climatronik dziwnie działa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez PIOTREK007 » 21 maja 2015, 18:35

Witam
ostatnio zauważyłem, ze mój klimatronik z mazdzie dziwnie działa tj. działa tylko jedna połowa nawiewu od strony pasażera, czuć wyraźnie zimne powietrze, natomiast ze środkowej konsoli nawiewu jak i po stronie kierowcy nawiewu praktycznie nie wyczuwa się nawiewu. Dopiero po zamknięciu nawiewu pasażera i środkowej od strony kierowcy nawiew wyczuwalny jest.
Czy ktoś miał taka dziwna przypadłość? Klima oczywiście nabita i szczelna.
Początkujący

Od: 22 lip 2010, 14:03
Auto: Mazda 6 GH
2012 rok
2.5 benzyna 170km

Postprzez Krzysiek1980 » 30 maja 2015, 12:41

U siebie też coś podobnego zauważyłem. Może to nie jest tak, że od strony pasażera jest super a w stronę kierowcy już kiepsko daje, ale zauważalnie od pasażera leci chłodniejsze powietrze. Szczególnie to było zauważalne jak klimę miałem nie do końca dopełnioną. Nie wiem, ale wydaje mi się że jak czytałem instrukcję obsługi to coś pisali że po wciśnięciu przycisku "Auto" komputer sam steruje kierunkiem i siłą nawiewu, więc może powietrze nie kierowane jest wprost na kierowcę tylko bardziej w stronę pasażera? Nie wiem, tak tylko strzelam :) Jak nabijałem klimę to facet na koniec mierzył temp. z wylotu kratki ( akurat u mnie włożył termometr od strony drzwi kierowcy) i w ciągu 5 min uzyskał 8st.C ( na obiegu otwartym).
Forumowicz

Od: 10 lip 2007, 21:29
Auto: Mazda 6 (GG) 2.0 benzyna/147KM, 2005r po lifcie, hatchback