Jak 100%-wo potwierdzic w Zimie czy Klima działa czy nie ? GG 2.0 benzyna

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez scorpion10 » 7 sty 2015, 18:31

Witam ! Jak dotąd po zakupie mazdy jakieś 20 dni temu, nie potwierdziłem czy klima działa czy też nie z uwagi na panująca w dniu zakupu temperature otoczenia. Jednak juz kilka dni po zakupie i nadal w żadnym momencie nie zauważyłem by włączył się kompresor, bez względu na to czy samochód był rozgrzany z trasy czy tez zimny. Błędu żadnego po podpięciu się do ECU nie dostałem który związany był by z klimą, zresztą żadnego błędu nie było :–). Po delikatnym i krótkim naciśnięciu zaworu na przewodzie środka chłodzącego do kompresora widac było że środek jest, pytanie tylko czy w wystarczającej ilości by uruchomic kompresor. Jak mogę jeszcze sprawdzic, jakoś wymusic uruchomienie się chociaż na chwile kompresora by potwierdzic jego sprawnośc bądź usterkę. Nie chce narazie jechac na dobijanie klimy, bo nie wiem czy uklad jest sprawny, a płacic tylko za to by dowiedziec ze kompresor nie działa to nie bardzo mi pasuje. Jezeli nie ma innego sposobu na wymuszenie pracy kompresora to trudno, trzeba będzie dobijac a jeżeli ktoś zna inny sposób to proszę o informacje.
Forumowicz

Od: 26 lis 2014, 00:01
Auto: Mazda 6 2.5 GL Skypassion Biała Perła 2017

Postprzez haidi » 7 sty 2015, 20:01

Obawiam się, że w Mazdach nie uświadczysz pracy sprężarki dopóty temperatura zewnętrzna nie przekroczy 15C. Sugeruje się wcześniejszymi doświadczeniami, a potwierdzają to też wykresy z Workshop manuala. A co do małej ilości czynnika – kompresor i tak by się załączył.
Aczkolwiek instrukcja obsługi mówi "The air conditioner may not function when the outside temperature approaches 0 °C".
Forumowicz

Od: 7 lut 2013, 15:12
Auto: Mazda 6 GG 1.8 2004r hatchback

Postprzez scorpion10 » 7 sty 2015, 20:29

ha ha.. No tak zbliża się do zera :–) To według nich już 10 stopni to blisko zera w takim razie, skoro twierdzisz że przy 15-tu jest dopiero szansa na start klimy. No to problem, bo dalej nie jestem przekonany czy wszystko OK jest z klimą, a to jedyna rzecz która nie została sprawdzona, a teraz już sprzedający i tak by się wykpił po tym czasie, nawet gdyby się okazało że coś jest nie tak. Z drugiej strony mało prawdopodobna jest taka usterka, bo w całej Magdzie wszystko idealnie działa, samochód w 100% nigdy nie był uczestnikiem żadnej kolizji, jak też ma potwierdzony przebieg 96 tyś. więc nie myślę żeby szlak t..... po takim przebiegu kompresor lub inny komponent klimy, ale niesmak że się nie jest pewnym pozostanie do wiosny jak widać :–). Gdzieś jednak czytałem, ale nie mogę ponownie trafić na ten temat, że można z pominięciem czujnika klimy przewodem wymuśić rozruch kompresora, jednak nie pamiętam szczegułów z tego tematu.
Forumowicz

Postprzez dobrzyn22 » 7 sty 2015, 22:19

haidi napisał(a):A co do małej ilości czynnika – kompresor i tak by się załączył.

jesteś pewien :> ?? bo mi się wydaje, że właśnie się nie załączy (zabezpieczenie żeby się nie zatarł)
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez thesilent » 8 sty 2015, 01:53

A osuszanie przedniej szyby dziala? Jak tak, to klima sprawna. U mnie widac dzialanie klimy po tym, ze jsk na dworze jest dodatnia temp. to po zalaczeniu klimy szyby momentalnie odparowuja, bo sprawna klima osusza powietrze. A jak daje nadmuch bez AC, to moze dmuchac i dmuchac i szyby odparuja dopiero, jak silnik sie zagrzeje.
Forumowicz

Od: 18 kwi 2013, 20:11
Auto: Mazda 6 2.0 LPG 2004r.
Citroen Grand C4 Picasso 2.0 HDI 2007r.

Postprzez scorpion10 » 8 sty 2015, 11:09

Osuszanie chyba działa w porządku, bo bardzo szybko po włączeniu klimy i skierowaniu nawiewu na szybę odparowuje idealnie, więc jeśli to jest oznaką sprawnej klimy no to mały plusik jest :). W wolnej chwili jednak jak będę gdzieś w pobliżu zakładu zajmującego się nabijaniem to dla pewności podjadę i niech sprawdzą czynnik ile go tam jest, może to rozwieje wątpliwości czy nie załącza się bo zimno czy że jest inny problem, np. z za niskim poziomem czynnika chłodzącego.
Forumowicz