Sensor deszczu i zmierzchu – jest czy nie ma?
Strona 1 z 1
Witam, mam dosyć dziwny problem. Zakupiłem Mazdę 6 z 2006r z zagranicy i nie jestem pewien co do wersji. Widzę, że mam czujnik zmierzchu na desce rozdzielczej przy szybie ale nie mam w lewej manetce trybu auto. Dodatkowo widzę, że mam czujnik deszczu na szybie, widać go nawet ale nie mam w prpawej manetce trybu auto tylko INT. Mechanik sprawdzal,ze jest tam i ida kable do manetki ale zaden sygnal nie jest przekazywany. Co z tym poradzić? Jak widzę, że mam te czujniki to chciałbym je mieć możliwość uruchomić. Wiem, że niektórzy stwierdzą, że są całkowicie nieprzydatne, jednak czy ktoś spotkał się z taką wersją madzi i wie co z tym zrobić?
- Od: 2 sty 2014, 17:51
Fabryczna szyba i manetki na pewno były bez czujnika deszczu i świateł. Sensor (nasłonecznienia) na desce jest odpowiedzialny za klimatyzację. Piszesz, że auto jest "z zagranicy"... Czy wciąż ma kierownicę po prawej stronie?
the right man in the wrong place...
Ma wszystko po lewej stronie, szybe ma z czujnikiem. Rozumiem, ze to po prostu tak przerobiona wersja, jak przyjechala do Polski. Specjalnie wzialem "specjaliste", by sprawdzil czy wszystko jest w porzadku. Mowil, ze to wersja "skandynawska"
Czy jest mozliwosc podlaczenia tych czujnikow?
- Od: 2 sty 2014, 17:51
Samochód jest po przekładce, możesz więc spodziewać się najróżniejszych dziwactw i historii, na które niestety ciężko będzie odpowiedzieć. Dziwne, że ktoś dokładał czujnik (jeśli tam jest) i zmieniał szybę... Może była po prostu stłuczona. W każdym razie nie uruchomisz tego w prosty sposób, bo oprócz manetek potrzebujesz również inny moduł sterujący, inną wiązkę w przedni słupek i chyba trzeba zmienić konfigurację w komputerze.
the right man in the wrong place...
Li Mu Bai napisał(a):Przecież czujnik deszczu i zmierzchu jest na obudowie lusterka wstecznego, a nie na podszybiu.
Nie rozbierałem tego jeszcze, a z zewnątrz wygląda to jakby czujniki były na szybie. Po zdjęciu tej obudowy lusterka czujnik jest zintegrowany z obudową bez związku z szybą?
Strona 1 z 1