniki i dziala idealnie, czy musze jechac cos ustawiac, chcialbym zmienic pozostale zarowki gdzie moge zakupic i jakie numery
-
robercik90
kupiles nowa, czy uzywana ?
Jak nowa, to musisz jeszcze jechac na zaprogramowanie jej, bo inaczej nie bedzie dzialalo poziomowanie.
Jak uzywana, to jest szansa, ze jest dobrze zaprogramowana
Pozdrawiam.
Jak nowa, to musisz jeszcze jechac na zaprogramowanie jej, bo inaczej nie bedzie dzialalo poziomowanie.
Jak uzywana, to jest szansa, ze jest dobrze zaprogramowana
Pozdrawiam.
1, 2