Demontaż fotela pasażera

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez JacJas » 6 sty 2013, 22:05

Przeglądałem forum i jest kilka info o demontażu fotela kierowcy, ale nie pasażera. Łatwo powiedzieć, że to tak samo tylko z drugiej strony. Otóż nie. Fotela pasażera nie reguluje się na wysokość i dojście do śród jest ograniczone. Ale do rzeczy.

Chce zdemontować fotel pasażera, może być cały, może być z prowadnicami. Musze go po prostu wyjąć.

Odkręciłem 4 śruby pod fotelem (z trudnym dostępem) i odkręciłem tym sposobem siedzenie bez oparcia. Chciałem całość :/

Gdzie są śruby które trzymają oparcie? Co trzeba zdjąć? Może jest jakaś maskownica? Proszę o pomoc, foto byłoby mile widziane.

Ponadto mam pytanie jak rozłączyć elektrykę? Dziwne te złączki. One są na stałe czy to się da wypiąć? Są jakieś zabezpieczenia? Mowa o fotelach, tam zdaje się jest podpięta mata do ogrzewania fotela i czujniki do poduszki.

Dzięki za pomoc!
Początkujący

Od: 6 sty 2013, 21:55
Auto: Mazda 6 GG combi, 2.0 Diesel, 136KM, 2004

Postprzez Grzyby » 7 sty 2013, 12:34

Najlepiej wyjąć fotel razem z prowadnicami. Wtedy masz łatwy dostęp do wszystkiego.
Wystarczy odkręcić 4 śruby mocujące "łapy" do podłogi i gotowe.
Wtyczki się łatwo rozpinają – przyjrzyj im się po odkręceniu fotela od podłogi i zobaczysz że to proste :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez kryso » 8 sty 2013, 15:34

a czy ktoś ma radę na "wyriobiony" fotel kierowcy ? Podobno nie jest on skręcony śrubkami i nie jest to taka prosta sprawa tzn. trzebaby rozbierać fotel i jakoś "przetaczać" te elementy scalające (taką informację podał mi pomocnik Pana Mariusza z mazvatechu). Ktoś probował takiej operacji reperowania fotela ?
... owoc żywota Twojego je ZUS
Forumowicz

Od: 5 cze 2010, 18:00
Auto: M6 GY '04 MZR-CD 136PS Sport Exclusive

Postprzez Myjk » 8 sty 2013, 16:55

Grzyby napisał(a):Najlepiej wyjąć fotel razem z prowadnicami. Wtedy masz łatwy dostęp do wszystkiego.

To w zasadzie jedyna sensowna opcja.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20