Koledzy
widzę że dzieje się "burza mózgów"

. Moim zdaniem tam są dwa niezależne systemy a może nawet trzy, aczkolwiek ze sobą połączone.
1. otwieranie/zamykanie zamków drzwi z pilota droga radiową identycznie jak w przypadku centralnego zamka połączonego np z alarmem uaktywnienie następuje w momencie przyciśnięcia przycisku na pilocie.
2. otwieranie/zamykanie zamków drzwi przy użyciu "gumek" na klamkach, ale pod warunkiem że w pobliżu jest karta z kodem emitowanym prze kartę i odczytywanym przez pętlę magnetyczną z antenek( identycznie jak immobilizer). Niektóre immobilizery potrzebują zasilanie pilota czy tu tak jest nie wiem nie sprawdzałem.
3. Odpalanie silnika, jeśli w pobliżu jest karta(nadajnik immobilizera) z kodem dla odbiornika immobilizera (pętla magnetyczna). W wielu samochodach cewka pętli indukcyjnej(magnetycznej) znajduje się przy kierownicy tu mogą być wykorzystywane antenki do zamków ale tego też nie sprawdziłem. W Mazdzie musi być też system zwłoczny gdyż odchodziłem od samochodu zapalonego na ok 15 metrów i silnik pracował tylko sygnalizował że nie ma w pobliżu karty, nie próbowałem dalszej odległości.
Co do antenek te które widziałem są w przednich drzwiach wewnątrz drzwi nieco poniżej klamki i pod boczkami bagażnika oraz jedna na obudowie koła zapasowego pod zderzakiem. W tylnych drzwiach nie widziałem.
U mnie mogę otworzyć drzwi z każdej strony nawet jeśli pilot jest 1,5-2 metry od samochodu dalej nie sprawdzałem. Ale jeśli jest objaw że odwrotne położeni karty w stosunku do otwieranych drzwi ma znaczenie szukałbym gdzieś uszkodzenia w pobliżu antenek czy przewodów do antenek i "gumek" ostatecznie problem z kodem pilota może układem sterującym(elektronika w samochodzie).
Jeśli gdzieś jest zwarcie, przerwa lub zaśniedziałe styki system może "głupieć". Ja przez jakiś czas miałem że otwieranie drzwi działało jak było ciepło a jak pojawiła się wilgoć przestawało działać to mnie ukierunkowało do sprawdzenia styków i kabli. Sprawdźcie napięcie na stykach i przewodach miernikiem lub próbnikiem. Jutro sprawdzę czy antenki tez dostają jakieś napięcie. Gumki dostają 5 Volt. Myślę że dział to w systemie dwójkowym "0" "1" pojawienie się "0" (wciśnięcie gumki) powoduje odliczenie w sterowniku i reakcję zamka.
Może ktoś naprawiał lub coś robił przy drzwiach i jakiś element elektryki uległ mechanicznemu uszkodzeniu.
Powodzenia
Pozdrawiam Miroslav