Nie odpala – rozrusznik nie działa, kontrolki się świecą.
1, 2
Witam.Kupiłem dzisiaj mazdę 6 Diesla 136 KM.Ponoć miał ostatnio awarię świateł.Po naprawie za jakieś 500 km auto nie reaguje gdy przekręcam kluczyk aby odpalić(kontrolki się świecą)Dziękuję. Pozdrawiam'
EDIT by mod: Poprawiłem temat bo tłumaczenie nie odniosło większych skutków.
EDIT by mod: Poprawiłem temat bo tłumaczenie nie odniosło większych skutków.
Ostatnio edytowano 20 kwi 2009, 19:54 przez almar10, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 15 kwi 2009, 23:36
- Auto: Mazda 6 MZR-CD rok.2002
almar10, proszę zapoznać się z regulaminem i poprawić temat oraz uzupełnić profil. Niepoprawnie nazwane tematy lądują w koszu – potrzeba utrzymania porządku.
Witaj na forum MazdaSpeed | FAQ i Regulamin
Tzn?
Może coś spartolili mechaniorzy... Jedno naprawią a drugie zepsują...
Rozumiem, że rozrusznik nie kręci a reszta jest ok?
Pasowałoby sprawdzić przewody przy rozruszniku i stacyjce...
Może nawet bardziej to drugie jeżeli grzebali coś wewnątrz auta naprawiając te światła.

almar10 napisał(a):Ponoć miał ostatnio awarię świateł
Tzn?
Może coś spartolili mechaniorzy... Jedno naprawią a drugie zepsują...
Rozumiem, że rozrusznik nie kręci a reszta jest ok?
Pasowałoby sprawdzić przewody przy rozruszniku i stacyjce...
Może nawet bardziej to drugie jeżeli grzebali coś wewnątrz auta naprawiając te światła.
almar10 napisał(a):Witam.Kupiłem dzisiaj mazdę 6 Diesla 136 KM.Ponoć miał ostatnio awarię świateł.Po naprawie za jakieś 500 km auto nie reaguje gdy przekręcam kluczyk aby odpalić(kontrolki się świecą)Dziękuję. Pozdrawiam'
u mnie przy takich objawach była poluzowana wtyczka przy rozruszniku... ale to był mój przypadek
lubię tą swoją babcię, ale GD lepsiejsza :)
ja mialem w poprzednim swoim aucie, tez podobny problem, ale roziwazeni było tylko, jedno, rozrusznik był do wymiany. ( cos w nim popękało i nie nadawał sie już do regeneracji, pół dnia roboty, no i portfel lżejszy o 450 zł)
- Od: 3 mar 2009, 09:27
- Auto: było Premacy 2.0ditd 101KM '03, jest Pajero
w mojej m6 tez mialem taki objaw ale to z mojej winy bo nie znalazlem czasu na wyczyszczenie stykow i przeskakiwale iskra na automaciku do ktorego wchodza przewody zasilajace rozrusznik i po paru dniach owy atomacik padl bylo tylko slychac przekaznik rozrusznik byl mechanicznie zdrów jak ryba zero zurzyc wiec bylem chappy dopuki nie nie bylo rozliczenia za automacik.
- Od: 16 wrz 2007, 19:42
- Auto: M6 2.0 mzr-cd 121KM 03r. oraz MB W203 05 1.8K. M3 1.6pb 09,1.6dx2 07/09 2.0MZR-CD 09 , W163 400cdi 02, V50 2.0D 05.
w moja m6 zapalala w takim przypadku za drugim razem, wiec nic z tym nie robilem a nawet na jakis czas to ustalo, ale dzisiaj to powrocilo i teraz musze kilka razy przekrecac i cofac zeby zapalila, wiec gdize szukac?? dodam ze u mnie nic nie bylo grzebane przy swiatlach czy przy czyms innym
- Od: 12 gru 2008, 19:04
- Auto: mazda 323f ba 1,5
witam.Po pierwsze bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie.
Wczoraj próbowałem go odpalić na smyka,ale też nic.Jutro zaczne szukać w instalacji.
Dziwne jest dla mnie ,że nie świeci kontr. grzania świec, o ile ma się świecić.To moja pierwsza Mazda więc mam małe doświadczenie.
Wczoraj próbowałem go odpalić na smyka,ale też nic.Jutro zaczne szukać w instalacji.
Dziwne jest dla mnie ,że nie świeci kontr. grzania świec, o ile ma się świecić.To moja pierwsza Mazda więc mam małe doświadczenie.
hallo86
wgm w stacyjce
hallo86 napisał(a):wiec gdize szukac??
wgm w stacyjce
lubię tą swoją babcię, ale GD lepsiejsza :)
poflek napisał(a):almar10, proszę zapoznać się z regulaminem i poprawić temat oraz uzupełnić profil.
Nie lubię się powtarzać...
almar10, tak ciężko przeczytać regulamin i poprawić temat?
MAM DOKŁADNIE TEN SAM PROBLEM.NIE MOGE GO ROZWIĄZAĆ.NA(KRÓTKO ROZRUSZNIK KRĘCI ALE JAK PRZEKRĘCAM STACYJKĄ TO ZERO ODGŁOSU NIC SIĘ NIE DZIEJE.KONTROLKI NIE PRZYGASAJĄ A ROZRUSZNIK NIE KRĘCI(ŚWIECE TEŻ SIE NIE ŚWICĄ)NAPISZ CZY UDAŁO CI SIĘ ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM I JAK?
- Od: 21 kwi 2009, 20:48
- Auto: mazda 6
Sorki ALE w sobotę podwożę młodych do ślubu a tu taka kicha pozdrawiam
MAZDA6 NIGDY JEJ NIE ZDRADZĘ:):):)
Gadu-Gadu3587481
Gadu-Gadu3587481
Witam.Byłem dzisiaj w serwisie(Niemcy).Powiedzieli,że jest CHYBA uszkodzony komputer albo Instalacja elektryczna.Tylko,że niemcy nie bawią się w szukanie przyczyny.Im jest łatwiej powiedzieć KUP nowe auto!!!Jutro jadę do elektryka.Zobaczymy.Pozdrawiam.
U mnie po staremu nic sie nie zmieniło moje autko nie działa:(Rano pędzę do fachowca od stacyjek żeby mi kostkę sprawdził jak to nie to )zawijam do elektryka samochodowego pozdrawiam
Gadu-Gadu3587481
Gadu-Gadu3587481
UF udało się:):) zacznę od tego,że kostka przy stacyjce była dobra a problem był MALUTKI.Na początek trzeba sprawdzić czy przy przekręcaniu stacyjki jak do zapłonu zadziała przekaźnik (przy otwartej klapie będzie słychać czy pyka) jeśli tak, prąd ze stacyjki wychodzi i przyczyny trzeba szukać gdzie indziej a mianowicie prz KOMPUTERZE który znajduje się po lewj stronie pedałów wewnątrz auta.Sprawdzić trzeba czy kostki są tam dobrze podłączone i czy nie wypieła się główna wiązka od komputera.Po za ty sprawdzić czy komputer jest dobrze przykrecony(klucz 10) bo bierze masę z podwozia i jak poluźniony to może nie działać.Tak czy siak kolega wzioł kluczyk docisnoł wiązkę dokręcił komputer i wszystko zadziałało.Jestem za dowolony bo elktrycy samochodowi obliczali koszt naprawy w setkach a skończyło sie na 4 piwkach.Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że komuś to pomoże.
Gadu-Gadu3587481
Gadu-Gadu3587481
1, 2