Mam takie pytanie do was. W okresie zimowym na często przejeżdzam przez wiele małych bardzo zadymionych miejscowości i nie chcę. tego smrodu wdychać w samochodzie. Kupiłem ostatnio dobry filtr kabinowy myśląc , że on będzie wpuszczał do kabiny czyste przefiltrowane powietrze. Niestety gdy wentylacja jest na obiegu otwartym to czuć wszystkie smrody z zewnątrz. Jedyna możliwość żeby tego nie wdychać to włączenie obiegu wewnętrznego ale wtedy przy dużej wilgotności trochę szyby parują.
Moje pytanie – czy w naszych Mazdach GG/GY gdy wentylacja jest ustawiona na obieg zewnętrzny powietrze w ogóle przechodzi przez filtr kabinowy czy poza niego ? Jeśli przechodzi przez niego to dlaczego czuć w kabinie zapach spalonego węgla z kominów ? Jak to jest u was w Mazdach ?
Wentylacja Mazdy na jakiej zasadzie ?
Strona 1 z 1
Filtr kabinowy to tylko filtr pyłków. Nie jest to filtr cząsteczkowy który wyłapie cząsteczki aromatyczne czy cząsteczki dymu. Takie filtry to używane są w tzw. "clean roomach" które można spotkać najszybciej w laboratoriach technicznych.
Rozwiązanie jest proste. Jeśli chcesz uniknąć zewnętrznych "zapachów" nastawiasz obieg zamknięty, klimę na ECO i po sprawie. Nawet w sytuacji ogrzewania kabiny klimatyzacja osusza powietrze w samochodzie także szyby nie będą parować.
Rozwiązanie jest proste. Jeśli chcesz uniknąć zewnętrznych "zapachów" nastawiasz obieg zamknięty, klimę na ECO i po sprawie. Nawet w sytuacji ogrzewania kabiny klimatyzacja osusza powietrze w samochodzie także szyby nie będą parować.
- Od: 25 mar 2015, 09:23
- Auto: Mazda 6 GG 2002 2.3 MZR 166 KM
Mazdi napisał(a):A ten filtr co kupiłeś to węglowy czy zwykły?
Oczywiście węglowy
Dopisano 6 paź 2016, 10:10:
Greg88 napisał(a):Filtr kabinowy to tylko filtr pyłków. Nie jest to filtr cząsteczkowy który wyłapie cząsteczki aromatyczne czy cząsteczki dymu. Takie filtry to używane są w tzw. "clean roomach" które można spotkać najszybciej w laboratoriach technicznych.
A ten tryb eco włącza się przez dwukrotne naciśnięcie przycisku od klimy ?
- Od: 25 mar 2015, 09:23
- Auto: Mazda 6 GG 2002 2.3 MZR 166 KM
Greg88 napisał(a):Rozwiązanie jest proste. Jeśli chcesz uniknąć zewnętrznych "zapachów" nastawiasz obieg zamknięty, klimę na ECO i po sprawie.
obawiam się, że to nie pomoże... nawet przy wyłączonej klimie/nawiewie zapachy dostają się przez wszelkie nieszczelności, uszczelki, itd. Także zapachów nie unikniesz, można w ten sposób jedynie zmniejszyć ich intensywność
Myślę, że moja Mazda jest w miarę szczelna ponieważ wjeżdzając w bardzo zadymiony obszar na obiegu zamkniętym nie czuję zapachu dymu. Problemem są parujące szyby, czasami nawet klima nie może do końca temu zaradzić ale to zależy od pogody, od wilgotności.
Ostatnio edytowano 9 paź 2016, 11:56 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie ma potrzeby cytowania całego ostatniego posta
Powód: nie ma potrzeby cytowania całego ostatniego posta
Strona 1 z 1