Tylna wycieraczka wlącza się przy uruchomieniu
Strona 1 z 1
6 kombi przedlift, problem, który mam już drugie lato
– wycieraczka pasażera włącza się jednorazowo, przy uruchomieniu silnika, po dłuższym postoju w silnym słońcu. miał już ktoś coś takiego?
Ostatnio edytowano 10 lip 2010, 00:56 przez Yapa, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Yapa napisał(a):niestety, samochód odpalam zawsze na luzie, a wycieraczka nie włącza się automatycznie przy wstecznym (nic mi o tym nie wiadomo)
Bo tak się powinno odpalać. Inna sprawa, że jest faktycznie takie "usprawnienie". Sprawdź na początek jak masz ustawioną wajchę od wycieraczek przednich – ustaw na tryb neutralny. Potem sprawdź czy się nadal załącza.
Pozdor Myjk
Jest on i off, różne prędkości przy pierwszym przerywanym trybie, i dwa stałewolniejszy i szybszy- automatycznego nie ma, to przedlift. Wycieraczki przeważnie są wyłączone, chyba że zostawię je po deszczu ( zdarza mi się bardzo rzadko ). podejrzewam przewody biegnące do klapy tylnej, ale nie przeszkadza mi to na tyle, żebym w nich grzebał. Wycieraczka włącza się samoistnie sporadycznie i obraca wtedy tylko jeden raz, poza tym chodzi bez zarzutu, ciekawi mnie tylko czy ktoś już tak miał – wychodzi na to że nie...
- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Ja tak mialem, ale w Polo
Wyrobil sie przelacznik wycieraczek po prostu. Pozniej bylo coraz gorzej. U Ciebie jesli jest akis "wspomagacz" przy wstecznym to byc moze rowniez zapalaja Ci sie swiatla cofania? Jesli tak to moze to czujnik wstecznego na przyklad. Zaobserwuj czy nie dzieje sie tak w innych okolicznosciach niz samo odpalanie silnika.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Ja tak mam w swojej 6 i też mam kombi. Zdarza się to dość rzadko i tylko przy odpalaniu. Wg pokrętła tylna wycieraczka jest wyłączona a przy odpaleniu ruszy się raz i wraca do pozycji 0. Nigdy nie dociekałem z jakiego to powodu bo bardzo rzadko się to dzieje.
- Od: 22 cze 2008, 22:16
- Auto: Mazda 6 (GY) 2.0 MZR CD '03 136KM
Mazda 6 (GY) 2.0 MZR CD '06 143KM
Mazda 5 (CR) 2.0 MZR CD '08 143KM
Mazda CX-9 `08
277KM + LPG
ja rowniez mam ten problem. wycieraczka wlacza sie po uruchomieniu silnika a takze po wlaczeniu swiatel awaryjnych, gdy wlaczam awaryjne -wlacza sie wycieraczka. Prosze o wskazowki
-
ewa0015
Nie wiem jak ci pomóc ale powiem że u mnie jest to samo także kombi przedlift i raz na jakiś czas przy przekręceniu kluczyka załącza się tylna wycieraczka 1x . i nie ma to znaczenia czy jest deszczowy dzień czy to zima czy lato i nie ma nic wspólnego ze wstecznym . na pewno jest jakiś problem w elektryce może w jakimś przekaźniku ale jakoś nie przeszkadza mi to na tyle aby rozebrać pół auta 
Koledzy, a spróbujcie odpalić auto i uderzyć z wyczuciem oczywiście w okolicach tej wycieraczki, albo poruszyć ją delikatnie. Chodzi mi o to czy czasem nie jest uszkodzony mechanizm który doprowadza zasilanie do samego silniczka w czasie kiedy sama wycieraczka nie powróciła do pozycji początkowej. Może tam tkwi problem. Ja też mam kombi z 2003 roku ale sprowadzoną z Holandii i nie mam na szczęście takiego problemu. Pozdro
Strona 1 z 1