Chyba niewłaściwy dział, ale chciałem przedstawić jak w miarę prosty sposób zainstalować w naszej Maździe mrugającą diodę która może posłużyć jako imitacja alarmu bądź zwykły gadżet minimalnie poprawiający estetykę naszego pojazdu.
W handlu dostępne są mrugające diody LED (nazywane właśnie imitacją alarmu), składające się z LEDA (jest on tak wykonany, że mruga, nie wymaga żadnych innych elementów dyskretnych oprócz rezystora ograniczającego prąd), estetycznej oprawki ułatwiającej montaż oraz przewodu. LED posiada biegunowość.
Ja zakupiłem taki w Auchan za 11zł.
O ile sam montaż zależy od inwencji twórczej użytkownika, o tyle najtrudniejszą rzeczą jest znalezienie + 12V przed stacyjką.
W przypadku podłączenia diody do pierwszego lepszego źródła zasilania będzie nam błyskać cały czas, co nie jest zbyt przyjemne, zwłaszcza podczas jazdy po zmroku.
Udało mi się znaleźć 12V które znika po przekręceniu stacyjki.
Pobrałem je ze skrzynki bezpieczników, gdyż diodę montowałem w wolnym włączniku który znajduje się po lewej strony kierownicy obok włącznika spryskiwaczy, regulacji podświetlenia deski itp.
Tu pobieramy +12V sprzed stacyjki, widać na foto gdzie należy podłączyć diodę:

Ja to rozwiązałem w ten sposób, że żółty bezpiecznik oszlifowałem, a w miejsce pustego włożyłem bezpiecznik z ułamaną jedną nóżką (wiem, że to puste miejsce, ale wolałem włożyć taki bezpiecznik jeśli jednak miałby coś ze sobą połączyć. Przylutowałem przewody. Dodatkowo wzmocniłem cienkie przewody do diody izolacją. W przypadku zwarcia, nie powinno się stać nic złego. Przewody do diody padną przy prądzie rzędu kilku amper.

Diodę zamontowałem tu:

Podłączenie może być zamontowane estetycznej, jednak w przypadku M6 nie ryzykowałbym z demontażem skrzynki bezpieczników, zawsze coś można poluzować, a potem są problemy
Ja zamontowałem to tak jak widać na foto, i nie ma żadnego problemu, działa któryś dzień. Wszystko schowane pod plastikami. Do skrzynki bezpieczników w przypadku sprawnej instalacji zagląda się naprawdę rzadko.
W razie pytań, chętnie odpowiem.
pzdr