Światła mijania działają tylko na przełączeniu na światła długie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kolega12jar » 7 cze 2012, 18:01

MAZDA 6 2004 rok 2,0 DIESEL 136KM
Witam.
Proszę o pomoc, bo po dwóch dniach "walki", nie mam pojęcia co dalej robić.
A mianowicie piszę co się stało:
Uruchomiłem pojazd, włączyłem światła mijania "krótkie" i ruszyłem w podróż. Po pewnym czasie, pojazdy jadące z naprzeciwka dawały znak, że jadę bez świateł. Zatrzymałem się i rzeczywiście świateł nie miałem były tylko postojówki. Przez przypadek przełączyłem na światła długie i okazało się, że zapaliły się światła mijania a długich nie było. Na desce rozdzielczej pali się kontrolka długich. Sprawdziłem wszystkie dostępne masy,bezpieczniki rozłożyłem włącznik zespolony gdzie są światła i kierunki... nic nie stwierdziłem.
Nie mam pomysłu co się mogło stać. Przekaźniki po pomiarach miernikiem i po różnych próbach zamiany ich na różne miejsca... najprawdopodobniej są sprawne. Zresztą, sam nie wiem, które to są.
Wszystko robiłem "metodą prób i błędów"
Przejrzałem całe forum, aż do 2006 roku i nic na ten temat nie znalazłem.
Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowano 7 cze 2012, 19:21 przez kolega12jar, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawilem znaki interpunkcyjne... prosze, uzywaj ich ;)
kolega12jar

Postprzez Wojtek » 7 cze 2012, 19:42

kolega12jar napisał(a):Przekaźniki po pomiarach miernikiem i po różnych próbach zamiany ich na różne miejsca... najprawdopodobniej są sprawne.

uwazam, ze caly uklad sterujacy (zalaczajacy) swiatla jest w porzadku...
mysle tez, ze masz czesciowo spalona wiazke... i cudem zwarcie pomiedzy dlugimi i krotkimi...
kolega12jar napisał(a):przełączyłem na światła długie i okazało się, że zapaliły się światła mijania a długich nie było. Na desce rozdzielczej pali się kontrolka długich.

czyli sterowanie jak wspomnialem ok...

do sprawdzenia:
– bezpieczniki swiatek krotkich i dlugich...
– kable od zarowek do masy (karoserii)
– kable od zarowek w strone skrzynki bezpiecznikow... (do przekaznikow)

sposob:
1. wyjac zarowki dlugich i krotkich
2. zalaczyc na mijania i sprawdzic, czy + dochodzi do zarowek mijania... (jezeli nie, to poszukac miernikiem gdzie sie on pojawia)
3. powtorzyc operacje dla swiatel dlugich...

czekamy na relacje ;)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kolega12jar » 7 cze 2012, 20:04

Dzięki za radę.Jutro jak wrócę z pracy dalej będę "walczył" i wieczorkiem napiszę jakie o efektach.
kolega12jar