Ukryte opcje komputera "trip computer" i jego obsługa – wykaz na str.1.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Koniu25 » 5 cze 2014, 10:35

Czyli nie można korygować ustawienia wskazówki poziomu paliwa. <czarodziej>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2008, 23:05
Posty: 117 (1/0)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda 6 GG RF5C 121KM '04
Była Mazda 626 GF Lift HB RF2A 101KM '00
Była Mazda 626 GE FP 105KM '95

Postprzez Wojtek » 5 cze 2014, 17:02

Można... przecież napisałem o tym...
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17184 (116/419)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kubsztyk » 5 cze 2014, 19:21

No czyli trzeba po prostu ściągać wskazówkę i ją nałożyć z powrotem w nieco innej pozycji. Z tym, że z tego co kojarzę, to podczas testu wskazówek ustawia się ona poprawnie, tylko po zatankowaniu wykracza ponad kreskę..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 gru 2010, 10:23
Posty: 1691 (61/31)
Skąd: Kielce
Auto: Civic 2003 EP2 1.6B sport;
ex mazda 6 TDI '03

Postprzez kubsztyk » 11 lip 2014, 09:39

kubsztyk napisał(a):(...) tylko po zatankowaniu wykracza ponad kreskę..

A wygląda to dokładnie tak:
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 gru 2010, 10:23
Posty: 1691 (61/31)
Skąd: Kielce
Auto: Civic 2003 EP2 1.6B sport;
ex mazda 6 TDI '03

Postprzez Magoor » 11 lip 2014, 18:09

A co tak nagle po miesiącu? Nie wiem jak inni, ale mam tak samo. Dopiero po 100 km zrównuje się z kreską F. Dla mnie to nie problem i nie zwracałem na to uwagi aby jakoś poprawiać. TTTM. W innych autach też tak miałem. Zero natomiast jest poniżej E. Przestawianie wskazówek pomoże tylko tyle, że pusty będzie na E ale pełny bak sporo powyżej F. Zakres ruchu na zegarze samej igły jest ograniczony. Nie pamiętam czy w obie strony, ale na pewno w dół. Przy zakładaniu wskazówki pod ramką jest widoczna kreska pomocnicza, która powinna pomagać ustawić ją według wzorca.
Komputerem tego się nie zmieni. Chyba aby najbardziej trafnie wskazywało to należałoby zmienić kształt baku.
Obrazek
ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 gru 2009, 23:29
Posty: 339 (0/2)
Skąd: Świdnik\Lublin\Parczew
Auto: M6 2,0 GY 136KM (~160KM) '05

Jazz 1,4 83KM '05

Postprzez Huczu » 20 lip 2014, 21:08

Witam wszystkich "Mazdowiczów". Wiem, że ten wątek jest szalenie dlugi i zawiera mnóstwo odpowiedzi ale niestety, nie ma tutaj żadnej sensownej informacji na temat mojej Mazdy 6 z 2011r 2.2l diesel.
Mam wersję angielską i chciałbym zmienić mpg na l/100km albo przynajmniej l/100mil
Mogę wejść w tryb serwisowy ale nie mogę niczego edytować.
Czy jest tu ktoś kto to rozgryzł? Bardzo proszę, żeby się znalazł ktoś kto to zmieniał.
W razie czego można dać mi znać na maila: huczu@poczta.fm
Pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 20 lip 2014, 21:03
Posty: 1
Auto: Mazda 6 Estate GH 2011
Type: 2.2 MRZ-CD

Postprzez matthies » 21 lip 2014, 16:27

Spróbuj w dziale GH ;) co prawda to raczej ten sam komputer, ale może tam ktoś znalazł odpowiedź:
viewforum.php?f=124
Obrazek
Moderator GJ
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 10 cze 2012, 17:04
Posty: 6441 (63/122)
Skąd: Toruń
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez trocinski » 2 sie 2014, 19:32

Witam mam pytanko chodzi oto że ostatnio po odpaleniu wskaźnik benzyny opadł na zero + kontrolka rezerwy, na komputerze również pokazywało 0km do przejechania. Po przejechaniu kilku kilometrów wskaźnik benzyny powoli się podniósł do poprzednich wskazań tj. 1\4 za to na komputerze na dal jest zero. Do tej pory zrobiłem ok.60 km nie tankowałem i z komputerem dalej lipa. Zaznaczam że nie grzebałem nic w ustawieniach komputera opisanych w tym temacie i nie wyczytałem nic odnośnie mojego problemu. Reszta ustawień tj. spalenie na 100 km działa czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego ten komputer sfiziował <glupek2> Z góry dzięki za odp <nauka>
Hmmmm zobaczyłem dopiero że to to dział Mazdy 6 <glupek2> ale może pomożecie :)
Dziś zatankowałem do pełna i problem znikł :]
Forumowicz
 
Od: 22 paź 2013, 01:18
Posty: 20 (2/0)
Auto: Mazda 3 BK LF
2,0 150KM
2004r.

Postprzez AdamN53 » 17 sie 2014, 15:23

22 – to nic innego jak czujnik poziomu paliwa. Wystarczy pobujać autem, a wartość się zmienia. Nie badałem tylko od jakiej wartości do jakiej są te wskazania, choć domyślam się, że od 0 do 100.

Dopisano 17 sie 2014, 16:23:
Początkujący
 
Od: 17 sie 2014, 15:00
Posty: 1
Auto: Mazda 6 GG 2,0DI 2004

PostTen post został usunięty przez dobrzyn22 25 sie 2014, 07:53.
Powód: nie dublujemy postów w różnych działach/wątkach

Postprzez abudabdi » 4 sty 2015, 15:03

Zmalazłem ukryte opcje w radiu mazda 6 GG

1.Test przycisków -włączyć radio,nacisnąć POWER oraz MEDIA
2.Szczegóły tunera radiowego-włączyć radio, naciśnij POWER oraz PTY
3.status wzmacniacza -włączyć radio,naciśnij POWER oraz TA
4. siła sygnału tunera -włączyć radio, naciśnij POWER oraz 2
5.test głośników -włączyć radio, naciśnij POWER oraz AUTO M
6. ?? ?? ?? --włączyć radio,naciśnij POWER oraz APC
7. ?? ?? ?? --włączyć radio,naciśnij POWER oraz 6
8. ?? ?? ?? --włączyć radio,naciśnij POWER oraz 5
9. antena wyłączona -włączyć radio,naciśnij POWER oraz FM2

6,7,8, nie wiem do czego służą może ktoś to rozgryzie


z każdej chcąc wyjść naciśnij POWER <spoko> <spoko> <spoko>
Forumowicz
 
Od: 26 lip 2009, 19:33
Posty: 113 (4/1)
Auto: MAZDA 6 2,0L 2006r. GG1
STAG 4 QBOX
BARRACUDA pojedyńcze
AC R01

Postprzez Sako PL » 13 lut 2015, 15:53

Witam.

Mam takie pytanie odnośnie alarmu drzwi kierowcy. W ukrytych opcjach komputera na pozycji 04. mam go na pozycji OFF a chciałbym go przełączyć na pozycję ON. Zauważyłem, że w momencie jak otwieram drzwi zmienia się pozycja z OFF na ON, ale nie zapisuje się, ponieważ, gdy od nowa wchodzę do ukrytych opcji znowu jest na OFF. I moje pytanie jest takie, jak zapisać wprowadzone ustawienie na ON ? <oczko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 paź 2014, 15:18
Posty: 48
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 6 GG MZR-CD 2.0 Diesel 143KM 2007.

Postprzez dobrzyn22 » 16 lut 2015, 10:07

kolego, przecież dostałeś już odpowiedź we wcześniej założonym wątku... Na potwierdzenie dostałeś link do tego wątku, gdzie na str.1 możesz przeczytać co oznacza pozycja 04 <czytaj>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4820 (15/53)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Postprzez Sako PL » 16 lut 2015, 16:10

dobrzyn22 napisał(a):kolego, przecież dostałeś już odpowiedź we wcześniej założonym wątku... Na potwierdzenie dostałeś link do tego wątku, gdzie na str.1 możesz przeczytać co oznacza pozycja 04 <czytaj>


Ja wiem za co odpowiedzialna jest pozycja 04. Czujnik otwarcia drzwi kierowcy m.in powinien działać tak, że w czasie gdy są otwarte drzwi i wkłada się kluczyk do stacyjki i przekręca to powinien być brzęczyk; taki sygnał, że są drzwi nie zamknięte. Tylko problem polega na tym, że chciałbym to włączyć bo mam obecnie ją wyłączoną tzn. na OFF. Gdy jestem w tych ukrytych opcjach i jestem na pozycji 04 to jest OFF, i podczas gdy otworze drzwi zmienia się na ON. Następnie wychodząc z ukrytych opcji powinno być to już włączone, ale tak nie jest ze względu na to, że brzęczyka nadal nie ma, a gdy znowu wchodzę do ukrytych opcji, pozycja 04 znowu jest na OFF. Więc wnioskuję, że po ustawieniu na ON trzeba to jakoś zapisać przed wyjściem z ukrytych opcji, bo inaczej znowu będzie lipa.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 paź 2014, 15:18
Posty: 48
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 6 GG MZR-CD 2.0 Diesel 143KM 2007.

Postprzez dobrzyn22 » 17 lut 2015, 09:19

Bartez PL napisał(a):Czujnik otwarcia drzwi kierowcy m.in powinien działać tak, że w czasie gdy są otwarte drzwi i wkłada się kluczyk do stacyjki i przekręca to powinien być brzęczyk

no to już wiemy o co Ci chodzi <spoko> Ale jak Ci pomóc – nie wiem <co?> u mnie (polift) nie było nigdy dźwięku otwartych drzwi... jedynie dźwięk zapalonych świateł po wyjęciu kluczyka
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4820 (15/53)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Postprzez xRafalx » 17 lut 2015, 09:36

U mnie w przedlifcie jest tak samo jak u Ciebie dobrzyn22 :)
Ostatnio edytowano 17 lut 2015, 10:15 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
& Marta
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Małopolski
 
Od: 25 kwi 2014, 10:37
Posty: 3693 (56/61)
Skąd: Niepołomice
Auto: MazdaSpeed 3 BK '08 BLACK
Mazda6 GG '03

Postprzez Sako PL » 17 lut 2015, 18:41

https://www.youtube.com/watch?v=dYJQK9tuz4o&spfreload=1 <faja> Chociaż powinno to być w każdej maździe :(
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 paź 2014, 15:18
Posty: 48
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 6 GG MZR-CD 2.0 Diesel 143KM 2007.

Postprzez mrkey » 18 wrz 2015, 15:04

Bartez PL napisał(a):Gdy jestem w tych ukrytych opcjach i jestem na pozycji 04 to jest OFF, i podczas gdy otworze drzwi zmienia się na ON. Następnie wychodząc z ukrytych opcji powinno być to już włączone, ale tak nie jest ze względu na to, że brzęczyka nadal nie ma, a gdy znowu wchodzę do ukrytych opcji, pozycja 04 znowu jest na OFF. Więc wnioskuję, że po ustawieniu na ON trzeba to jakoś zapisać przed wyjściem z ukrytych opcji, bo inaczej znowu będzie lipa.


Pozycje 04 i 08 się nie ustawia, one tylko informują o zmianie statusu, np 04 czy dzwi są otwarte( dlatego jak otwierasz robi się ON), a 08 czy światła są włączone.

A propo 08 czujnika zapalenia świateł, u mnie on nie reaguje, po włączeniu świateł nie włącza się podświetlenie zegarów, klimatyzacji, oraz nie działa brzeczyk. Czy ten czujnik jest związany że stycznikiem w drzwiach?
Początkujący
 
Od: 22 cze 2015, 07:46
Posty: 4
Auto: Mazda 6 GG 2002r.
L3C1 2.3L

Postprzez lysy2 » 17 lut 2016, 14:08

hej
Mam pytanie – nie przebrnąłem przez 29 stron (raptem może 10-15) tematu, ale nie widzę odpowiedzi na moje.
Mianowicie próba zmiany parametrów przyciskiem INFO (lub jakimkolwiek innym) nie działa – próbuję na 01. (trzymam krótko, długo i tak nie działa)
Czy jest jakaś inna opcja?
Czy może 01, tak jak 04 i 08 jest nieedytowalne? (co w sumie nie daje zbyt wielu możliwości zmian)

PS.
Jeśli jest to nieedytowalne to pytanie bonusowe – czy brzęczyk pasów jest jeszcze za coś innego odpowiedzialny? (jak nie to go rozłączę i po kłopocie)
Forumowicz
 
Od: 26 cze 2014, 13:31
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GY '02 2.3 + LPG

Postprzez lysy2 » 24 cze 2016, 13:58

Podpowie ktoś gdzie dokładnie (stwierdzenie "pod deską" nie wystarczy :) ) mieści się "brzęczyk" od pasów M6 przedlift?
Forumowicz
 
Od: 26 cze 2014, 13:31
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GY '02 2.3 + LPG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6