Nie działają głośniki po jednej stronie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kmiskiewicz » 11 lip 2014, 22:15

po ponownym rozebraniu wszystkiego, przeczyszczeniu i złożeniu usterka ustąpiła, obyło się bez lutowania. Oby to pomogło na jak najdłużej :)
Początkujący
 
Od: 15 cze 2014, 13:12
Posty: 18 (1/0)
Auto: Mazda 6 GY 2.0 MZR-CD 136KM 2005r

Postprzez dobrzyn22 » 27 gru 2014, 12:32

Nie znalazłem lepszego tematu, więc dopiszę się tutaj.

Czy mógłby ktoś powiedzieć/sprawdzić, czy dźwięki przycisków (klima/radio/itd) są słyszalne tylko w przednich głośnikach, czy może również w tylnych ??

Wiąże się to z próbą usunięcia przeze mnie usterki, która polega na powtarzalnym, nieregularnym "wyciszaniu się" tylko przedniej pary głośników (podczas wyciszenia nie słychać właśnie dźwięków przycisków, choć tylne głośniki działają).

Dodam, że audio mam rozbudowane poprzez dodatkowy wzmacniacz i przejściówkę z radia na RCA.
Jak na razie rozebrałem i zmontowałem powtórnie wszystkie wcinki w przewody głośnikowe za radiem, oraz posprawdzałem przewody idące do wzmacniacza.

Została mi do demontażu/powtórnego montażu masa pod maską (bezp. z akumulatora) no i ew. rozebranie drzwi...

Jakieś sugestie ??
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez airbob » 28 gru 2014, 02:20

W standardzie pikają wszystkie 4 głośniki a w bose tylko przód.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1533 (0/32)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez dobrzyn22 » 28 gru 2014, 11:30

<spoko>
bose nie posiadam ( i nie posiadałem) – to co piszesz to tym bardziej zagadka, bo dźwięki z tylnych głośników są odtwarzane bez problemów, natomiast tak jak pisałem – brak dźwięków przycisków...
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez airbob » 29 gru 2014, 02:05

Zanim udzieliłem odpowiedzi, odpaliłem oba radia na stole i sprawdziłem jak jest z tym pikaniem. Nie jestem tylko pewien w którym bloku funkcjonalnym jest to robione czy w audiokontrolerze czy już za nim, ale to nie ma większego znaczenia skoro korzystasz z adaptera Hi-Lo (tak zrozumiałem).
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1533 (0/32)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez dobrzyn22 » 29 gru 2014, 08:52

airbob napisał(a):skoro korzystasz z adaptera Hi-Lo (tak zrozumiałem).

jest tak jak napisałeś <ok>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez airbob » 29 gru 2014, 14:21

Moim zdaniem coś się dzieje w radiu.
Napisz jeszcze jakie masz radio przed czy po liftingu (nigdy nie pamiętam kiedy był ten lifting i zmiana radia), to popatrzę w odpowiedni schemat.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1533 (0/32)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez dobrzyn22 » 29 gru 2014, 17:05

radio poliftowe (lifting był na przełomie 2005/2006)

Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz i stwierdziłem, że dźwięki przycisków wcale nie idą do głośników, tylko do tego "pikacza" od pasów, przy kierownicy...
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez airbob » 30 gru 2014, 02:09

AAA no widzisz a ja sprawdziłem dla radia przed liftem.
Radio poliftowe rzeczywiście nie pika w głośnikach też teraz to sprawdziłem aczkolwiek tylko dla wersji bose bo tylko taką dysponuję.
Skoro pikanie idzie do głośniczka w zegarach to z pewnością idzie po magistrali can tym bardziej wydaje się że z dźwiękiem w głośnikach ma niewiele wspólnego. Nawet uszkodzenie toru audio w takiej sytuacji nie powinno blokować pikania.
Ciekawa usterka.
A na długo ten dźwięk zanika i kiedy powraca ?
Jakiego producenta masz radio ?
Jak masz zrealizowany system tzn które głośniki lecą z zewnętrznego wzmacniacza ?
Czy problem występuje niezależnie od źródła dźwięku tuner/cd (i co tam jeszcze masz) ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1533 (0/32)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez dobrzyn22 » 30 gru 2014, 11:40

airbob napisał(a):Ciekawa usterka

heh też tak stwierdziłem :D, ale bardziej mnie drażni to, że nie mogę znaleźć przyczyny i powoli pomysły mi się kończą.... A na "początku" – czyli po zmontowaniu całości, chodziło wszystko ładnie kilka miesięcy bez żadnych problemów.

airbob napisał(a):na długo ten dźwięk zanika i kiedy powraca ?

zaczęło się to kilka mies. temu – najpierw zdarzały się krótkie – 2,3 sekundowe przerwy . Potem z czasem się to wydłużało, aż do stanu dzisiejszego, gdzie w sumie na 10 minut słuchania, przerwy wynoszą nawet 7-8 minut (są nieregularne, różnej długości) – zazwyczaj ok. kilkadziesiąt sekund do ok. 2 minut...

airbob napisał(a):Jakiego producenta masz radio ?

niestety nie wiem – sprawdzę przy najbliższej okazji (rozbieranie panelu zajmuje mi kilka minut :P )

airbob napisał(a):Jak masz zrealizowany system tzn które głośniki lecą z zewnętrznego wzmacniacza ?


Więc tak:
Ogólnie posiadam 2 wzmacniacze – 1 napędza suba, natomiast 2 jest na przód (drzwi+ gwizdki)
Przód połączony (tak jak pisałem wcześniej) poprzez adapter low-hi z wyjściami RCA . Co do suba niestety nie pamiętam jak był podłączony – sam z ciekawości sprawdzę, ale wydaje mi się, że wpięty do tylnych głośników.

Podczas tego wyciszania tył i sub grają nadal bez problemu.

airbob napisał(a):Czy problem występuje niezależnie od źródła dźwięku tuner/cd (i co tam jeszcze masz) ?

generalnie wykorzystuję tylko radio i xcarlinka. Problem występuje niezależnie (miałem xcarlinka odłączonego na próbę).

Generalnie kilka razy na wzmacniaczu, podczas wyciszenia zauważyłem zaświecającą się diodę "PROTECT" co teoretycznie może oznaczać jakieś zwarcie – zostały mi do kontroli drzwi i masa pod maską, bo reszta przejrzana i sprawdzona.

Próbowałem też sprawdzić zachowanie wzmacniacza odłączając raz lewy, a raz prawy kanał – objawy identyczne jak były...

normalnie ręce opadają :P i pogoda trochę nie pomaga, bo nie mam za bardzo gdzie pogrzebać przy aucie – tym bardziej wszelkie sugestie mile widziane <ok>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez airbob » 30 gru 2014, 12:11

dobrzyn22 napisał(a):Generalnie kilka razy na wzmacniaczu, podczas wyciszenia zauważyłem zaświecającą się diodę "PROTECT" co teoretycznie może oznaczać jakieś zwarcie


Też przez chwilę pomyślałem o tym ale w takim razie dlaczego nie ma pikania skoro ustalone jest że nie idzie ono przez wzmacniacz.
O tyle dobrze że usterka występuje nagminnie to poniekąd ułatwi jej zlokalizowanie.

Może warto na jakiś czas pociągnąć luzem kable i ominąć wzmacniacz na przednie głośniki i poobserwować.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1533 (0/32)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez dobrzyn22 » 30 gru 2014, 12:28

airbob napisał(a):Może warto na jakiś czas pociągnąć luzem kable i ominąć wzmacniacz na przednie głośniki i poobserwować.

spróbuję <spoko> wykluczy to przewody idące przez auto do wzmaka z tyłu, jak i jego samego

potrzebuję 1-2 cieplejszych dni i się za to zabiorę

PS.
dzisiaj zauważyłem ciekawą przypadłość – otóż kontrolka PROTECT zaczynała mocniej świecić wraz z rosnącymi obrotami silnika...
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez airbob » 31 gru 2014, 01:49

No to może być problem z zasilaniem wzmacniacza, brak prądu. Zmierz napięcie na zaciskach zasilających wzmacniacz. Ostatnio miałem dwa razy problem z bezpiecznikiem AGU (może masz takowy zastosowany u siebie) był wykonany po chińskiemu i niby miał przejście ale jak wzmacniacz chciał pociągnąć trochę więcej prądu to bezpiecznik zachowywał się jak rezystor. Ścieżka oporowa (ta co ma się przepalić) była kiepsko przylutowana do kapturków. Kolejne trzy jakie miałem pod ręką były takie same albo jeszcze gorsze. Jeden przy wyciąganiu z oprawki rozpadł się na dwie części. Musiałem je rozebrać i porządnie polutować.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1533 (0/32)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez dobrzyn22 » 31 gru 2014, 10:31

airbob napisał(a):Zmierz napięcie na zaciskach zasilających wzmacniacz

<spoko> sprawdzę...ale jak już głośniki wszystkie zadziałają (choćby kilkanaście/-dziesiąt sekund) to jak podkręcę głośność sporo w górę, to grają tak jak to powinno grać
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 5052 (16/56)
Skąd: Gdynia PL/ Norwegia
Auto: M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez damianmatrix1986 » 8 paź 2015, 13:40

Witam mam problem tak jak w temacie odinstalowałem nawigacje i nie działa mi lewy głośnik niestety nie posiadam płyty instalacyjnej do mazda 6 z 2004 r do nawigacji :( jak to naprawic ? już nie chodzi o navi tylko o głośniki a może ma ktoś płyte instalacyjna porzyczyc
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2010, 19:12
Posty: 95 (2/0)
Skąd: Markowice ok Środy Wlkp
Auto: Była Mazda 6 2.0 136 km 2004 r Jest BMW e39 523i 170 km

Postprzez makmarc » 10 paź 2015, 07:27

Nie jestem pewien, czy ma to związek z samym procesem odinstalowania NAVI, a może po prostu złośliwość rzeczy martwych?
makmarc
 

Postprzez damianmatrix1986 » 10 paź 2015, 13:37

na sto procent po odinstalowaniu nawigacji przestał mi działac lewy głosnik było już to na forum , że tak się dzieje tylko teraz pytanie jak to naprawic jak nie mam płyty instalacyjnej do navi
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2010, 19:12
Posty: 95 (2/0)
Skąd: Markowice ok Środy Wlkp
Auto: Była Mazda 6 2.0 136 km 2004 r Jest BMW e39 523i 170 km

Postprzez EaX » 10 paź 2015, 13:41

Ma, sygnał do lewych przednich głośników dociera poprzez nawigację, brak oprogramowania powoduje ten właśnie problem. Rozwiązaniem jest zmostkowanie przewodów (nie pamiętam dokładnie których) w kostce CN102 z tyłu napędu nawigacji, było to opisywane na forum.
Początkujący
 
Od: 16 sty 2012, 16:16
Posty: 9 (0/1)
Skąd: Lubin
Auto: Mazda 6 2.0 Pb '03

Postprzez damianmatrix1986 » 11 paź 2015, 09:52

Witam temat jest na forum viewtopic.php?f=28&t=180940&start=40 ale rozwiązanie jest do mazdy 3 a nie 6 :((((((((((((((((( ktos pomoże :( jest tam schemat do mazdy w dokumencie do pobrania 6 DVD mazda.docx jest tam dvd tak jak u mnie ale nie wiem które kable połączyc ??????????????:(
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2010, 19:12
Posty: 95 (2/0)
Skąd: Markowice ok Środy Wlkp
Auto: Była Mazda 6 2.0 136 km 2004 r Jest BMW e39 523i 170 km

Postprzez EaX » 11 paź 2015, 17:49

Łączysz 5 z 9 i 7 z 11. Pamiętaj, że na rysunku pokazane jest gniazdo i musisz to odpowiednio przenieść na wtyczkę.
Załączniki
CN102.jpg
Początkujący
 
Od: 16 sty 2012, 16:16
Posty: 9 (0/1)
Skąd: Lubin
Auto: Mazda 6 2.0 Pb '03

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6