Problem z przednią szybą
1, 2
Panowie,
mam problem z przednia szybą do mojej Mazdy, niestety miałem ją uszkodzoną i muszę ją wymienić i problem tkwi w tym że od wersji europejskiej nie pasuje mi szyba ponieważ z wersji USA szyba jest z "okienkiem" w czarnym pasie dookoła na numer nadwozia, a europejska tego "okienka" nie ma ponieważ numery nadwozia ma pod siedzeniem pasażera i teraz pytanie czy w Mazdzie 6 USA numery sa gdzies jeszcze czy tylko na podszybiu?
Dziekuje za pomoc.
PS. Wiem ze to czarne co jest na szybie od wersji europejskiej mozna wytrawic wdokladnie tym miejscu ale nie chce robic takiej popeliny, a z USA akurat znajomy nie ma zadnego transportu zeby ta szybe przywiesc do Polski.
mam problem z przednia szybą do mojej Mazdy, niestety miałem ją uszkodzoną i muszę ją wymienić i problem tkwi w tym że od wersji europejskiej nie pasuje mi szyba ponieważ z wersji USA szyba jest z "okienkiem" w czarnym pasie dookoła na numer nadwozia, a europejska tego "okienka" nie ma ponieważ numery nadwozia ma pod siedzeniem pasażera i teraz pytanie czy w Mazdzie 6 USA numery sa gdzies jeszcze czy tylko na podszybiu?
Dziekuje za pomoc.
PS. Wiem ze to czarne co jest na szybie od wersji europejskiej mozna wytrawic wdokladnie tym miejscu ale nie chce robic takiej popeliny, a z USA akurat znajomy nie ma zadnego transportu zeby ta szybe przywiesc do Polski.
- Od: 7 cze 2007, 08:51
Vin na naklejce można sobie.. .. nie powiem co można z nim zrobić – miałem ten sam problem – i wytrawione rostało to czarne. Ale gość na przeglądzie technicznym powiedział mi że w 6 z usa numer nabity jest pod siedzeniem pasażera pod tapicerką – jeżeli masz taką możliwość to wyjmij siedzenie i całą tapicekę odegnij od podłogi – tam podobno coś jest – powiedział mi że bez jej demontażu albo bez przecięcia w odpowiednim miejsu numeru się nie znajdzie – ale trzeba wiedziec w którym miejscu ciąć – więc łatwiej będzie zagiąć całą tapicerkę, znaleźć numer i przeciąć tapicerkę odpowiednim miejscu – nie gwarantuje na 100% – to słowa kogoś kto sam o tym nie wiedział do czasu jak handlarz przyjechał na przegląd 6 i pokazał mu te numery po zdjęciu tapicerki. Niestety wytarcie tego czarnego na szybie nie jest idealne i nie wygląda tak jak powinno.
Powodzenia w szukaniu.
Powodzenia w szukaniu.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Witam! Skoro mowa o przedniej szybie więc postanowiłem się dołączyć tytaj a nie zakładać nowego tematu.
Pekła mi wczoraj przednia szyba na poziomie wycieraczek (w stanie spoczynku). Pęknięcie jest od zewnątrz i jest praktycznie na całej długości szyby. Z puntku widzenia kierowcy peknięcie to w niczym nie przeszkadza, pole widzenia sie nie zmieniło.
Moje pytanie brzmi: Czy mogą mi zatrzymać dowód rejestracyjny przy kontroli drogowej za tą peknietą szybę?? Bo słyszałem , że zatrzymują dowód jeżeli pękniecie utrudnia widoczność. Dzięki z góry za odp.
Oto fotka pęknietej szyby.Słaba jakość zdjęcia, więc pęknięcie zaznaczyłem na żółto:)

Pekła mi wczoraj przednia szyba na poziomie wycieraczek (w stanie spoczynku). Pęknięcie jest od zewnątrz i jest praktycznie na całej długości szyby. Z puntku widzenia kierowcy peknięcie to w niczym nie przeszkadza, pole widzenia sie nie zmieniło.
Moje pytanie brzmi: Czy mogą mi zatrzymać dowód rejestracyjny przy kontroli drogowej za tą peknietą szybę?? Bo słyszałem , że zatrzymują dowód jeżeli pękniecie utrudnia widoczność. Dzięki z góry za odp.
Oto fotka pęknietej szyby.Słaba jakość zdjęcia, więc pęknięcie zaznaczyłem na żółto:)

-
Gość
Myślałem że szyba będzie pasowała z ver. angielskie bo ma okienko na VIN ale tak nie jest. szyba na dole posiada wycięcie na mocowanie wycieraczki które w angliku jest po drugiej stronie.
Czy ktoś wie jakim kwasem potraktować czarną obwódkę tak aby zrobić to okienko???
Czy ktoś wie jakim kwasem potraktować czarną obwódkę tak aby zrobić to okienko???
- Od: 20 maja 2007, 19:17
- Auto: mazda 6 2003r GG DIESEL 121KM
Trzeba by było sprawdzić – czyn np kwas siarkowy poradzi sobie z tym – szybie się nic nie stanie a może się uda to zrobić estetycznie.
Podpinam się z moim problemem dot. przedniej szyby:
Moja szósteczka (rocznik 2007), przez trzy miesiące użytkowania i przejechane 12tyś. km dostała cztery razy kamieniem w szybę. Trzy razy skończyło sie na naprawie, ale wczoraj na autostradzie w Austrii dostałem tak, że chyba uszkodzone są obie warstwy!
Czy to normalne w Mazdach??? (tylko proszę nie mówić, że jeżdżę za blisko aut, moja stara R19 ma 300 tyś. przebiegu i ani jednego odprysku). Może była jakaś felerna seria???
No i ważniejsze pytanie, jakie są możliwości wymiany szyby na gwarancji? Bo lekko licząc przy 100tyś będę miał ser szwajcarski z ponad 30 dziurami!
Pozdrawiam
Moja szósteczka (rocznik 2007), przez trzy miesiące użytkowania i przejechane 12tyś. km dostała cztery razy kamieniem w szybę. Trzy razy skończyło sie na naprawie, ale wczoraj na autostradzie w Austrii dostałem tak, że chyba uszkodzone są obie warstwy!
Czy to normalne w Mazdach??? (tylko proszę nie mówić, że jeżdżę za blisko aut, moja stara R19 ma 300 tyś. przebiegu i ani jednego odprysku). Może była jakaś felerna seria???
No i ważniejsze pytanie, jakie są możliwości wymiany szyby na gwarancji? Bo lekko licząc przy 100tyś będę miał ser szwajcarski z ponad 30 dziurami!
Pozdrawiam
Zauroczony Mazdą!!!
- Od: 13 gru 2007, 11:02
- Auto: M6 GY MZR-CD '07
Wydaje mi się że te szyby za płaskie – moja już 1 była naprawiana i dodatkowo ma jeszcze 1 odprysk – w żadnym innym z moich samochodów nie ma tego problemu – a poczciwa stara sienka dostała z kamienia wiele razy i nic sie nie działo – a w mażdzie przy 60 uszczerbało mi przednią szybę. więc chyba ten typ tak ma.
W 6 A-Spec numer nadwozia oprocz podszybia znajduje sie tez pod dywanikiem pasażera, dokładnie pod jego prawą stopą
dostęp jest bardzo łatwy wystarczy podważyc delikatnie nakładkę progu od środka i zdjąć jedną zaślepkę podtrzymującą tapicerkę, która jest pod tą nakładką. Nic nie trzeba ciąć.
- Od: 27 cze 2005, 15:54
- Auto: Skoda Octavia Super '59 1.3
To bardzo ważna informacja – sprawdzę czy jest i u mnie.
tez musialem zmienic poniewaz mialem delikatne pekniecie, ktore sie powiekszalo to zmienilem
koszt szyby z uszczelka 340zl + 80zl wyciecie starej i wklejenie nowej
koszt szyby z uszczelka 340zl + 80zl wyciecie starej i wklejenie nowej
Ostatnio edytowano 17 mar 2008, 19:13 przez kobyll, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 27 lut 2008, 22:01
- Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM
Szukam szyby przedniej do mojej szóstki z 2006 roku, oczywiście amerykańskiej
Sprawa ciągnie mi się od sierpnia, w ASO szyby nie mają, rzekomo nie ma jej w Stanach, bo pierwszą zaproponowaną opcją było rzecz jasna sprowadzenie zza oceanu. Na rynku także nie mogę znaleźć zamiennika, wszyscy rozkładają ręce. Dziś znalazłem na Allegro
http://allegro.pl/show_item.php?item=4929814128. Czy ktoś kupował szyby od tego sprzedawcy? Albo jesteście w stanie polecić dobrego szybiarza w Poznaniu?

- Od: 25 mar 2016, 18:37
- Auto: Mazda 6 (USA) 2006r.
2.3L, automat
To mnie zaskoczyłeś, bo szyba do A-spec jest taka sama jak w wersji europejskiej i są dostępne w kilku wersjach – odcienie i zadymienie do wyboru. Mam wersję z 2007 i jak zaklejałem odprysk na przedniej szybie, obejrzałem w katalogu kilka wersji tej szyby.
Dokładnie. Gdzieś widziałem w sieci jak ktoś w A-spec wymieniał szybę i zamontował zwykłą europejską. Kształt na pewno jest taki sam.rymko napisał(a):szyba do A-spec jest taka sama jak w wersji europejskiej

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
swist napisał(a):A-spec? Co ten skrót oznacza?
A-spec (US-spec) – specyfikacje auta produkowane na rynek USA.
EU-spec – specyfikacje auta produkowane na rynek europejski.
Różniły się np. tylnymi lampami, brakiem w standardzie automatycznej klimatyzacji, spryskiwaczy reflektorów ksenonowych, fabrycznego radia itd.
Przednia szyba powinna pasować, bo krypa była taka sama w obydwóch wersjach. Jest jedna możliwość, autko po mocnym dzwonie. Wtedy wejdzie tylko docinana na wymiar
- Od: 31 paź 2017, 20:39
- Auto: Mazda6 GY '07 2.3i AT
Sport Wagon
1, 2