Uszkodzenie szyby szyberdachu – pękła podczas jazdy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Sławomir Zdonek » 3 sty 2009, 14:09

Witam!

Mam potężny problem. Samoistnie pękła mi podczas jazdy szyba w szyberdachu (szok termiczny?!). Szczęściem nie rozpadła się ale popękała w drobniusie kawałeczki. Wzmocniłem to taśmą klejącą ale to BARDZO doraźne rozwiązanie. Czy ktoś miał podobny problem? Jak coś takiego się naprawia? Idzie wymienić tylko szybę czy trzeba CAŁY mechanizm? Z góry dziękuję za szybką i wyczerpującą informację!!
Sławomir Zdonek

Postprzez Gość » 3 sty 2009, 15:03

Sławomir Zdonek napisał(a):Idzie wymienić tylko szybę czy trzeba CAŁY mechanizm?

dokupisz sama szybe ale to pewnie tylko ASO albo z rozbitka
A tak swoja droga pech jak holera
Gość

Postprzez Yapa » 3 sty 2009, 20:21

Sławomir Zdonek napisał(a):Samoistnie pękła mi podczas jazdy szyba w szyberdachu (szok termiczny?!)

a nie przywalił ci ktoś kiedyś w kuper? znajomemu pękła po roku, jak mu gość wjechał..
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 gru 2007, 16:39
Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM

Postprzez Globy » 5 sty 2009, 14:03

Witaj,

poprawiłem temat Twojego wątku, na przyszłość proszę o nazewnictwo zgodne z Regulaminem – dopisanie modelu i typu silnika – by inni Forumowicze mogli łatwiej identyfikować Twoje problemy <usmiech> Szyby poszukaj na Allegro.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Karwoś » 6 sty 2009, 21:36

Wydaje mi się że raczej szyba szyber dachu nie powinna pęknąć jakiś czas po udorzeniu – no chyba że rzeczywiście cała ramka sie zkosiła i w końcu szyba nie wytrzymała naprężenia – ale wydaje mi się że przy takim naprężeniu szyber mógłby raczej przeciekać – no u mnie samochód sprowadzałem z usa i nawet ładowanie widlakiem nie zaszkodziło i wszystko jest wporządku z daszkiem.

Zycze szybkiego naprawienia i szukać na allegro może się uda.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Enduro » 7 sty 2009, 16:17

Karwoś napisał(a):Wydaje mi się że raczej szyba szyber dachu nie powinna pęknąć jakiś czas po udorzeniu – no chyba że rzeczywiście cała ramka sie zkosiła .

z pewnoscia bylo tam spore naprezenie mech.
albo po nieprawidlowym montazu fabrycznym lub ponaprawczym
lub cos wpadlo tam i szybe naprezalo
lub auto jest po wypadku (np. dachowaniu,lub cos podobnego)
tzn. takim z uszkodzeniem pow, dachowej!
szok term. raczej wykluczam!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Karwoś » 7 sty 2009, 21:25

U mnie teraz jest(było 3 dni temu) -23 – Suwałki :) i (odpukać) nie pękło jeszcze :).
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT