Źle ustawiona kierownica. Demontaż kierownicy czy ustawienie zbieżności
1, 2
Witam,
Mam pytanie, co powinno się w moim przypadku zrobić. Czy zdjąc kierownice i przestawić ją o ileś tam zabków na "wieloklinie" czy poprzez ustawineie zbieżności.
Zakupiłem niedawno sprowadzona M6 i przy robieniu przeglądu 0'wego poprosiłem o sprawdzenie geometrii i zbieżności dlatego że kierownice mam przekrzywiona w lewa stronę. Po sprawdzeniu zbieżności i geometrii stwierdzili że wszystko jest ok, widać że od nowości nie było nic grzebane w zbieżności (chociaż wątpie aby po tylu latach nie było nic robione). Prawdopodobnie była wymieniana kierownica z jakiego powodu i pewnie źle ją założyli. Obeszli cały samochód i nie stwierdzili że był walony. Miernik grubości lakieru również na to nie wskazywał.
Dlatego nasuwa mi się również pytanie czemu była wymieniana kierownica, czyżby wystrzelona była poducha ?
Wydaje mi się że mam inną kierownice niż mają inne M6 tego rocznika. Poradźcie mi co mam zrobić z tą kierownicą
Mam pytanie, co powinno się w moim przypadku zrobić. Czy zdjąc kierownice i przestawić ją o ileś tam zabków na "wieloklinie" czy poprzez ustawineie zbieżności.
Zakupiłem niedawno sprowadzona M6 i przy robieniu przeglądu 0'wego poprosiłem o sprawdzenie geometrii i zbieżności dlatego że kierownice mam przekrzywiona w lewa stronę. Po sprawdzeniu zbieżności i geometrii stwierdzili że wszystko jest ok, widać że od nowości nie było nic grzebane w zbieżności (chociaż wątpie aby po tylu latach nie było nic robione). Prawdopodobnie była wymieniana kierownica z jakiego powodu i pewnie źle ją założyli. Obeszli cały samochód i nie stwierdzili że był walony. Miernik grubości lakieru również na to nie wskazywał.
Dlatego nasuwa mi się również pytanie czemu była wymieniana kierownica, czyżby wystrzelona była poducha ?
Wydaje mi się że mam inną kierownice niż mają inne M6 tego rocznika. Poradźcie mi co mam zrobić z tą kierownicą
- Od: 11 wrz 2005, 20:47
- Auto: Mazda 6 2.0 SKY-G GJ '16
Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93
skowal napisał(a):czemu była wymieniana kierownica, czyżby wystrzelona była poducha ?
w jednej kierownicy możesz mieć i 50 razy wystrzeloną poduszkę – wymienia się poduszkę a nie kierownicę w takim przypadku
skowal napisał(a):Wydaje mi się że mam inną kierownice niż mają inne M6 tego rocznika
jakaś fota?
zdjęcie podeśle pod wieczór a póki co to nie mam na pewno przysku PRESET tylko mam 2 strzałki. I funkcje które są opisane w książce nie pasują do tych rzeczywistych.

Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93
skowal Przedlift czy polift ? w poliftach nie było przycisku PRESET tylko strzałka...
Edit:
sorki nie doczytałem, że
Więc masz poliftową kierownicę w przedliftowym autku...
Edit:
sorki nie doczytałem, że
skowal napisał(a):I funkcje które są opisane w książce nie pasują do tych rzeczywistych.
Więc masz poliftową kierownicę w przedliftowym autku...
- Od: 15 cze 2007, 01:09
- Auto: M6 '02 2.0 Benzin
Być może tylko pytanie czy koleś zmieniał sam i na wieloklinie ją przestawił czy po prostu z biegiem czasu ta kierownica uciekała na lewo ? Ale z drugiej strony nie możliwe bo zbieżność wyszła by nie ok.
Powiedzcie, czy dużo roboty jest przy zdejmowaniu kierownicy i czy da się ją zdjąć bez specjalistycznych narzędzi ? Co z poduchą ? Nie da mi po ryju jak się dotknę tego, czego nie trzeba ?
Powiedzcie, czy dużo roboty jest przy zdejmowaniu kierownicy i czy da się ją zdjąć bez specjalistycznych narzędzi ? Co z poduchą ? Nie da mi po ryju jak się dotknę tego, czego nie trzeba ?
Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93
W moim przypadku w Mazda 6 MPS mam w miejscu preset tez strzałkę – i kierownica po roku obróciła się o jakieś 1,5cm w prawo – nie wiem czemu tak się stało i co jest przyczyną, ale wydaje mi się że nie ma w Twoim przypadku nic ponad normę Mazdy i naszych dróg – ustaw dobrze zbieżność (może przestaw kierownicę) i póki co się nie przejmuj tym za bardzo. Byle auto jechało prosto jak puścisz kierownice i jest OK.
Pozdrawiam,
Piotrek (Gryzoon)

Baza Aut od nieuczciwych sprzedawców – zapraszam do wpisywania takich aut :)
Rozkodowywanie numerów VIN Kupujesz auto? SPRAWDŹ VIN
Piotrek (Gryzoon)

- Od: 30 paź 2006, 12:35
- Auto: Mazda 6 MPS 2.3 DI Turbo
Mnie trochę irytuje to położenie kierownicy. 1,5 cm to pikuś nie zawracałbym sobie tym głowy. Ale u mnie to jest ok 5cm. A ze względu na to, że auto prowadzi się super, nic nie ściąga itp nie chcę tykać zbieżności tym bardziej że w pobliżu nie mam fachowych rąk. Dlatego zdecydowałbym się na przełożenie jej na wieloklinie
Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93
Jeśli kiera nie była zdejmowana, samochód nie był walony i ma dobrą geometrię to niemożliwe – albo ktoś zmieniał kierownicę i ją źle założył albo masz źle ustawioną geometrię, albo walony samochód ale dobrze zrobiony albo (jeszcze jedno albo
) jakąś kombinację w/w sytuacji 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Brii ma 100% w tym co napisał – coś musi być z tego co wymienił.
W przypadku gdy zbieżność jest ok i auto jedzie prosto – a tylko kierownica nie jest równo to bym ją zdjął i przestawił tak jak powinna być. Opcja 2 – zrób geometrie na nowo z ustawioną kierownicą na równo
W przypadku gdy zbieżność jest ok i auto jedzie prosto – a tylko kierownica nie jest równo to bym ją zdjął i przestawił tak jak powinna być. Opcja 2 – zrób geometrie na nowo z ustawioną kierownicą na równo
Pozdrawiam,
Piotrek (Gryzoon)

Piotrek (Gryzoon)

- Od: 30 paź 2006, 12:35
- Auto: Mazda 6 MPS 2.3 DI Turbo
Czy kierownicę można tak bezkarnie przestawiać
Przecież system kontroli trakcji uwzględnia, między innymi, odchylenie kierownicy od osi skrętu, chyba że w 6-kach DSC nie jest aż tak inteligentny
Myślę, że w tym przypadku, należałoby przeanalizować te zależności.

- Od: 5 gru 2003, 15:25
- Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune
Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02
Pawko_6 ważna uwaga, wnioskuję że mam DSC, bo mam przycisk DSC OFF
korzystając z okazji Grzyby Ty jesteś wstanie po numerze VIN odczytać mi co dokładnie moja mała ma na pokładzie ?

korzystając z okazji Grzyby Ty jesteś wstanie po numerze VIN odczytać mi co dokładnie moja mała ma na pokładzie ?
Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93
kierownica nie przestawia się od tak jest pewnie na wielowypuście mocowana... radziłbym wam zerknąć na zawieszenie... u mnie kierownica przestawiła się w prawą stronę o jakieś właśnie 1.5cm zgadnijcie co było przyczyną
tuleja wahacza (tego prostego) nic się nie tłukło, autka nie ściągało...a o tej tulei dowiedziałem sie przypadkowo przy wymianie klocków... podniosłem samochód odkręciłem do końca nakrętki i chciałem zdjąć koło było delikatnie przyklejone... szarpnąłem i ...
koło chodziło przód tył tak z 2 cm... jeździłem na tym z 1.5 tyg... przyczyna rozerwana tuleja wahacza... wymieniłem cały wahacz choć można tylko samą tuleję przecisnąć... i po problemie kierownica wróciła na swoje miejsce....

Wyrzucam smutek, zostawiam pamięć o nich
Twarze z przeszłości, duchy, których nie chcę wygonić
Twarze z przeszłości, duchy, których nie chcę wygonić
- Od: 26 kwi 2007, 16:32
- Auto: Mazda 6 Mzr-cd 2.0 2003r 136KM
1, 2