Ustawienie nawiewu na szyby – klimatyzacja
1, 2
Witam,
Może ktoś z forumowiczy spotkał się z czymś takim. W momencie kiedy włączam nawiew szyby automatycznie załącza mi się klimatyzacja. Jeździłem od marca do września i nic takiego nie zauważyłem a od tych dobrych dwóch miesięcy mam taka przypadłość. Klimatyzacja włączy się na moment i wyłącza i tak wkółko.
Myślałem o czujniku klimatyzacji ale klimatyzacja sama w sobie działa poprawnie.
Gdzieś się doczytałem że jest to celowe działanie mające na celu ogrzanie szyby.
Moja Madzia to m6 2.3 2006r.
Dzięki z góry za odpowiedź.
Może ktoś z forumowiczy spotkał się z czymś takim. W momencie kiedy włączam nawiew szyby automatycznie załącza mi się klimatyzacja. Jeździłem od marca do września i nic takiego nie zauważyłem a od tych dobrych dwóch miesięcy mam taka przypadłość. Klimatyzacja włączy się na moment i wyłącza i tak wkółko.
Myślałem o czujniku klimatyzacji ale klimatyzacja sama w sobie działa poprawnie.
Gdzieś się doczytałem że jest to celowe działanie mające na celu ogrzanie szyby.
Moja Madzia to m6 2.3 2006r.
Dzięki z góry za odpowiedź.
- Od: 15 sty 2009, 00:58
- Auto: Mazda 6 2.3 Top Sport 2006
Na Youtube wrzuć :p
A jeżeli chodzi o to:
To u mnie nie występuje. Po włączeniu nawiewu na szybę klima automatycznie startuje.
No i głupie jest to że nie można mieć włączonego nawiewu na szybę i na auto jednocześnie
A jeżeli chodzi o to:
Klimatyzacja włączy się na moment i wyłącza i tak wkółko.
To u mnie nie występuje. Po włączeniu nawiewu na szybę klima automatycznie startuje.
No i głupie jest to że nie można mieć włączonego nawiewu na szybę i na auto jednocześnie

t34567 napisał(a):głupie jest to że nie można mieć włączonego nawiewu na szybę i na auto jednocześnie
jak to nie można
nawiew na szybę i z górnych wylotów (na wysokości kierownicy).
Masz klimę automatyczną
Panowie nie ma różnicy przed czy po lifcie no chyba że klima ręczna to nie będę się wypowiadał dodam filmik jak u mnie to działa i u innych mazd6 gg-gy
Dopisano 24 paź 2014, 22:40:
Tu nie mogę dodać filmiku i nie będę walczył aby dodać jedynie na poczte wyśle to tyle
Dopisano 24 paź 2014, 22:40:
Tu nie mogę dodać filmiku i nie będę walczył aby dodać jedynie na poczte wyśle to tyle
patrz na poniższy obrazek. W polifcie jest analogicznie.
Jak wciskasz ze środkowego przycisku ten górny (1), to normalne że odpala się klima i wieje tylko na szybę. Tak jest to zaprogramowane.
Natomiast wciskając dolny (2), zmieniasz sobie opcje nawiewu wg własnego widzimisię i też dojdziesz do nawiewu na szybę i nogi. Nie ma chyba innej opcji z szybą.
Inne rozwiązanie, jak ci się to włącza, to po prostu wyłącz klimę (3)
Bardziej bym się zastanowił, dlaczego klima nie startuje, tylko się włącza i wyłącza.
Jak wciskasz ze środkowego przycisku ten górny (1), to normalne że odpala się klima i wieje tylko na szybę. Tak jest to zaprogramowane.
Natomiast wciskając dolny (2), zmieniasz sobie opcje nawiewu wg własnego widzimisię i też dojdziesz do nawiewu na szybę i nogi. Nie ma chyba innej opcji z szybą.
Inne rozwiązanie, jak ci się to włącza, to po prostu wyłącz klimę (3)
Bardziej bym się zastanowił, dlaczego klima nie startuje, tylko się włącza i wyłącza.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
dobrzyn22 napisał(a):nawiew na szybę i z górnych wylotów (na wysokości kierownicy).
przepraszam, ale mogłem pomylić ( a nie mam obecnie możliwości sprawdzenia tego) – ale nawiew na szybę, oraz na nogi jest na pewno dostępny jednocześnie.
Co do tego "włącza się i wyłącza" to pytanie czy chodzi komuś o włączanie sprężarki w komorze silnika razem z wentylatorem czy włączanie/wyłączanie AC diody w samochodzie bo to ostatnie jest nienormalne i praktycznie chyba nie ma takich przypadków.
w sumie masz rację, jeśli to kontrolka miga to jest coś nie halo. Natomiast jeśli sprężarka załącza się co jakiś czas, to zaobserwowałbym czy nie jest automatycznie wprowadzana opcja ECO, bo wtedy przerwy w działaniu sprężarki są oczywiste.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
1, 2