Centralny zamek "omija" bagażnik.
1, 2
Witam. Nie wiedzialem dokladnie jak nazwac temat wiec objasniam. Po otwarciu pilotem wszystkie drzwi oraz bagaznik sie otwieraja. Jest tak ze po jakims tam czasie sie nie otworzy drzwi to automatycznie sie zamkna, ale gdy otworze bagaznik to centralny jakby wogole nie widzial i samochod sie zamyka przy otwartym bagazniku. Dodam ze z drzwiami nie ma problemu i wszystkie sie otwieraja/zamykaja wraz z bagaznikiem. Jak to "podczepic" aby wiedzial ze juz jakies drzwi zostaly otwarte i nie zamykal sie.?
Dziekuje za odpowiedz.
Dziekuje za odpowiedz.
- Od: 25 paź 2010, 08:21
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.
Witam. Wygląda na to,że auto nie widzi czujnika od otwierania tylnej klapy. Wina jest w samym czujniku lub kabelkach,mógł się wysunąć lub przeciąć. pzdr.
Pamek napisał(a):gdy otworze bagaznik to centralny jakby wogole nie widzial i samochod sie zamyka przy otwartym bagazniku. Dodam ze z drzwiami nie ma problemu i wszystkie sie otwieraja/zamykaja wraz z bagaznikiem. Jak to "podczepic" aby wiedzial ze juz jakies drzwi zostaly otwarte i nie zamykal sie.?
Dziekuje za odpowiedz.
U mnie podobnie auto nie widzi czy mam otwarty bagażnik i auto mogę zamknąć a dodatkowo nie sygnalizuje mi czy mam otwarte drzwi zapalającym się tym "autkiem" w zegarch (oprócz kierowcy).
W czym problem? Jest jakiś moduł za to odpowiedzialny? Pozdro...
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
- Od: 31 lip 2009, 13:47
- Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic
jarek999 napisał(a):Witam. Wygląda na to,że auto nie widzi czujnika od otwierania tylnej klapy. Wina jest w samym czujniku lub kabelkach,mógł się wysunąć lub przeciąć. pzdr.
U mnie 4 drzwi wszystko ok tylko z bagaznikiem, wiesz dokladnie gdzie ten czujnik sie znajduje ?
Czujnik znajduje się w zamku tylnej klapy. Zrób prostą czynność: otwórz tylną klapę,włącz światełko w bagażniku i zablokuj zamek kluczykiem lub jakimś śrubokrętem i obserwuj czy lampka zgaśnie.
chinol napisał(a):Pamek napisał(a):W czym problem? Jest jakiś moduł za to odpowiedzialny?
Jak wyżej, co za ustrojstwo jest za to odpowiedzialne?
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
- Od: 31 lip 2009, 13:47
- Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic
jarek999 napisał(a):Czujnik znajduje się w zamku tylnej klapy. Zrób prostą czynność: otwórz tylną klapę,włącz światełko w bagażniku i zablokuj zamek kluczykiem lub jakimś śrubokrętem i obserwuj czy lampka zgaśnie.
W tym problem ze ta lampy z tylu wgl sie nie swieci przy kupnie swiecila, potem myslalem ze to zarowka ale wymiana nic nie dala. Moze masz jakis inny sposob.
Pamek napisał(a):jarek999 napisał(a):Czujnik znajduje się w zamku tylnej klapy. Zrób prostą czynność: otwórz tylną klapę,włącz światełko w bagażniku i zablokuj zamek kluczykiem lub jakimś śrubokrętem i obserwuj czy lampka zgaśnie.
W tym problem ze ta lampy z tylu wgl sie nie swieci przy kupnie swiecila, potem myslalem ze to zarowka ale wymiana nic nie dala. Moze masz jakis inny sposob.
naprawic instalacje... lampke aby swiecila... lub miernik w reke i szukac mierzac napiecia...
lub dobry elektryk...
Pamek napisał(a):jarek999 napisał(a):Witam. Wygląda na to,że auto nie widzi czujnika od otwierania tylnej klapy. Wina jest w samym czujniku lub kabelkach,mógł się wysunąć lub przeciąć. pzdr.
U mnie 4 drzwi wszystko ok tylko z bagaznikiem, wiesz dokladnie gdzie ten czujnik sie znajduje ?
Witam!
U mnie (kombi) tylna klapa zamyka i otwiera się za pomocą centralnego zamka razem z pozostałymi drzwiami, światełko w bagażniku też zapala sie przy otwartej klapie i gaśnie przy zamkniętej, natomiast czerwona lampka ostrzegawcza otwarcia drzwi (ta przy zegarach) świeci tylko przy otwartych drzwiach pasażerów. Przy otwartej klapie bagażnika nie świeci się – czy tak ma być???
- Od: 7 cze 2011, 09:01
- Auto: Mazda 6 GY diesel 136 KM
Witam. Posiadam mazde 6 rok 2003. U mnie zamek centraln działa poprawnie ale tylko dla drzwi natomiast dla bagażnika nie.
Czy zamykam czy otwieram drzwi z centralnego bagażnik nie reaguje (zostaje albo zamkniety albo otwarty) i tylko otwarcie kluczykiem działa.
Co można zrobic aby bylo normalnie w sensie, że zamek centralny powoduje otwarcie/zamkniecie bagażnika???????
Czy zamykam czy otwieram drzwi z centralnego bagażnik nie reaguje (zostaje albo zamkniety albo otwarty) i tylko otwarcie kluczykiem działa.
Co można zrobic aby bylo normalnie w sensie, że zamek centralny powoduje otwarcie/zamkniecie bagażnika???????
- Od: 21 kwi 2011, 21:46
- Auto: Mazda 6 2.0 TD 121 KM
Witam, jeśli wszystkim Wam świeci w bagażniku światło jak się otworzy klapę tylnią to stycznik wbudowany w zamek i odpowiedzialny za impuls jest dobry
jakby był zepsuty to nawet Wam by nie świeciło światło w bagazniku, problem raczej tkwi w module z zamka centralnego może....
u mnie też omijał zamek centralny klapę z bagażnika, ale również światło z bagażnika mi nie świeciło i przy otwartej klapie mi się autko zamykało, dosłowna wina stycznika...
jakby był zepsuty to nawet Wam by nie świeciło światło w bagazniku, problem raczej tkwi w module z zamka centralnego może....
u mnie też omijał zamek centralny klapę z bagażnika, ale również światło z bagażnika mi nie świeciło i przy otwartej klapie mi się autko zamykało, dosłowna wina stycznika...
Petero napisał(a):Czyli – jak sugeruje Pabllo – jeżeli świeci światło w bagażniku po otwarciu klapy, a brak jest czerwonej kontrolki na desce rozdzielczej, należy przyczyny jej braku szukać w centralce zamka?
lub na drodze do niej...
ps. wszystkie krancowki (styki otwarcia drzwi) sa podlaczone do BCM (Body Control Module)
i tam mozna sprawdzic, czy "sygnal" otwarcia drzwi dochodzi...
Wojtek napisał(a):[ps. wszystkie krancowki (styki otwarcia drzwi) sa podlaczone do BCM (Body Control Module)
i tam mozna sprawdzic, czy "sygnal" otwarcia drzwi dochodzi...
A w którym miejscu szukać modułu BCM?
A może skoro wszystko działa, to po prostu nie ma w tym modelu sygnalizacji otwarcia klapy bagażnika?
Witam ponownie!
Moduł centralnego znalazłem – znajduje się po prawej stronie od filtra kabinowego. Nieco zdziwienia wywołał fakt, że jest na nim.... herb Słowacji.
Są też dwie wtyczki i razem kilkanaście przewodów. Które połączenie należy sprawdzić? Dysponuje może ktoś schematem?
A wogóle może wypowiedzieli by się użytkownicy przedliftowej M6 kombi czy po otwarciu klapy bagażnika zapala się kontrolka na desce, bo może ma się nie zapalać i nie ma czego szukać?
Pzdr
P.
Moduł centralnego znalazłem – znajduje się po prawej stronie od filtra kabinowego. Nieco zdziwienia wywołał fakt, że jest na nim.... herb Słowacji.
Są też dwie wtyczki i razem kilkanaście przewodów. Które połączenie należy sprawdzić? Dysponuje może ktoś schematem?
A wogóle może wypowiedzieli by się użytkownicy przedliftowej M6 kombi czy po otwarciu klapy bagażnika zapala się kontrolka na desce, bo może ma się nie zapalać i nie ma czego szukać?
Pzdr
P.
Petero napisał(a):Witam ponownie!
Pzdr
P.
U mnie przy zakupie przy otwarciu zapalało się światełko, pewnego czasu się nie zaświeciło więc pomyślałem że się spaliła, po wymianie dalej nie świeci ani na desce ani razu nie zobaczyłem otwarcia.
1, 2