SRS – Airbag kod 13

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kevin54 » 21 sty 2009, 15:18

Witam. To mój pierwszy post. Od niedawna jest posiadaczem Mazdy 6 z 2003r. W samochodzie wystrzeliła jedna poduszka kierowcy, została wymieniona i uaktywniona. Nie został natomiast wymieniony nabój od napinacza pasa bezpieczeństwa. Na desce świeci się czerwona kontrolka Airbag. Przy rozruchu zaczyna migać: najpierw raz, przerwa, trzy razy, przerwa, raz, przerwa, trzy razy, przerwa i zaświeca się na stałe. Czy jest to jakiś kod błędu, jeśli tak to czego dotyczy(czy chodzi o ten napinacz)?
kevin54

Postprzez Enduro » 22 sty 2009, 01:52

kevin54 napisał(a):Czy jest to jakiś kod błędu, jeśli tak to czego dotyczy(czy chodzi o ten napinacz)?

jesli po dzwonie
wystrzelił Airbag kierowcy
to
trzeba jego i pas kpl. z napinaczem wymienić
no i sterownik SRS/Systemu
i jesli coś z w/w elementów nie wymieniłes
to musisz to zrobić
bo w innym przypadku zawsze będzie mrugać
tak samo...
jeden trzy....
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez kevin54 » 23 sty 2009, 19:09

Enduro napisał(a):
kevin54 napisał(a):Czy jest to jakiś kod błędu, jeśli tak to czego
trzeba jego i pas kpl. z napinaczem wymienić
no i sterownik SRS/Systemu

E.

Chodzi o czujnik uderzenia? Gdzie znajduje się taki czujnik? Chodzi mi o dokładne miejsce?
kevin54

Postprzez Enduro » 23 sty 2009, 20:24

kevin54 napisał(a):Chodzi o czujnik uderzenia? Gdzie znajduje się taki czujnik? Chodzi mi o dokładne miejsce?

przedni czujnik zderzeniowy systemu SRS
jest dokladnie za grillem przednim
na wysokosci "glapy w kole" tzn. logo mazdy
jest on tam trochę schowany i ma widoczną wtyczkę...
boczne czujniki są w B-słupkach
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez kevin54 » 24 sty 2009, 15:14

Dzięki za pomoc Enduro. Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie można dostać taki czujnik, na allegro nie widziałem niczego takiego, pozostaje tylko ASO Mazdy?
kevin54

Postprzez Enduro » 24 sty 2009, 16:56

kevin54 napisał(a):Dzięki za pomoc Enduro. Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie można dostać taki czujnik, na allegro nie widziałem niczego takiego, pozostaje tylko ASO Mazdy?

mam taki do odsprzednia,
koszt 150 pln
pozdr.
E.
Forumowicz