Serwis, obsługa i problemy z układem klimatyzacji
Witam,
Mam problem z klimatyzacją (mazda 6 2.0 benzyna z 2003 roku) tzn. ostatnio przestał włączać się kompresor.
Pojechałem do warsztatu gdzie stwierdzono, że jest pusta (nic nie robiłem z klimą od 2010 roku).
Klima została nabita, mechanik wpuścił również zielony płyn i miałem się po tygodniu zgłosić żeby mechanik sprawdził czy coś nie świeci pod lampą UV. Niestety już na drugi dzień na ziemi zobaczyłem pod autem plamy o zielonym zabarwieniu (mniej więcej w miejscu gdzie pasażer ma stopy).
Wybrałem się ponownie do mechanika i stwierdził, że to parownik jest do wymiany – wy też tak myślicie?
Pytanie: jaka jest standardowa cena za wymianę parownika bo mi powiedział 500zł za robociznę i ok. 150zł za używany parownik no i chyba jeszcze koszt nabicia klimy?
Inna kwestia, muszę jeszcze wymienić przednie klocki i tarcze hamulcowe jak i przedni lewy wahacz – w tym wypadku proponowana cena to łącznie 600zł za wymianę tarczy i klocków oraz 300zł za wymianę wahacza. Ile standardowo za to biorą?
Czy możecie polecić jakiś warsztat w okolicach Katowic + / – 30km?
Z góry dzięki za pomoc
Mam problem z klimatyzacją (mazda 6 2.0 benzyna z 2003 roku) tzn. ostatnio przestał włączać się kompresor.
Pojechałem do warsztatu gdzie stwierdzono, że jest pusta (nic nie robiłem z klimą od 2010 roku).
Klima została nabita, mechanik wpuścił również zielony płyn i miałem się po tygodniu zgłosić żeby mechanik sprawdził czy coś nie świeci pod lampą UV. Niestety już na drugi dzień na ziemi zobaczyłem pod autem plamy o zielonym zabarwieniu (mniej więcej w miejscu gdzie pasażer ma stopy).
Wybrałem się ponownie do mechanika i stwierdził, że to parownik jest do wymiany – wy też tak myślicie?
Pytanie: jaka jest standardowa cena za wymianę parownika bo mi powiedział 500zł za robociznę i ok. 150zł za używany parownik no i chyba jeszcze koszt nabicia klimy?
Inna kwestia, muszę jeszcze wymienić przednie klocki i tarcze hamulcowe jak i przedni lewy wahacz – w tym wypadku proponowana cena to łącznie 600zł za wymianę tarczy i klocków oraz 300zł za wymianę wahacza. Ile standardowo za to biorą?
Czy możecie polecić jakiś warsztat w okolicach Katowic + / – 30km?
Z góry dzięki za pomoc
- Od: 21 paź 2010, 11:29
- Auto: Mazda 6 Kombi
silnik 2.0 rok 2003
wersja comfort
xadox napisał(a):Inna kwestia, muszę jeszcze wymienić przednie klocki i tarcze hamulcowe jak i przedni lewy wahacz – w tym wypadku proponowana cena to łącznie 600zł za wymianę tarczy i klocków oraz 300zł za wymianę wahacza. Ile standardowo za to biorą?
to już nie w tym dziale pytanie -nie robimy OT...
xadox napisał(a):Czy możecie polecić jakiś warsztat w okolicach Katowic + / – 30km?
zajrzyj do działu regionalnego i tam zapytaj, albo szukaj w polecanych warsztatach
KOLEGO wymiana parownika to jest straszna dłubanina i może tyle kosztować muszą zdjąć cała deskę wyjąć cały zespól klimatyzacji i dopiero wtedy wymieniać parownik roboty na cały dzień i trzeka uważać strasznie na to zeby nie uwalić czegoś a wież mi jest sporo Możliwości
albo wież co ?
Ja ci to pokaże na przykładzie
patrz i płacz.. niestety na tym filmie wyciągają całą kimę u ciebie będzie to samo
Ja ci to pokaże na przykładzie
patrz i płacz.. niestety na tym filmie wyciągają całą kimę u ciebie będzie to samo
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem madzi 6-ki. Dziś zajrzałem do serwisu klimatyzacji, ponieważ od momentu zakupu nie chłodziła. Po sprawdzeniu okazało się, że są nieszczelności na rurkach w trzech punktach niewiele oddalonych od siebie. Gostek chce wyciąć kawałek rurki, wspawać kielich i wstawić gumowy przewód. Za całą operację zażyczył sobie 450zł. Nigdy klimy nie naprawiałem, więc nie orientuje się ile takie coś może kosztować. Nie jest to przypadkiem za drogo? Stwierdził także, że kawałek rurki w kształcie jakby wygiętego kolanka, o długości mniej więcej 15cm. kosztuje 300zł, prawda to?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
manfred_86
łączę z istniejącym wątkiem
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
Starałem się przejrzeć cały ten temat, ale akurat chyba nikt nie miał podobnego objawu:
Spod maski zaczął wydobywać się dziwny terkot połączony z szuraniem.
Mechanik zdiagnozował sprężarkę klimatyzacji.
Wymienił na drugą, używaną oraz przy okazji poszły nowe rolki alternatora i pasek wielorowkowy.
Wszystko super, ale po około tygodniu zacząłem słyszeć takie coś:
Praca silnika z załączoną sprężarką – http://youtu.be/HK43hSY0A8s
Praca silnika bez załączonej sprężarki + moment jej włączenia – http://youtu.be/r4YLlqte_oE?t=20s
Co to jest?
Spod maski zaczął wydobywać się dziwny terkot połączony z szuraniem.
Mechanik zdiagnozował sprężarkę klimatyzacji.
Wymienił na drugą, używaną oraz przy okazji poszły nowe rolki alternatora i pasek wielorowkowy.
Wszystko super, ale po około tygodniu zacząłem słyszeć takie coś:
Praca silnika z załączoną sprężarką – http://youtu.be/HK43hSY0A8s
Praca silnika bez załączonej sprężarki + moment jej włączenia – http://youtu.be/r4YLlqte_oE?t=20s
Co to jest?
- Od: 16 lis 2012, 21:21
- Auto: Mazda 6 '04 2.0 136KM
chodzi wam o taki epojedyńcze stuki tak jakby jakies kamyczki obijały się o łożysko ? czy cuś ? bo jeśli to nie to to jestem głuchy .
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium
Dokładnie o ten dźwięk chodzi – jakby kamyczki lub przeskakująca iskra w benzyniakach 
- Od: 16 lis 2012, 21:21
- Auto: Mazda 6 '04 2.0 136KM
Witam,
Posiadaczem Mazdy jestem od miesiąca, niewiele o nich wiem toteż problem jaki napotkałem jest dla mnie czarną magią.
Dzisiaj po przyjeździe z pracy ( 20 km) zauważyłem niewielki wyciek w miejscu pokazanym na zdjęciu, (po otwarciu maski jest taka rurka wystająca ze ściany za silnikiem). Zaznaczyłem kolorem czerwonym. Nie znam jeszcze budowy tego auta dlatego proszę o pomoc co to i dlaczego cieknie?
Dodam że dzisiaj gorąco a jechałem z klimą na maxa.
Posiadaczem Mazdy jestem od miesiąca, niewiele o nich wiem toteż problem jaki napotkałem jest dla mnie czarną magią.
Dzisiaj po przyjeździe z pracy ( 20 km) zauważyłem niewielki wyciek w miejscu pokazanym na zdjęciu, (po otwarciu maski jest taka rurka wystająca ze ściany za silnikiem). Zaznaczyłem kolorem czerwonym. Nie znam jeszcze budowy tego auta dlatego proszę o pomoc co to i dlaczego cieknie?
Dodam że dzisiaj gorąco a jechałem z klimą na maxa.
- Od: 16 cze 2014, 18:04
- Auto: Mazda 6 1.8 2003
Hehe... jako wnikliwy poszukiwacz dziury w calym tez mialem 'ten problem'. Na szczescie jest to woda od skraplacza i tej wody calkiem sporo moze sie uzbierac, takze nie ma powodu do zmartwien. Im wieksza roznica temperatur tym wiecej wody wycieknie (sporo upraszczajac ;–)).
- Od: 25 cze 2014, 12:23
- Auto: Mazda 6, 2.0 MZR-CD 143KM, 2006.
wiecie ten dźwięk mi przypomina jakiś kamyczek czy coś latającego po sprężarce może kawałeczek uszczerbanego sprzęgiełka gdzieś się tam schował i lata po załączeniu czy też coś w sprężarce samej możecie zrobić tak na stetoskop przyłożyć do obudowy sprężarki i rozrządu i słuchać czy to z obudowy czy z innej części może coś wymyślicie mi to wygląda też na łożysko takie moje odczucia 
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium