Elektryczne szyby – Problemy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez michs130 » 5 mar 2008, 12:57

Witajcie przyjaciele. Mam malutki problem w mojej Mazduni. Nagle popsuły mi się 2 rzeczy. Nie potrafię otwierać szyby przy kierowcy oraz nie grzeje fotel pasażera. Czy ktoś mam pomysł? Czy może komuś się też coś takiego przytrafiło. Bezpieczniki sprawdziłem – są ok. Czy może ktoś wie jak sprawdzić czy klawisz otwierający szybę jest w porządku. Nie wiem jak to rozkręcić. Proszę o pomoc.

Poprawiłem temat, Adaś
Początkujący
 
Od: 11 mar 2007, 19:16
Posty: 6
Skąd: Rydyłtowy
Auto: Mazda 6 Sport 2.0 diesel136KM

Postprzez staszek » 5 mar 2008, 20:57

By się dostać do przełącznika otwierania szyb należy wcześniej zdemontować poszycie drzwi. Sam przełącznik jest przykręcony dwoma wkrętami od spodu. Co prawda piszesz iż sprawdziłeś bezpieczniki, ale jak wynika z instrukcji to zasilanie sterowania szyby w drzwiach kierowcy jest na osobnym (15) bezpieczniku, a sterowanie szybami w pozostałych drzwiach jest na bezpieczniku 17 ( w skrzynce bezpieczników obok kierowcy). Ja bym jeszcze raz dokładnie sprawdził czy coś jednak nie jest z bezpiecznikiem zanim bym się zabrał za rozbieranie drzwi.
Jeżeli zaś chodzi o ogrzewanie siedzenia (tylko pasażera) to bezpiecznik jak piszesz jest dobry ponieważ jeden bezpiecznik zabezpiecza ogrzewanie dwóch siedzeń i tylnej szyby,tutaj bym sprawdził czy termostat działa prawidłowo. (prawidłowo działający dopiero przy temperaturze pow.29stC odłącza ogrzewanie). Jeżeli masz Workshop Manual po procedura sprawdzenia termostatu jest opisana na stronie S-118
staszek
 

Postprzez Grześkowiak85 » 16 mar 2008, 17:42

Szyba kierowcy przestała sie otwierać.Wszystko działa z panelu w tych dzwiach,tylko nie okna kierowcy,sprawdzałem już bezpieczniki,są ok.Co radzicie?

edit (brt): proszę zapoznać się z regulaminem, ten temat przy okazji już poprawiłem, pzdr
Ostatnio edytowano 15 sie 2011, 15:00 przez Anonymous, łącznie edytowano 4 razy
Powód: Edycja tematu
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2008, 22:25
Posty: 51
Auto: M6 TS2,TD136k,03r.anglik,

Postprzez Grzyby » 16 mar 2008, 17:52

Grześkowiak85 napisał(a):Co radzicie?

sprawdzić w regulaminie jak poprawnie nazwać temat zanim moderator wrzuci go do kosza?
:)
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16934 (68/158)
Skąd: KIELCE
Auto: Coś powyżej 160KM?,
Renault Master 2.5D,
Dacia DV 1.6 LPG,
Burstner Amara 535TK

Postprzez loraks » 18 mar 2008, 06:50

to znany problem zdarza sie ze machanizm sie blokuje, musisz zdiac tapocetke, silnik syby jest przykrecony 3 srubami od sewnatrz drzwi, wykrec je delikatnienajlepiej nie do konca, wysun wielowypust z gniazda napedu i wsadz ponownie skrec silnik i powinno znowu dzialac.
pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 22 gru 2007, 20:52
Posty: 10

Postprzez Grześkowiak85 » 19 mar 2008, 22:06

\zobaczę jutro,mam nadzięje że zadziała,
Dzięki bardzo, :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2008, 22:25
Posty: 51
Auto: M6 TS2,TD136k,03r.anglik,

Postprzez Grześkowiak85 » 29 mar 2008, 20:08

To było to,dzięki bardzo <jupi>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2008, 22:25
Posty: 51
Auto: M6 TS2,TD136k,03r.anglik,

Postprzez cliner » 21 sie 2008, 09:48

Problem wyskoczyl w ciagu jednego dnia,dopoludnia wszystko chodzilo prawidlowo,pod wieczor pali sie tylko dioda AUTO na przycisku w drzwiach,gdy nacisne,a mam wlaczone swiatla przednie ,zauwazylem ze lekko sie przygaszaja.Mam pytanie,czy mozna zlokalizowac bez serwisu takiego typu usterke majac dostep do serwisowki,czesci no i kogosod elektryki?Moze ktos mial podobny problem?
Początkujący
 
Od: 5 gru 2007, 13:29
Posty: 15
Skąd: Basingstoke
Auto: Mazda 6 2.0 TS -2003

Postprzez kocio » 22 sie 2008, 07:56

Dla pełnego obrazu sytuacji uściślij czy tylko jedna szyba nie działa czy wszystkie. Nie jestem mechanikiem/elektrykiem ale z moich doświadczeń z szybami stawiam, że być może tylko się zablokowała (przygasanie świateł).
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 mar 2007, 08:45
Posty: 123 (0/1)
Skąd: Pogórze Śląskie
Auto: Mazda 3 BL, 2009

Postprzez cliner » 22 sie 2008, 09:46

kocio napisał(a):Dla pełnego obrazu sytuacji uściślij czy tylko jedna szyba nie działa czy wszystkie. Nie jestem mechanikiem/elektrykiem ale z moich doświadczeń z szybami stawiam, że być może tylko się zablokowała (przygasanie świateł).
Jest problem tylko z szyba od strony kierowcy,inne dzialaja ok.Ta blokada to chyba bedzie dobry kierunek pozukiwan rozwiazania tej usterki.Jutro wezme sie za demontaz oslony drzwi,no i zobaczymy.
Początkujący
 
Od: 5 gru 2007, 13:29
Posty: 15
Skąd: Basingstoke
Auto: Mazda 6 2.0 TS -2003

Postprzez Piotrus » 22 sie 2008, 11:23

Jakis czas temu tez mi sie zablokowala szyba kierowcy,z tym ze po prawej stronie <lol> nie moglem jej otworzyc.Okazalo sie ze sie zakleszczyla,otworzylem drzwi zlapalem oburacz szybe,naciskajac w dol,a zona naciskala przycisk.Po otwarciu nasmarowalem gorna czes szyby(ta tylko,ktora wchodzi w prowadnice)Otwieralem i zamykalem kilka razy i jest OK.Wczoraj probowlem otworzys tylne szyby i jedna dobpiero za ktoryms razem sie otworzyla.Prowadnice sa dosc ciasno spasowane i trzeba je troche przesmarowac,lub poprostu czesciej uzywac. <glupek2>
Tylko glupiec patrzy na palec,kiedy palec wskazuje mazde.

[img=http://images43.fotosik.pl/1673/3ddeb0b9e03a7befm.jpg]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lis 2007, 11:16
Posty: 63
Skąd: Jelcz-Laskowice/Leamington Spa-UK
Auto: MAZDA 6,benzyna 2,0 (2002r.)-byla
Mazda 6,benzyna 2,0 (2006r,)-jest

Postprzez prezi » 23 sie 2008, 12:51

Witam,
nie chcę zakładać podobnego tematu dlatego tutaj się przyklejam.

U mnie z kolei przestało działać automatyczne zamykanie szyby kierowcy tzn. po długim naciścnięciu przycisku zamyk./otw. szyba nie podnosi się lub opuszcza do końca. Zauważyłem to kiedy ostatnio przytrzymałem dłużej przycisk otwierania na pilocie. Wszystkie szyby oprócz szyby kierowcy opuściły się. Szyba podnosi się lub opuszcza się całkowicie tylko wtedy kiedy cały czas trzymam przycisk.
Macie jakiś pomysł na tą "usterkę"?
Inne spojrzenie: www.formo3.pl
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 cze 2008, 15:28
Posty: 48
Skąd: Pruszków
Auto: M6 2.0 GY MZR-CD 121KM 2006 (Już bez DPF i 170 KM :)

Postprzez Piotrus » 25 sie 2008, 00:42

Sprobuj odlaczyc aku. i naucz na nowo szyby.Napewno nie zaszkodzi,a moze pomoc. ;)
Tylko glupiec patrzy na palec,kiedy palec wskazuje mazde.

[img=http://images43.fotosik.pl/1673/3ddeb0b9e03a7befm.jpg]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lis 2007, 11:16
Posty: 63
Skąd: Jelcz-Laskowice/Leamington Spa-UK
Auto: MAZDA 6,benzyna 2,0 (2002r.)-byla
Mazda 6,benzyna 2,0 (2006r,)-jest

Postprzez prezi » 25 sie 2008, 10:03

Dzięki za radę. Działa! Szyba max. w dół potem do góry, przytrzymać 3-4 sek. i jak nowa! :D
Nie trzeba było nawet odłączać aku.
Inne spojrzenie: www.formo3.pl
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 cze 2008, 15:28
Posty: 48
Skąd: Pruszków
Auto: M6 2.0 GY MZR-CD 121KM 2006 (Już bez DPF i 170 KM :)

Postprzez bazyl » 20 wrz 2008, 19:29

Witaj Cliner
U mnie podobny problem z szybą od strony kierowcy, jak sobie poradziłeś?
Początkujący
 
Od: 6 cze 2008, 19:31
Posty: 2
Skąd: nowy dwór mazowiecki
Auto: mazda 6 diesel 2003

Postprzez cliner » 24 wrz 2008, 12:42

Bez sciagniecia tapicerki drzwiowej nic sie nie zdziala.Po jej demontazu,podpielismy sam silnik od podnoszenia do zasilania.Dzialal bezproblemowo,szukanie dalej...no i usterka znalazla sie w czesci przenoszacej naped z silnika na podnoszenie samej szyby(jest zamontowana w drzwiach)wysunela sie ze swojego miejsca lekko w glab drzwi,,no i silnik nie trybil z nia.Przez otwor od glosnika pomoglismy jej wrocic na normalne miejsce...po kilku latach jazdy chyba sie niestety od wibracji przekrecila,no i po kolejnym uruchomieniu opuszczania szyby byl ten zonk.W sumie wiecej roboty bylo przy demontazu...szkoda uszkodzic tapicerke przez nieuwage lub pospiech.
Początkujący
 
Od: 5 gru 2007, 13:29
Posty: 15
Skąd: Basingstoke
Auto: Mazda 6 2.0 TS -2003

Postprzez varick » 24 wrz 2008, 20:59

Witam!
Mam pytanko-prosbe..
Ma ktos moze info o podlaczeniach kabli od sterownika do silniczka sterujacego szyba?
aha,chodzi mi o wersje po lifcie..
pozdro
Ostatnio edytowano 24 wrz 2008, 21:01 przez varick, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2007, 20:22
Posty: 79 (0/1)
Skąd: Janikowo
Auto: M6 '02,136KM Diesel

Postprzez bazyl » 26 wrz 2008, 17:47

Kiszka niesamowita. Rozebrałem tapicerkę, rozkręciłem i złożyłem mechanizm podnoszenia szyby i co, nie działa. Następnego dnia jadąc do pracy w akcie rozpaczy "szyba dostała z łokcia" od tamtej pory działa bez zarzutu <glupek>
Początkujący
 
Od: 6 cze 2008, 19:31
Posty: 2
Skąd: nowy dwór mazowiecki
Auto: mazda 6 diesel 2003

Postprzez Blaster7 » 5 sty 2009, 13:24

a ja mam tak że raz działą raz nie


a naprawiam to na bieżąco walne ręką w boczek i DZIAŁA ;P
MOJA MAZDA http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight=
NA PJ http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/6/42933
http://www.ath-hinsberger.de – compleet bodykid
Eibach -30mm

NAPRAWA SKRZYŃ BIEGÓW – SYNCHROCAR Piotr Tarka Żory ul. Fabryczna 1 tel 32 435 90 26
507 144 039 http://www.synchrocar.pl/
ZAPRASZAM NA SERWIS KLIMATYZACJI!!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 maja 2008, 06:31
Posty: 220 (0/1)
Skąd: Tarnowskie Góry
Auto: Mazda 6 2003 2 CITD, 121KM, GY

Postprzez Buszownik » 6 sty 2009, 10:34

cliner napisał(a):Problem wyskoczyl w ciagu jednego dnia,dopoludnia wszystko chodzilo prawidlowo,pod wieczor pali sie tylko dioda AUTO na przycisku w drzwiach,gdy nacisne,a mam wlaczone swiatla przednie ,zauwazylem ze lekko sie przygaszaja.Mam pytanie,czy mozna zlokalizowac bez serwisu takiego typu usterke majac dostep do serwisowki,czesci no i kogosod elektryki?Moze ktos mial podobny problem?


Z tym przygaszaniem to jest tak ze wystepuje to chyba czesto, ja mam to samo i 2 kumpli posiadaczy szóstek, tez sprawdzilo i maja to samo. Albo to jest standard :) , albo mamy wszyscy awarie :D . A w temacie zacinajacych sie szyb, mialem ostatnio podobnie, ale......okazalo sie ze owiewka blokuje szybe :| . Owiewki juz nie ma
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2008, 21:05
Posty: 40
Skąd: Navan/IE
Auto: MAzda 6, 2.0, Benzyna, 2003,

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6